Foto: Pixabay

Na čitanju oporuke napravila grešku koju skupo plaća: Sada druge upozorava da ne naprave isto

Autor: I.J.

Generacija i generacije žena s Balkana ostajale su siromašne jer su se u ime tradicije odricale nasljedstva u korist svoje braće. Jedna od njih je i Jadranka iz Srbije koja se također u ime brata odrekla imovine svojih pokojnih roditelja, a čija je priča potaknula i brojne druge žene da ispričaju svoju priču i kako su zbog tradicije koja je često nepoštena prema ženama izgubile sve i kraj života dočekale ponižene i siromašne, piše Telegraf.

“Mama se do smrti brinula za svoje roditelje i iz te kuće nije ni žlicu ponijela, ali zato je sve naslijedio moj ujak alkoholičar. Njegova obitelj se boji da njegove sestre ne zatraže dio nasljedstva, a ovome dan, nije u dobrim odnosima sa svojim tetama.”

“Bratu sam sve dala, čak me odveo i kod bilježnika i diktirali su mi što da prijavim da bi on dobio sve. Moj sin je kasnije htio kupiti zemljište u istom selu, da sebi sagradi vikendicu, a brat se bojao da će od njega zahtijevati i pa je zbog toga prekinuo svaki kontakt s nama.”

Foto: Pexels

Živi kao podstanar

“Ista situacija se dogodila i s mojom mamom, žalosno je što je tako. Jedina je pravda da ništa ne možeš ponijeti u grob”, bili su samo neki od komentara ljudi.

Kada su je pitali zašto je ispričala svoju priču, Jadranka je rekla da je htjela upozoriti druge. Njezina priča počinje kada joj je umrla majka. Nadala se da će ona i starija sestra dobiti kat stare, nedovršene kuće, koji bi onda mogle podijeliti.

Danas su oba kata te kuće iznajmljena, a Jadranka živi u Beogradu kao podstanar. No 2019. godine, ni 40 dana nakon majčine smrti, odlučila je tražiti svoj dio. Otišla je s posla, prekrižila se, te nazvala brata koji je bio šokiran njezinom odlukom. Iste večeri u telefonskom razgovoru pale su teške riječi. Rekao joj je da će izgubiti brata ako zatraži svoj dio.

‘Nemaš više sestru’

“Završimo priču. Sve ostavljam tebi, ali smatraj da više nemaš sestru”, uzvratila mu je Jadranka koja više nije u kontaktu s bratom  s kojim se prije odlično slagala.
Jadranka je jedna od mnogih žena na Balkanu koje su prošle upravo to. Ista situacija je i u Hrvatskoj gdje su žene generacijama bile šikanirane ako su se udostojile uzeti što im pripada. Često bi glava obitelji umrla bez oporuke, a u tim slučajevima od sestre se uvijek očekivalo da se odrekne nasljedstva u korist brata. One koje to nisu napravile, uglavnom su bile protjerane iz obitelji i u većini slučajeva morale su se sudski izboriti za svoj dio.

Dobila stan na dar, a brat joj sada želi upropastiti život: Odvjetnik nam objasnio kako se sve moglo lako izbjeći
Istraživanje u Srbiji je pokazalo da čak 84 posto žena ne zna da odricanje od imovine u tuđu korist zapravo povlači niz posljedica. Prvi je trajno izgubiti pravo na nasljedstvo, i to u ime svojih potomaka. Nadalje, osoba koja bi si mogla priuštiti da se odrekne nasljedstva u očima zakonodavca dovoljno je bogata da se sama brine o sebi, zbog čega gubi pravo na socijalnu pomoć.

Jadranka ističe da je nedavno saznala da to znači i gubitak prava na besplatnu pravnu pomoć, što je posebno tragično za žene žrtve nasilja. Ne samo da nemaju kamo, nego se nemaju ni kome obratiti. Čula je da kod kupnje nekretnine zna biti problema, što zbog podizanja kredita, što zbog drugih detalja.

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.