Foto: Guliver Image/AP Photo/Hatem Ali

Potres na svjetskoj političkoj sceni: Španjolska, Irska i Norveška objavile priznanje Palestine

Autor: N.K

Španjolska, Irska i Norveška izazvale su potres na svjetskoj političkoj sceni nakon što su objavile u srijedu da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja.

Premijeri smatraju kako je Izrael svojim napadima na Gazu ugrozio rješenje o dvije države bez kojeg, prema njima, nema mira na Bliskom istoku.

“Irska, Norveška i Španjolska danas objavljuju priznanje države Palestine”, rekao je na tiskovnoj konferenciji irski premijer Simon Harris.

Foto: Guliver

Vjeruju da će i druge zemlje napraviti isto

“Uvjeren sam da će nam se i druge zemlje pridružiti u poduzimanju tog važnog koraka u idućim tjednima”. Pola sata prije Harrisa, norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je da njegova zemlja priznaje Palestinu.

“Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela”, rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer. Palestinski narod ima “temeljno, neovisno pravo na samoodređenje”, a Izraelci i Palestinci imaju “pravo živjeti u miru u svojim državama”, poručio je.

Sud u Haagu traži uhićenja Netanyahua i šefa Hamasa: Pogledajte za što ih terete




Bez toga nema mira na Bliskom istoku

“Neće biti mira na Bliskom istoku bez rješenja s dvije države. Ne može biti rješenja s dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, palestinska država je preduvjet za postizanje mira na Bliskom istoku”, rekao je Store.

Osim što je pridružio svojim irskim i norveškim kolegama u objavi priznanja Palestine, španjolski premjer Pedro Sanchez optužio je svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da je svojom politikom “boli i uništenja” u Pojasu Gaze ugrozio rješenje s dvije države.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.