Foto: Wochit/Getty Images

PRVI PUT U POVIJESTI! DRAMATIČAN VAPAJ BIDENOVE MINISTRICE FINANCIJA: Iscrpljene državne financije, sprema im se BANKROT?!

Autor: Lucija Brailo

Prema pisanju The Financial Timesa i The New York Timesa, šefica američkog Treasurya (pandan europskim ministrima financija) uputila je vrlo dramatično pismo američkim kongresnicima, piše Jutarnji.

Janet L. Yellen tvrdi kako je Treasury iscrpio sve ‘izvanredne mjere’ za financiranje države te bi od listopada SAD mogle biti u situaciji da više ne mogu plaćati obveze.

Potvrdila je kako ne mogu procijeniti točno vrijeme kada bi Amerika mogla prestati plaćati obveze tj. bankrotirati, ali je ustvrdila kako brzo istječe vrijeme u kojem se može spriječiti ekonomska katastrofa.

“Jednom kad sve moguće mjere i gotovina ne budu bili dostupni, odnosno kada budu potpuno iscrpljeni, Sjedinjene Države Amerike neće moći ispuniti obveze po prvi put u svojoj povijesti”, napisala je Yellen.

Jedno od najdramatičnijih pisama američkih fiskalnih vlasti

Kako bi odgodili bankrot, američki Treasury prošli je mjesec suspendirao investicije u Civil Service Retirement and Disability Fund, u Postal Service Retiree Health Benefits Fund i u Govermnet Securities Investment Fund of the Federal Employes Retirement System. Drugim riječima prestali su ulagati u buduće penzije državnih zaposlenika.

Sjedinjene Države financijski su iscrpljene poticajima kojima su sprječavali produbljivanje recesije izazvane pandemijom.

Yellen je također rekla kako bi bankrot mogao izazvati ‘nepopravljivu štetu’ ekonomiji Sjedinjenih Država i globalnim financijskim tržištima u povijesti. Tvrdi kako i samo vremensko približavanje toj mogućnosti čini ogromnu štetu.




Izabrani predstavnici u Kongresu primili su jedno od najdramatičnijih pisama američkih fiskalnih vlasti koje bi se moglo nazvati vapajem.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.