Foto: Guliver Image/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Putin zaprepastio novom odlukom, Ukrajinci strahuju: Ovo je pozadina velike rošade u Rusiji

Autor: M.P.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju, priopćio je Kremlj. Promjena, koju bi trebali odobriti zastupnici Dume, najvažnije je Putinovo vojno preslagivanje od pokretanja invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Ova vijest dolazi u trenutku ruske ofenzive na sjeveroistoku regije Harkov. Ruske snage tamo pokušavaju proboj, što je podiglo uzbunu u Kijevu i među zapadnim saveznicima zbog potencijalne velike ofenzive na grad Harkov, drugi najveći u Ukrajini, smješten svega tridesetak kilometara od ruske granice.

Koja je logika iza takve rošade u jeku vojne akcije? “Vjerojatno to nije vezano za ofenzivu, ovo je tehnički uvjet, Putin prema Ustavu mora složiti kabinet. No, Šojgu ovime nije ponižen, on ostaje u horizontali s istim počastima, ali u drugoj funkciji. Možda je to vezano za koruptivni skandal u Ministarstvu obrane, njegov zamjenik je bio uhićen zbog mita i korupcije, a to nije dobro”, ocjenjuje vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović za Dnevno.

Foto: Guliver Image AP Photo/Alexander Zemlianichenko

‘Šojgu ima novu funkciju, ide u važnu organizaciju’

Naime, Putin želi da Šojgu, ministar obrane od 2012. godine i njegov dugogodišnji savjetnik, postane tajnik moćnog ruskog Vijeća sigurnosti – gdje će zamijeniti trenutnog čelnika Nikolaja Patruševa. Također, želi da Šojgu preuzme odgovornost za vojno-industrijski kompleks, objavio je Kremlj.

“Šojgu ide na poziciju tajnika Vijeća sigurnosti. To je važna organizacija, to su FSB – ovci i KGB – ovci, oni sukreiraju sigurnosnu politiku. Tamo ide na mjestu Patruševa, koji je također čovjek od povjerenja, ali ne bih ga nazvao Putinovim prijateljem. Šojgu je također popularan među Rusima, tako da ne mislim da ga je Putin ovime degradirao. Dobio je novu funkciju. Federalna komisija za vojnu i tehničku suradnju izlazi iz Ministarstva obrane i pripaja se predsjedniku, a na čelu će biti Šojgu. Oni se bave međunarodnom vojnom suradnjom i trgovinom oružjem”, tumači Vidmarović.

Imenovanje Belousova na mjesto ministra obrane, civilnog dužnosnika zbog njegovih ekonomskih sposobnosti, umjesto ratnog znanja, veliko je iznenađenje. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je novinarima da ta promjena ima smisla jer se Rusija približava situaciji poput one iz 1980-ih godina iz Sovjetskog Saveza, kad su vojska i policija činili 7.4 posto državnog proračuna.

To bi, rekao je Peskov, značilo da je ključno osigurati da se takav proračun podudara s ukupnim interesima zemlje, zbog čega Putin sada želi civila s ekonomskom pozadinom za posao ministra obrane. “Onaj tko je otvoreniji inovacijama bit će uspješniji na ratnom polju”, rekao je Peskov.




Foto: Guliver Image / Alexei Nikolsky

Jako loše vijesti za Ukrajinu

Vidmarović napominje, dolazi čovjek koji je značajna figura u ruskoj ekonomiji i politici. “Stručnjaci ga ocjenjuju kao nekompromitiranog tehnokrata. On unosi ekonomsku komponentu u Ministarstvo obrane i to je signal da ruska vojska treba ljude koji će strukturno promijeniti i paziti na ekonomsku i inovacijsku komponentu. To je priljev svježeg načina razmišljanja”, rekao nam je Vidmarović.

Šojgu na ovaj način dobiva funkciju koja je formalno viša od njegove dosadašnje uloge ministra obrane. S druge strane, Valerij Gerasimov, šef ruskog Glavnog stožera i netko s praktičnijom ulogom usmjeravanja rata, i dalje će ostati na svome položaju. “Ovdje je ključan Gerasimov, a ne ministar obrane. Gerasimov je čovjek na terenu”, kaže nam Vidmarović te komentira što ovo znači za daljnji tijek ratovanja.

“Teško je reći što će to značiti na terenu, ali generalno se ide prema razvoju naoružanja, optimizaciji i rezanju troškova”. Ukrajinci smatraju da su ovo za njih grozne vijesti jer je na čelo važnog resora došla osoba koje je odigrala ulogu u stvaranju rasta ruske ekonomije i prilagođavanja sankcijama. Mišljenja su i da ovo imenovanje ujedno znači i potpuno okretanje Rusije vojnoj proizvodnji. Vidmarović zaključuje da se slaže s ocjenom Ukrajinaca. “To za njih nikako nije dobro”.




 

 

 

 

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.