Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Svi se otimaju za Titove ostatke, stigla ponuda iz Sarajeva: ‘Mi se dičimo partizanstvom’

Autor: I.G.

Nakon što je privremeni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić iznio mogućnost premještanja posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća u Beogradu, a nedugo zatim pojavile su se brojne rasprave o njegovom premještaju u Zagreb, sada je i Sarajevo stavilo svoju ponudu na stol.

To je u srijedu najavio predsjednik vlade Sarajevske županije Nihad Uk, koji je reagirao na Šapićevu najavu Titova “protjerivanja” iz Beograda, odnosno premještanja njegovih posmrtnih ostataka u Kumrovec kako bi se Kuća cvijeća u krugu nekadašnje rezidencije doživotnog jugoslavenskog predsjednika u beogradskoj Užičkoj ulici pretvorila u “muzej srpske povijesti”.

U objavi na Facebooku Uk je Šapiću, koji je kadar srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, poručio kako Tito sigurno neće ostati bez mjesta koje bi ga prihvatilo jer postoji grad na području bivše Jugoslavije koji se diči partizanskim nasljedstvom.

Danas je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, objavio kako želi posmrtne ostatke Josipa Broza Tita izmjestiti iz…

Posted by Nihad Uk on Wednesday 3 April 2024

 

‘Pozdrav iz Titove ulice za Beograd’

“Postoji jedan antifašistički grad koji se diči nasljedstvom partizana i jednog od najvećih antifašističkih pokreta u Europi tijekom Drugog svjetskog rata, ali i po antifašističkom otporu bolesnim ideologijama u skorijoj prošlosti, a koji će ponosno preuzeti ostavštinu Tita i skrbiti o njoj kako dolikuje, a to je Sarajevo”, napisao je Uk, koji je član Naše stranke (NS), članice vladajuće koalicije na razini BiH.
Podsjetio je kako glavna sarajevska ulica i danas nosi ime maršala Tita. Pokušaji da se taj naziv promijeni i ona dobije ime Alije Izetbegovića propali su zbog oštrog protivljenja javnosti.

“Pozdrav iz Titove ulice za Beograd”, napisao je Uk na kraju poruke Šapiću, koji je poznat kao promotor četničkog pokreta i poklonik nacističkog suradnika Draže Mihailovića.

Hrvatski poduzetnik spreman vratiti Titovo tijelo u Hrvatsku: Sve više se šuška o velikom projektu
Žele ga i Hrvati

Podsjetimo, Ideja o povratku Josipa Broza Tita u Kumrovec nedavno je ponovno postala aktualna, a sada je direktor tvrtke Prvo hrvatsko pivo Ivan Komak rekao kako je spreman biti sponzor i organizator ovog projekta, ističući kako bi to trebao biti ozbiljan poduhvat u kojem je voljan sudjelovati.

Povratak Tita u Kumrovec kao ideju koju bi htio realizirati, Komak je prvi put usput spomenuo prije četiri mjeseca, a sada, nakon što je tehnički gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio kako će Josipa Broza Tita “vratiti Hrvatima u Kumrovec, a Kuću cvijeća, gdje je sada sahranjen, pretvoriti u Muzej srpske povijesti”, nazvali smo Komaka da provjerimo je li još uvijek zagrijan za tu ideju.

“Apsolutno. Ja sam spreman biti sponzor tog projekta i da to organiziram, ali to bi trebao biti ozbiljan projekt u koji sam ja spreman ući, biti sponzor, ako treba i organizator cijele priče da krenemo u to i da ga vratimo kući”, kazao je Komak u telefonskom razgovoru za Jutarnji list, pa objasnio što koji ga motivi pogone.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.