Foto: Guliver

Stručnjak objasnio potez koji je uzdrmao političku scenu: ‘Jugoslavija je napravila istu stvar’

Autor: F.F

Španjolska, Irska i Norveška uzburkale su globalnu političku scenu najavom da će 28. svibnja priznati neovisnost Palestine. Ova objava izazvala je burnu reakciju Izraela, koji je odmah povukao svoje veleposlanike iz tih zemalja. Premijeri ovih zemalja tvrde da Izrael svojim napadima na Gazu narušava mogućnost postizanja rješenja o dvije države, bez čega, po njihovom mišljenju, nema izgleda za mir na Bliskom istoku.

“Irska, Norveška i Španjolska danas objavljuju priznanje države Palestine”, rekao je na tiskovnoj konferenciji irski premijer Simon Harris. “Uvjeren sam da će nam se i druge zemlje pridružiti u poduzimanju tog važnog koraka u idućim tjednima”. Pola sata prije Harrisa, norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je da njegova zemlja priznaje Palestinu.

“Vjerujemo da je rješenje s dvije države u najboljem interesu Izraela”, rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer. Palestinski narod ima “temeljno, neovisno pravo na samoodređenje”, a Izraelci i Palestinci imaju “pravo živjeti u miru u svojim državama”, poručio je.

AP

Kako će to utjecati na svjetsku geopolitičku scenu?

Osim što je pridružio svojim irskim i norveškim kolegama u objavi priznanja Palestine, španjolski premjer Pedro Sanchez otišao je korak dalje i optužio je svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da je svojom politikom “boli i uništenja” u Pojasu Gaze ugrozio rješenje s dvije države.

Cijeli svijet bruji o potezu Norveške, Irske i Španjolske, a mi smo kontaktirali vanjskopolitičkog analitičara Denisa Avdagića kako bi nam pobliže objasnio što se dogodilo ovim potezom. Upitali smo ga kako će ovaj potez utjecati na geopolitičku svjetsku scenu.

“Neće previše utjecati. Posve je jasno kako je ovo posljedica djelovanja Izraela, odnosno Netanyahua koji ne želi ništa drugo nego spasiti svoju političku kožu bez obzira na dugoročne posljedice za Izrael u ovom kontekstu”, počeo je Avdagić.

Potres na svjetskoj političkoj sceni: Španjolska, Irska i Norveška objavile priznanje Palestine




‘Napravila je to i Jugoslavija’

“Čujem svakakvih komentara o ovom pitanju, nije to sad ništa spektakularno u međunarodnim odnosima. Ranije je to već učinila Švedska ovih godina. Inače, preko 130 zemalja svijeta priznaje Palestinu. Većinom je to ostavština bivšeg socijalističkog lagera jer su sve zemlje koje su bile vezane sa SSSR-om priznale Palestinu još 1988. godine. Bivša Jugoslavija je napravila istu stvar te godine, a to kao nekakvi sljedbenici, kako su se prozvali, napravili Srbija i Crna Gora”, dodao je.

Ovime je samo pokušao približiti situaciju ljudima i pojasniti kako ovaj potez nije nešto neobično ili pak nešto što se nikada nije dogodilo.




“Čini mi se da to tada nije izazvalo nekakvu pozornost, iako je i ovo danas samo najava, nije sam čin priznanja izvršen. U ranijim najavama su im se trebale pridružiti Slovenija i Malta, koje za sad nisu dio tog paketa, ali će vjerojatno biti”, pojasnio je.

Foto: Nera Simic / CROPIX/Ilustracija

Velik je broj onih koji priznaju Palestinu

Potom je pokušao vizualizirati kartu svijeta sa zemljama koje su priznale Palestinu. Istaknuo je kako je više onih koji su to napravili nego onih koji nisu.

“S obzirom na to kada se gleda na zemlje koje su priznale Palestinu, karta bi vam otprilike izgledala ovako: Gotovo čitava Azija, čitava Afrika i čitava Južna Amerika. Male rupice bi bile, tu i tamo koja država nije. Samo da steknete dojam o tome. Jedino gdje se to “zelenilo” priznanja nije vidjelo je Sjeverna Amerika i zapadna Europa, Australija i Novi Zeland.”

“Bez obzira na tu brojnost, situacija se tamo nije puno promijenila, a to je rezultat djelovanja obje strane. I strane Izraela, ali i onoga što rade Palestinci, odnosno Hamas prije svega, kao nekakav kancerogeni dio palestinskog stanovništva”, dodatno je objasnio.

Mafalani tužio Hrvatsku, stigla presuda Europskog suda: Pogledajte na što se sve žalio

Upitali smo ga i hoće li biti kakve reakcije SAD-a nakon ovog poteza:

“Nemaju oni što reagirati prema njima”, kratko je zaključio.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.