fbpx
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX, Marko Miscevic / CROPIX

SUTKINJA JE SVOJE REKLA, PERNAR NE IDE U ZATVOR! Suđenje završeno, pojavila se i djeca. Ispitan policajac koji je uhitio Hrvate

Autor: Dnevno.hr/M.P./L.B.

Na Visokom sudu u Ndoli danas se održava posljednje ročište na suđenju osmero Hrvata u Zambiji optuženih za trgovinu djecom iz DR Konga.

Zambijsko tužiteljstvo može ispitivati svoje svjedoke u procesu koji vodi protiv četiri hrvatska para, a kako zambijska novinarka objašnjava, dva su moguća scenarija. Prvi je da sutkinja, nakon što tužiteljstvo ispita sve svoje svjedoke, odbaci optužnicu što bi značilo da su Hrvati slobodni, a drugi je da nakon ispitivanja svjedoka tužiteljstva odluči nastaviti suđenje i zakazati novo ročište za ispitivanje svjedoka obrane, objasnila je za 24sata.

Međutim, sa svjedocima tužiteljstva pojavio se niz problema, budući da nikako nisu uspijevali doći na ročišta, koja su potom odgađana, a na posljednjem, u utorak, sutkinja je zaprijetila tužiteljstvu kako više neće tolerirati odgode ročišta.


Sve vijesti sa suđenja pratite na našem portalu.

17:00 Sutkinja zaključila ročište, suđenje se nastavlja u ponedjeljak

Tada će biti ispitani preostali svjedoci.

16:30 Dovedena su i djeca pred sud, a novinari su morali napustiti sudnicu

Dovedena su djeca na sud kako bi ih policajac koji je uhitio Hrvate mogao identificirati, a mora im se zaštititi identitet, piše Jutarnji list.

“Djeca su dobrog zdravlja i upisana su u školu”, rekla je socijalna radnica pred sudom.
15:30 Svjedoči policajac koji je uhitio Hrvate u Zambiji

Na red je došao policajac koji je uhitio hrvatske državljane u Zračnoj luci u Ndoli.

Policajac je pitao zašto nisu otišli u Kongo posvojiti djecu, nego su se odlučili koristiti Zambijom.
Kaže da nije bilo zakonskog opravdanja da Hrvati postupe tako kako su postupili te da ih je zbog toga uhitio, skupa sa Steveom Muliom, i optužio za pokušaj trgovine četvero kongoanske djece.

Rekao je na svjedočenju da je vidio poruke koje su preko WhatsAppa razmjenjivali Damir Magić i Steve Mulija, kojeg tužiteljstvo sumnjiči da je vodio cijelu operaciju i koji je optužen zajedno s Hrvatima.

Dodao je da je Mulija radio s famoznim Emmanuelom Kabongom, šefom sirotišta iz kojeg su djeca došla. Policajac tvrdi da je Mulija uzimao 2040 dolara po djetetu da bi ih doveo.

15:00 Oglasio se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

“Policija je u kontaktu sa međunarodnim policijskim organizacijama, a u ovom konkretnom slučaju – s Interpolom. Već nekoliko puta smo rekli i iskazali zabrinutost zbog toga što informacije ne idu brzinom kojom ide razmjena informacija između policija u Europi. Vidjet ćemo, mi se nadamo najboljem za sve naše državljane”, izjavio je Božinović.

14.25 Sutkinja donijela odluku o Pernaru

Sutkinja se vratila u sudnicu, donijela je odluku o Ivanu Pernaru.

Navodno ne ide u zatvor, oprošteno mu je dosadašnje ponašanje nakon što se ispričao sudu.

14.00 Sud će odlučiti ide li Pernar u zatvor

Sud je odredio pauzu do 14 sati nakon koje će uputiti obranu što je zaključio o zahtjevu o nepoštivanju suda., odnosno o njihovu zahtjevu da ga se pošalje u zatvor.

13.45 Iskaz dala i službenica Odjela za socijalnu skrb

Osim Pernara, iskaz na sudu dala je i službenica Odjela za socijalnu skrb, Joompa Muleya, koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu. Rekla je da je njen ured dobio informaciju od Odjela za useljeništvo da je djeci potreban siguran prostor.

“Isti dan kada smo uzeli djecu i sve do danas, djeca su još kod nas. U trenutku kad smo primili djecu, najmlađe nije bilo dobro zbog čega smo potražili liječničku pomoć”, rekla je na sudu Muleya.

13:30 ‘To su gluposti’ 

Obrana je Pernara upitala i o njegovu podcastu u kojem je svoj interes za slučaj opravdavao željom da se optužene osudi. Branitelji optuženih rekli su i da je Pernar na svojoj stranici širio govor mržnje, a zatim je došao do Ndole te su ga pitali je li snimao sudnicu, na što je on odgovorio da je.

Obrana je dalje rekla i da je Pernar u svom podcastu branio robovlasništvo, govoreći da su robovlasnici bičevali svoje robove jer su oni jeli šećernu trsku koja kvari zube. Pernar je u tom trenutku poludio i napao branitelja, gospodina Kalandanyju, da mu stavlja riječi u usta.

“Gospodine, vi mi stavljate riječi u usta. Shvatite to kako hoćete. Ali ne slažem se s vama, to su gluposti!”, rekao je Pernar.

Branitelji su nakon toga sudu rekli kako Pernarovo da ponašanje i riječ “gluposti” predstavljaju ismijavanje i uvredljiv jezik te su od suda zatražili da se Pernara optuži za nepoštivanje suda i privede.

Kako doznajemo 24satas od neiomenovane zambijske novinarke, Pernar je potpuno poludio kad su ga odvjetnici pitali je li njegov dolazak u Zambiju uzrokovan time što se ponovno želi kandidirati na idućim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj pa želi da se opet o njemu piše u hrvatskim medijima.

13.15 ‘Kad sam to čuo, bio sam u šoku’

“Onda sam otputovao u Beograd gdje se nalazi veleposlanstvo i pitao za dokumente i je li točno da su ih oni potpisali, međutim Diu-Merci Ghata rekao mi je da godinama nisu pečatirali nikakve dokumente o posvajanju i to od 2017. Kad sam to čuo, bio sam u šoku i odlučio sam objaviti snimku onoga što je on rekao na svojoj Facebook stranici i Telegramu, a objavili su ga i hrvatski mediji, to je bilo spektakularno jer je tada prvi put jedan kongoanski dužnosnik govorio o toj temi” kazao je Pernar navodno u iskazu.

13.00 Pernar: ‘Uhićenje Hrvata izazvalo kontroverzu’

“Pernar je rekao da je nakon što su informacije procurile kroz hrvatske medije, uhićenje Hrvata izazvalo kontroverzu, tvrdeći da je u DR Kongu poznato da transrodne osobe ne mogu posvajati djecu prema članku 653. kongoanskog obiteljskog zakona. Pernar je dalje naveo da prema njegovim saznanjima stranci ne smiju posvojiti dijete iz DR Konga”, ispričala je za 24sata zambijska novinarka.

12.50 Obrana želi zatvor za Pernara

Odvjetnici obrane podnijeli su zahtjev sudu da se Pernara odvede u zatvor zbog toga upotrebe uvredljivih riječi kojima ne pokazuje poštovanje prema sudu.

12.25 Pernar odgovara na pitanja obrane

Pernar još uvijek svjedoči. Upravo ga ispituju odvjetnici Gideon Kalandanya i Kelvin Silwimba koji na sudu brane hrvatske državljane.

11.49 Pernar: ‘Ovo je žena koja sada tvrdi da je muškarac’

Navodno je Ivan Pernar izazvao smijeh na sudu u Ndoli kada je prilikom prepoznavanja prišao optuženiku i viknuo: ‘Ovo je žena koja sada tvrdi da je muškarac’, piše 24sata.

Naime, Pernar je u svom iskazu na sudu rekao da je u siječnju ove godine iz hrvatskih medija došao do saznanja da su osmorica Hrvata uhićeni u Zambiji. Tada je kaže, počeo sumnjati u zakonitost posvojenja. Rekao je da je jedan od optuženih rođen kao žena te da je informaciju dobio nakon što je taj optuženi snimio dokumentarni film o svojoj tranziciji te da ga poznaje jer je javna osoba u toj zemlji.

Pernar je u svom iskazu rekao i da je taj optuženi proglašen i LGBT osobom godine, a tada je bio poznat kao žena. Kazao je i da je taj optuženi njegov susjed u Zagrebu, ispričala je neiomenovana zambijska novinarka.

11.10 Pernar urla po sudu

“Pernar je napravio pravu dramu. Dere se i urla na sudu. Odvjetnici obrane rekli su da će ga optužiti za nepoštivanje suda”, doznaju od  neimenovane zambijske novinarke 24sata.

10.45  Pernar daje iskaz

Ivan Pernar upravo svjedoči na sudu o tome da je jedan od uhićenih Hrvata Noah rođen kao žena, a sada tvrdi da je muškarac, doznaje od zambijske novinarke 24sata.

10.35 Počelo suđenje

Suđenje je počelo. Pernar upravo daje iskaz.

10.30 Pernar pozirao pred sudom, ipak će svjedočiti

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar ipak će danas svjedočiti na suđenju optuženim Hrvatima u Zambiji, javlja novinar Stafrance Zulu.

Potvrdio mu je to državni odvjetnik Innocent Kamunga, iako je na prošlom ročištu bilo rečeno da je Pernar maknut s liste svjedoka i da se ona smanjila s 11 na 10 ljudi.

Tužiteljstvo na popisu svjedoka ima službenika Odjela za socijalnu skrb Ndola Chompa Muleya i načelnicu Odjela za socijalnu skrb u Lusaki – Ireen Munga. Osim njih dvoje, zambijsko je tužiteljstvo za svjedoka pozvalo i jednog zaposlenika iz imigracijskog odjela u Zambiji, zatim policajca koji je uhitio Hrvate te Kongoanaca iz ambasade DR Konga u Zambiji. Još nije poznato hoće li se svi oni pojaviti danas pred sudom.

10.00 Problemi tužiteljstva sa svjedocima

Prošlo ročište, u utorak, bilo je odgođeno jer se svjedoci Državnog tužiteljstva nisu pojavili pred Visokim kaznenim sudom, pa je sutkinja Mary Mulanda sazvala novo ročište za danas, ali je istaknula kako nedolazak kongoanskog diplomata, koji je posvojenu djecu doveo na granicu, predstavlja nepoštivanje Visokog suda u Ndoli.

Tako je na prošlom ročištu predstavljen i policajac koji je uhitio Hrvate, ali on nije mogao svjedočiti jer se ne osjeća dobro. Svjedočiti nije mogao niti diplomat DR Konga, on još čeka odobrenje za svjedočenje, a imigracijski službenik, koji je još jedan svjedok tužiteljstva polaže ispite pa ni on nije mogao doći na sud.

Sutkinja Mulanda rekla je kako bi ovih dvoje svjedoka trebalo svjedočiti prije policajca koji je uhitio Hrvate.

Državni odvjetnik Innocent Kamunga potom je predložio da se saslušaju još dva svjedoka iz Odjela za socijalnu službu Zambije. Riječ je o službeniku socijalne službe u Ndoli Chompa Muleyu i šefici socijalne službe u Lusaki Ireni Munga. Oboje su svjedoci-stručnjaci.

Nakon toga, državni odvjetnik Kamunga također je zatražio da se suđenje odgodi do petka, 26. svibnja kako bi svjedok iz Konga i imigracijski službenik bili spremni za svjedočenje.

“Čula sam što država traži preko državnog odvjetnika Innocenta Kamunge. Odgodit ću suđenje do ovog petka. No, nedostupnost svjedoka iz Konga da svjedoči, predstavlja nepoštivanje ovog suda”, rekla je sutkinja Mulanda.

8.00 Pernaru još u utorak potvrđeno: ‘Svjedok sam’

Sa svjedocima tužiteljstva pojavio se niz problema, jedan je imao ispite u Lusaki, drugi je imao prometnu nesreću, jednom nije bilo dobro, a još nije sasvim jasno hoće li Ivan Pernar, najavljivan kao svjedok tužiteljstva, svjedočiti, budući da se danima priča kako je skinut s liste svjedoka.

Međutim, sam Pernar kazao nam je u utorak kako njega nitko nije o tome obavijestio, štoviše, da je baš tog dana dobio poziv tužiteljstva u kojem mu je rečeno da je i dalje svjedok.

“Iznenadila me ta informacija, to mi je prvi glas”, kazao nam je Pernar, koji je potom na pitanje je li ta informacija istinita, rekao: “Ja ne znam, ali po svemu sudeći, sumnjam da je istina. Apsolutno me nitko nije kontaktirao i rekao mi da nisam na listi svjedoka, upravo suprotno, danas su me nazvali iz Tužiteljstva i potvrdili mi da jesam svjedok“, dodao je Pernar.

Više o tome što nam je Pernar rekao pročitajte ovdje.

7.00  MVEP: Djeca su na sigurnom

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da su djeca iz DR Konga, koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti, preuzele zambijske službe socijalne skrbi, na sigurnom su i imaju dobre uvjete.

“Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi. Djeca se trenutno nalaze u posebnom kompleksu gdje se za njih skrbe. Na sigurnom su i nisu ni na koji način ugrožena te imaju medicinsku skrb i dobru prehranu. U suradnji s lokalnom humanitarnom organizacijom u više navrata djeci su dostavljena hrana i druge potrepštine”, rekli su nam iz MVEP-a.

Nisu demantirali medijske napise da se djeca nalaze u maloljetničkom zatvoru, već su ponovili da su na sigurnom i da se za njih skrbe.

Autor:Dnevno.hr/M.P./L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.