‘SPREMAN SAM NA PREGOVORE S TALIBANIMA!’ Tinja plamen otpora u Afganistanu: Sin legende o budućnosti države!

Autor: N.K

Ahmad Massoud je sin ubijenog afganistanskog heroja, čelnog čovjeka pokreta otpora sovjetskoj invaziji Afganistana, dao je intervju za Atlantic Council u kojem je komentirao napetu situaciju u toj zemlji.

U intervjuu objavljenom 11. kolovoza, Ahmad je rekao kako je između ostalog spreman na pregovore s talibanima.

Govorio je o mogućoj inkluzivnoj vladi s talibanima, ali da on i drugi Afganistanci neće popustiti pred terorizmom i nasilnim preuzimanjem vlasti. Od intervjua je prošlo nekoliko dana, Afganistan je pao u ruke talibanima, pa se ovaj intervju treba čitati i s time na umu.

“Spreman sam oprostiti krv svojeg oca”

Smatra kako se stanje u zemlji može riješiti jedino političkim putem.

“Spreman sam oprostiti krv svog radi mira u Afganistanu te sigurnosti i stabilnosti Afganistana”, rekao je Massoud koji je prema nekim izvorima organizira pokret otpora u provinciji Panjshir koja je jedina provincija koja nije pala u ruke talibanima.

 Ovaj 32-godišnjak jedan od najprominentnijih glasova koji se zalaže se ponovno uspostavljanje anti-Talibanske fronte.




Kada je riječ o budućnosti Afganistana, Massoud smatra kako je potrebna decentralizirana vlada s obzirom na brojne etničke podjele te zajednička vojska.

Međunarodno priznanje

Massoud je u intervjuu govorio kako bi se afganistanska vojska mogla umoriti od borbe s talibanima što se pokazalo vrlo točnim. Upravo zbog toga, Massoud smatra da su lokalni pokreti otpora glavni oslonac proreformske vlade.

Unatoč tome što je bio spreman na razgovore s Talibanima, Massoud kaže kako su Talibani možda radikalniji i nego 90-ih godina.

Massoud je tada rekao kako vjeruje da će Talibani shvatiti da svoje ciljeve ne mogu postići vojno, te da će tada biti otvoreniji prema političkom dijalogu.

Rekao je kako bi međunarodno priznanje Talibanskoj vladi, države trebale dati samo ako na vlast dođu mirnim putem kroz pregovore i izbore, a ne rat.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.