Foto: Guliver Images, State Emergency Service of Ukraine/Cover Images, Ilustracija

Analitičar o pripremama Rusije za korištenje nuklearnog oružja: ‘Jasno je zašto su agresivni’

Autor: B. D.

Ruski politički kolumnist Dimitrij Popov u ruskom listu Moskovski Komsomolec objavio je tekst u kojem najavljuje da će Rusija intenzivirati korištenje taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.

Popov piše da Vladimir Putin, koji je po peti put inauguriran 7. svibnja, svoj novi predsjednički mandat započinje vojnim vježbama u kojima se koristi taktičko nuklearno oružje. U vježbama će sudjelovati raketne formacije, avijacija i pomorske snage. Vježbe će provoditi Južni vojni okrug koji je najbliži zoni rata (koji Rusi i dalje uglavnom zovu specijalna vojna operacija)

Rusi su naveli da se vježbe provode zbog “pripreme borbene uporabe nestrateškog nuklearnog oružja za odgovor” i u svrhu “bezuvjetnog osiguranja teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta ruske države”.

‘Sada počinjemo ozbiljno’

Popov piše da ovim vojnim vježbama Putin daje signal “sada počinjemo ozbiljno”. Osim toga na kraju teksta zaključuje: “Samo ludi ne čuju i ne razumiju ovaj signal”.

Nejasno je koristi li Moskva Popova samo kako bi poslala novu prijetnju Zapadu ili se radi o stvarnoj najavi promjene u vojnoj strategiji. Za objašnjenje kontaktirali smo geopolitičkog analitičara Denisa Avdagića.




Avdagić objašnjava da Rusi još od početka sukoba koriste narativ prijetnje nuklearnim oružjem, ali da se ta prijetnja odnosi primarno na Ukrajinu. “Mislim da šalju poruku Zapadu u kontekstu pružanja potpore”, objašnjava Avdagić.

Avdagić: ‘Jasno je da je narativ Kremlja agresivan’

Rusi postavljaju takozvane “crvene linije”, odnosno uvjete koje države Zapada ne smiju prekršiti kako ne bi doveli do eskalacije. Osim crvenih linija koje Rusi javno izraze, za Zapad je važno da mogu detektirati i stvarne granice koje ne smije prijeći.

Ukrajinci dobili novo vrlo moćno oružje: Ako ga iskoriste, Rusi najavljuju veliku odmazdu

“Zapadne službe su dobro iščitavale dokle se može ići. Znale su da mogu isporučiti dalekometno oružje, pa i zrakoplove, bez izazivanja reakcije”, komentira Avdagić.

Usprkos ruskom narativu o tome da vodi rat s NATO-om, Avdagić tvrdi da je sve u stvari na Ukrajini. “Sve je primarno na njima. Nitko na Zapadu ne drži Ukrajinu na povodcu kako Rusi tvrde. Europske sile postupaju pažljivo, ne krše ruske crvene linije. Jasno je da je narativ Kremlja agresivan jer forsiraju prestanak slanja pomoći”, zaključuje Avdagić.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.