Fot: Guliver Image, AP Photo/Evgeniy Maloletka

Rusi nagomilali snage, 30 tisuća vojnika čeka naredbu: ‘Znamo što smjeraju’

Autor: B. D.

Ukrajinski mediji prenose da Harkivsku oblast napada oko 30 tisuća ruskih vojnika. Ukrajinci su zbog teške situacije na terenu evakuirali tisuće civila iz regije.

Nacionalno vijeće za sigurnost i obrane Ukrajine za ABC News je dalo podatak da se 30 tisuća od 50 tisuća ruskih vojnika okupilo na granici i da su spremni za napad. Rusija nastavlja ofenzivu na sjeveroistoku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom obraćanja u ponedjeljak (13. svibnja) je rekao da je poslao pojačanja u regiju kako bi suzbili ruske napade. Rekao je da su vojnici naoružani  svim potrebnim oružjima i da postižu bolje rezultate.

‘Jasno je što neprijatelj sprema’

“Uništavamo neprijateljske postrojbe i oklopna vozila”, rekao je Zelenski. “U isto vrijeme jasno možemo vidjeti što neprijatelj smjera i da nas želi razvući po bojištu.” Zelenski se obratio uslijed granatiranja regije. Na meti je i pogranični grad Vovčansk kojeg uništavaju minobacačima i bombama. Na sjevernom dijelu grada došlo je i do izravnog okršaja.




Putin zaprepastio novom odlukom, Ukrajinci strahuju: Ovo je pozadina velike rošade u Rusiji

Iz regije je evakuirano oko 5900 civila koji su pobjegli prema Harkivu. Još oko 200 ljudi je ostalo u Vovčansku. Tijekom obraćanja Zelenski je zahvalio lokalnim vlastima koje su pobjegle u evakuacijama.




Iz ruske vojske su izvijestili da su “proveli napade na ukrajinske postrojbe i vojnu opravu u Harkivskoj oblasti blizu Vovčanska te da su poboljšali svoju taktičku situaciju.”

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.