Foto: Facebook Pernar

PERNAR ZATEČEN VIJESTIMA IZ HRVATSKE! Otkrio što se događa u Zambiji nakon odgode suđenja, ima poruku za medije: ‘Što će onda reći?’

Autor: Lucija Brailo

Ročište na suđenju osmero Hrvata u Zambiji je u utorak ponovno odgođeno, a kao razlog navodi se to što tužiteljstvo nije dovelo najavljene svjedoke, pa je novo ročište zakazano za petak uz nalog za privođenjem svjedoka.

Do sada su na Visokom sudu u Ndoli ispitane imigracijska službenica te recepcionerka hotela u kojemu su Hrvati bili odsjeli. No, izgleda kako tužiteljstvo ima problema sa svjedocima jer je jedno ročište već bilo odgođeno zbog nedostupnosti svjedoka optužbe, a Visoki sud u Ndoli izdao je u utorak nalog da se svjedoci optužbe moraju privesti te rekao kako daljnje odgode Sud neće prihvaćati, rekao je diplomatski izvor za Hinu.

Pojavila se vijest kako Ivan Pernar neće svjedočiti protiv Hrvata u Zambiji budući ga je tužiteljstvo obrisalo s liste svjedoka. Otkrila je to zambijska novinarka za 24 sata. Međutim, kontaktirali smo Ivana Pernara, koji nam tu informaciju nije potvrdio. Štoviše, on tvrdi kako su ga “baš danas kontaktirali iz tužiteljstva” i rekli mu upravo suprotno, da “jest na listi svjedoka”.

‘Upravo suprotno, potvrdili su da jesam svjedok’

“Iznenadila me ta informacija, to mi je prvi glas”, kazao nam je Pernar, koji je potom na pitanje je li ta informacija istinita, rekao: “Ja ne znam, ali po svemu sudeći, sumnjam da je istina.”

“Apsolutno me nitko nije kontaktirao i rekao mi da nisam na listi svjedoka, upravo suprotno, danas su me nazvali iz Tužiteljstva i potvrdili mi da jesam svjedok“, dodao je Pernar.

Pisao i brisao objave

Nešto ranije danas, Ivan Pernar je na Telegramu najprije objavio dokument s popisom svjedoka, na kojem je njegovo ime vidljivo na posljednjem, 11. mjestu. Nakon toga je podijelio i tekst o tome da je obrisan s popisa svjedoka, a nedugo potom je uklonio fotografiju dokumenta bez dodatnog pojašnjenja.

Foto: Telegram

Obrisao je i objavu u kojoj je objašnjavao zbog čega još nije pozvan na sud.




“U slučaju Zambijskog naroda protiv optuženika ja sam zadnji svjedok i zato me još nisu pozvali. Jedan od razloga zašto se suđenje razvlači je to što su dovukli onog prevoditelja, pa se sve mora prevodit što se kaže na sudu i tako sve traje duplo više vremena”, poručio je Pernar u obrisanoj objavi na svojem profilu na Telegramu.

“Sigurno neće sve bit gotovo u petak. Petak je tek nastavak ove pravne agonije u kojoj se optuženici nalaze“, dodao je.

‘Što kad ja budem na kraju svjedok, što će onda reći?’

Na pitanje odakle onda takve informacije, Pernar  pojašnjava kako je “teško reći što se sve događalo u ovom slučaju jer ima puno nepoznanica”, pa dodaje i da ono što je očito je “nestrpljivost medija”.




“Ovo suđenje će potrajati. Idemo vidjeti, nemojmo skakati pred rudo. Ti mediji su govorili i da ja nikad neću otići u Zambiju, ja sam prošao sve te njihove priče. Sad se opet vraćaju na početak. Zašto tvrde da neću biti svjedok? Nemam pojma, to treba njih pitati. Što kad ja budem na kraju svjedok, što će onda reći?“, pita Pernar.

Budući je u ovaj slučaj duboko involviran, nije mala stvar zbog pravnog procesa nepoznatih ljudi, potegnuti sve do Zambije, pitali smo ga i kakav ishod očekuje na kraju.

“Teško je biti baba Vanga i reći da će biti ovako ili onako. Slučaj je složen. Vidite i sami da se ne razvija u nekom planiranom smjeru. On se razvija malo spontano, malo nespretno, možemo to čak tako reći. Ove odgode, primjerice, odgođeno na utorak, pa sad na petak. I onda mene netko pita hoću li svjedočiti u petak. Ne znam. Nemam neke posebne informacije koje bih mogao dati medijima”, kazao nam je Pernar.

Rekao je i da se oporavio od malarije i to za tri dana.

Odletio u Afriku

Podsjetimo, u Zambiji se sudi osmero Hrvata, četiri para, koji su otputovali lani u prosincu u Zambiju, kako bi preuzeli djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu. No, uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Uhićeni su proveli u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja kada su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedećeg dana parovi su ponovno vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, suđenje im je premješteno na Viši sud, a Ivan Pernar odletio je u afričku zemlju ne bi svjedočio protiv Hrvata.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.