Foto: Guliver (AP Photo/Vadim Ghirda)

Rusi jurišaju sve žešće, Ukrajinci naredili povlačenje: Zelenski najednom otkazao važan posjet

Autor: M.P.

Ukrajina kaže da je povukla trupe u blizini nekoliko sela u sjeveroistočnoj regiji Harkov, gdje ruske snage napreduju i napadaju naselja duž granice. Moskva je pokrenula iznenadni veliki kopneni napad na regiju prošlog tjedna te nastoji napredovati na bojnom polju protiv Kijeva koji se bori s nedostatkom oružja, ali i boraca.

“U nekim područjima kao odgovor na neprijateljsku vatru i napade kopnenih trupa, te kako bismo spasili živote naših vojnika i izbjegli gubitke, naše su jedinice manevrirale i premjestile se na povoljnije položaje”, objavila je ukrajinska vojska tijekom noći s utorka na srijedu, navodi agencija France-Presse (AFP).

Tijekom dvogodišnjeg rata, obje strane su obično koristile jezik prelaska na “povoljnije položaje” kako bi označile povlačenje, piše AFP. Rusi od jučer tvrde da su njihove snage zauzele dijelove Vovčanska i pograničnog sela Buhruvatka. Vovčansk je strateški važan grad koji Rusima stoji na putu prema Harkovu, drugom najvećem gradu Ukrajine.

Foto: Guliver (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Situacija u harkovskoj regiji je jako teška, Zelenski otkazao posjet

Glavni stožer Ukrajine rekao je da je situacija “i dalje teška”, ali inzistiraju na tome da njihove snage “ne dopuštaju ruskim okupatorima da steknu uporište”. AFP izvješćuje da neki vojni analitičari kažu da Moskva možda pokušava prisiliti Ukrajinu da preusmjeri trupe s drugih područja fronta poput strateškog grada Časiv Jar u regiji Donjeck, gdje Rusija također napreduje.

Šef ukrajinske policije u regiji Harkov opisao je situaciju u gradu Vovčansk kao iznimno tešku. Rekao je da ruske snage uspostavljaju položaje unutar grada. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najednom je otkazao put u Španjolsku i Portugal, a neki mediji izvijestili su da je to zbog ponovnih teških borbi u Ukrajini.

Španjolski kralj Felipe trebao je u petak održati prijem za Zelenskog koji je planirao potpisati i bilateralni sporazum o sigurnosnoj suradnji s portugalskim premijerom Pedrom Sanchezom. Glasnogovornik portugalske vlade rekao je da je ukrajinski predsjednik otkazao posjet, ali nije naveo razlog, dok je španjolska vlada rekla da to ne može komentirati iz sigurnosnih razloga.

Foto: Guliver Image / State Emergency Service of Ukraine/Ilustracija

Rusi: Srušili smo moćne američke rakete nad Krimom

RUSKA protuzračna obrana je preko noći oborila 10 ukrajinskih projektila američke proizvodnje ATACMS nad anektiranim crnomorskim poluotokom Krimom, reklo je jutros ministarstvo obrane u Moskvi dok se američki državni tajnik Antony Blinken nalazi u posjetu Kijevu.




Nije bilo moguće nezavisno provjeriti navode. Ministarstvo obrane je također reklo da je 17 ukrajinskih bespilotnih letjelica i drugih projektila oboreno nad Belgorodskom, Kurskom i Brjanskom oblasti, ruskim pograničnim pokrajinama.

Blinken je jučer otputovao u iznenadni posjet Kijevu u sklopu kojeg se sastao s predsjednikom ZelenskIm, a danas će se sastati s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom. Prema ukrajinskim medijima, Blinken je Ukrajini obećao vojnu pomoć koja bi mogla promijeniti situaciju na bojištu.

Ovo moćno oružje moglo bi promijeniti ratovanja, taj baš sve razara pred sobom




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.