Foto: Guliver/AP Photo

Ovo moćno oružje moglo bi promijeniti ratovanja, taj baš sve razara pred sobom

Autor: I.G.

Vojska Velike Britanije nedavno je započela testiranje svoje najnovije vojne mašinerije na poligonu u Njemačkoj. U fokusu ovog testiranja je bio Challenger 3, najnoviji model britanskog borbenog tenka koji obećava revoluciju u vojnoj tehnologiji. Njegovo testiranje predstavlja ključni korak u unapređenju borbene sposobnosti britanske vojske i jačanju njezine pozicije unutar NATO saveza.

Challenger 3 donosi niz revolucionarnih značajki koje ga čine jednim od najmoćnijih borbenih tenkova na svijetu. Osim naprednih sustava preživljavanja i izuzetne vatrene moći, ovaj tenk se ističe i impresivnim nizom najsuvremenije tehnologije koja osigurava njegovu iznimnu učinkovitost na bojnom polju.

Testiranje je provedeno u sjevernoj Njemačkoj nakon nedavnog posjeta britanskog premijera Berlinu, gdje su razmatrane mogućnosti suradnje u vojnom sektoru. Ova inicijativa za razvoj vojne tehnologije ukazuje na važnost kontinuiranog ulaganja u vojnu infrastrukturu kako bi se osigurala sigurnost zemlje i njezinih saveznika.

Ugovor vrijedan 800 milijuna funti

Challenger 3 isporučuje Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) prema ugovoru vrijednom 800 milijuna funti, kojim je stvoreno gotovo 300 radnih mjesta, uključujući 130 inženjera i 70 tehničara.

Testna gađanja su uključivala prve projektile iz tenka Challenger 3 koji su gađali mete s različitih udaljenosti kako bi se osigurala točnost, kao što možete vidjeti u ovom videu.

“Challenger 3 je vrlo impresivan, vrhunski tenk. To će biti ključno za borbenu sposobnost vojske i doprinos Ujedinjenog Kraljevstva NATO-u, dok će djelovati kao sredstvo odvraćanja za naše protivnike”, izjavio je ministar obrane, James Cartlidge.
Kao glavni borbeni tenk britanske vojske, Challenger 3 će ostati u službi najmanje do 2040. godine, a uključuje najsuvremeniju kupolu sa snažnijim topom s glatkom cijevi, koji je kompatibilan s najsmrtonosnijim dostupnim NATO streljivom, kao i poboljšane senzore, napredni oklop i sustav aktivne zaštite.

Projekt Challenger 3 predstavlja značajno ulaganje u vojnu tehnologiju Velike Britanije. S investicijom od 800 milijuna funti, stvoreno je gotovo 300 novih radnih mjesta, što će dodatno ojačati gospodarstvo zemlje. Osim toga, ovaj projekat osigurava dugoročnu borbenu sposobnost britanske vojske, budući da se očekuje da će Challenger 3 ostati u službi najmanje do 2040. godine.

Karakteristike Challengera 3 su impresivne. Osim napredne kupole sa snažnijim topom s glatkom cijevi, tenk je opremljen i sustavom aktivne zaštite, poboljšanim senzorima i naprednim oklopom. Ove značajke osiguravaju visoku razinu zaštite i učinkovitosti na bojnom polju, što Challengeru 3 daje prednost nad svojim prethodnicima i konkurentima.

Moderne tehnologije

Integracija najnovije tehnologije u Challenger 3 omogućuje vojsci Velike Britanije da ostane korak ispred u suvremenom ratovanju. Ovaj tenk pruža pouzdanu obranu i podršku vojnim operacijama, čime jača sigurnost zemlje i njezinih saveznika.

Uz to, projekt Challenger 3 predstavlja i tehnološki napredak u vojnom sektoru. Integracija najsuvremenije tehnologije u vojne operacije omogućuje efikasnije upravljanje resursima i bolju koordinaciju akcija na bojnom polju.

Kako piše specijalizirani britanski portal za obrambena pitanja Shephard Media, svaki Challenger 2 tijekom nedavno započetog procesa nadogradnje bit će ogoljen i ultrazvučno testiran, nakon čega će biti pregledana svaka pojedinačna komponenta kako bi im se produžio radni vijek. Proizvodnja novih kupola već je započela u tvrtki Armstrong Works u Newcastleu, gdje su se ranije proizvodili avioni i lokomotive, a prva isporuka moderniziranog tenka očekuje se 2025. godine, što je dvije do pet godina ranije od prijašnjeg roka.

Ovdje valja napomenuti da Challenger 3 trenutno ostaje isključivo britanski program. Od 227 tenkova Challenger 2, koji su sada u službi britanske vojske, aktualni planovi predviđaju nadogradnju njih 148 na platformu Challenger 3.

Vrhunsko naoružanje

Naoružan je Rheinmetallovim topom L55A1 s glatkom cijevi od 120 milimetara, glavna nadogradnja Challengera 3 u odnosu na prethodnika nudi unaprijeđenu varijantu L55 ugrađenu u obitelj glavnih borbenih tenkova Leopard 2A6/A7. Inače, britansko usvajanje glatke cijevi od 120 milimetara osigurava sličnost s drugim članicama NATO-a koje koriste platforme kao što su Leopard 2A7 i M1A2 Abrams.

Ovaj tenk nudi povećanu točnost, domet i moć prodora, usvajanje 120-milimetarske glatke cijevi predstavlja prvo britansko udaljavanje od užlijebljenih cijevi za glavne borbene tenkove. U skladu sa standardom NATO-a, Challenger 3 povećava interoperabilnost sa saveznicima, dopuštajući pristup najnovijem streljivu s kinetičkom energijom i programibilnom visokoeksplozivnom višenamjenskom streljivu.

Planirana je i ugradnja koaksijalne strojnice L8A2 kalibra 7,62 milimetra, postavljene lijevo od topa, s mogućnošću montiranja strojnice L37A2 istog kalibra na kupolu zapovjednika. Očekuje se da će tenk nositi 50 granata kalibra 120 i 4000 metaka kalibra 7,62 milimetra. Uz to, Challenger 3 zadržava takozvanu sposobnost lovca ubojice svog prethodnika i dobiva nadogradnju na cijeloj platformi za ciljnik i optičke sustave. Naime podizvođač Thales osigurava nezavisne dugometne primarne ciljnike za zapovjednika i strijelca s automatskim praćenjem cilja i toplinskim načinima rada za operacije tijekom dana i noći.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.