Foto: B.P./ATAImages

‘NE PADA MI NA PAMET’ Vučić se izvanredno obratio Srbima, čudi se: ‘Govore da sam ja diktator’

Autor: L.B.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je izvanredno obraćanje u srijedu riječima da želi predstaviti istinu o Rio Tintu. Tema je bila i ekonomski rast, kao i nova novčana pomoć, a govorio je i o prosvjedima.

Nakon što je iznio razloge zašto Srbija ekonomski jača, odgovarao je na pitanja novinara, pa je na pitanje što očekuje od prosvjeda za vikend, samo rekao:

“Nećemo reagirati, jedini plod tih demonstracija je taj da će jedan mladić možda ostati bez oka. To je plod”, rekao je Vučić te se zapitao što “košta 100 tisuća eura koje su dobili organizatori prosvjeda”.

‘Ja ću promijeniti mišljenje, iako ja to ne radim često’

“Izgleda da Srbija za nekoga jest na prodaju. Za mene nije, i nikome se neću ulizivati. Što se tvrdi da je Srbija pred građanskim ratom, to su gluposti, i to naša popustljivost, mirnoća i smirenost, kao i želja da gradimo demokraciju neće dopustiti. Ne zaboravite na našim demonstracijama je jedan režim ubio čovjeka, pa su krili njegovo ubojstvo. Nama se takve stvari neće dešavati. Što se vlasti tiče mi ćemo biti apsolutno odgovorni, i nas samo interesira koliko točno to maltretiranje i teroriziranje građana može trajati”, rekao je Vučić.

Osim toga, Vučić je kazao da je narod vrlo ogorčen, i da se on obratio danas kako bi ljudi znali sve o proceduri vezanoj za eksploataciju litija, zbog čega su u Srbiji proteklih vikenda izbili prosvjedi koji su blokirali prometnice u zemlji. Podsjetimo, zbog otvaranja rudnika litija u zapadnoj Srbiji.

“Ja nemam strah da to ponovim, za razliku od ovog suvlasnika vašeg medija, koji je bio presretan zbog litija prije tri godine. Kod mene se ništa nije promijenilo, ja smatram da je litij važan, ali da moramo da razgovaramo s narodom. Ukoliko studija o utjecaju na životnu sredinu bude loša, ja ću promijeniti mišljenje, iako ja to ne radim često”, iznio je Vučić.

‘Ne pada mi na pamet da slušam ulicu i da služim ulici’

Dodao je da zauzimanje prometnica, a naročito auto-puteva nije u skladu sa zakonom.




“Suprotno je sa zakonom svake civilizirane zemlje. Oni koji to rade, moraju znati da se protupravno ponašaju. U skladu s tim, to da policija treba osiguravati nešto protuzakonito, policija ne smije to raditi. To nije posao policije. Njihovo je da kaže da je to protuzakonito i da ne sudjeluje u onom što je protuzakonito. Odgovornost snose oni koji u tome sudjeluju”, rekao je Vučić.

Kako tvrdi, nijedan od skupova prethodnih dana nije bio u skladu sa zakonom.

“Ne smijete kršiti zakon i ugrožavati prava drugih ljudi. Upravo zbog želje da se izbjegnu incidenti, policija je reagirala suzdržano, bez vodenih topova, bez prebijanja ljudi”, dodao je i zamolio građane da se suzdrže, bez reakcija, rekavši da mu “ne pada na pamet da sluša ulicu i da služi ulici”.




‘Govore da sam ja diktator, pa traže da oslobodim sve uhićene’

“Da bi zaposlenik Čumeta i Keljmendija njega napao. Moj savjet policiji je da se skloni, da ih pustite i da se cijeloj Srbiji pokaže koliko može da traje to maltretiranje, i molim građane da se suzdrže od reakcije, da ne napadaju te ljude i da ih pustimo da se iživljavaju nad nama nekoliko sati. Ne pada mi na pamet da slušam ulicu i da služim ulicu. Dobio sam zahtjeve gdje traže oslobađanje svih uhapšenih. Vidite, govore da sam ja diktator, pa traže da oslobodim sve uhapšene. Zamislite da oslobađate ljude koji su tukli druge. Sve drugo je u redu, ali one koji biju druge, u Srbiji to ne može. Zatim traže povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu”, kaže Vučić.

“Ono što je važno, da vam pročitam apsolutno sve i svaki dokument”, rekao je.

Predsjednik Srbije je potom pročitao dokumente u kojima jasno piše da je dogovor o dolasku Rio Tinta u Srbiji, počevši još od 2004. godine, donijela prethodna vlast.

‘Neki od kolovođa protesta su već prodali imanja Rio Tintu’

“Prvi dokument koji se tiče Rio Tinta se tiče svih građana. 2004. godine Ministarstvo rudarstva donosi rješenje, kojim se poduzeću Rio Sava DOO iz Beograda istraživanje u Srbiji. Dokument broj dva, iz 2005. kada su proširene granice istražnog prostora. Svi znate tko je tada bio na vlasti”, rekao je predsjednik Srbije.

“Neki od kolovođa protesta su već prodali imanja Rio Tintu”, dodao je.

“Imam informacije da su neki od kolovođa uzeli pare. Naravno, nisu svi i ne mogu govoriti generalno. Želim da vas obavjestim da ću u narednih nekoliko dana boraviti na području svih ovih sela (gdje su planirana iskopavanja). Idem hladne glave, hoću da razgovaram s njima, hoću da zajednički vidimo što je to što nam donosi dobro i loše. Ali neću da razgovaram s političarima i tajkunima, već s narodom. Moj posao je da istrpim sve, od paradajza i jaja do sjekire. U narednih nekoliko dana možete očekivati moj posjet u ovom kraju. Mogu i 15 sati da ne ustanem sa stolice, slušat ću što  tko ima da kaže”,  rekao je Aleksandar Vučić.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.