Foto: Guliver/TheNews2/Cover Images

UN iznosi zastrašujuće podatke: U Gazi ubijeno više od 420 djece, raspao se javni red

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U Rusiji je zatvoren aerodrom na koji je trebao sletjeti avion iz Tel Aviva nakon što su propalestinski prosvjednici upali u zgradu aerodroma i tražili Židove. Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da Izrael “očekuje da ruske vlasti zaštite sigurnost svih izraelskih građana i Židova gdje god se nalazili”.

Broj ubijenih u ratu je prošao preko 8.000, objavilo je Ministarstvo zdravlje Gaze. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (krovna organizacija palestinskog Crvenog polumjeseca) objavila je da zdravstveni radnici prijavljuju ‘nasilne napade i granatiranje vrlo blizu bolnice’.

SAD vjeruje da bi Izrael trebao poduzeti sve što može kako bi napravio razliku između palestinskih civila i militanata Hamasa u svojoj vojnoj operaciji u Gazi, rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Foto: Guliver/AP Photo/Fatima Shbair

Događaje pratite uživo na portalu Dnevno

22.00 Ubijeno Više od 420 djece

Čelnica UN-ove agencije za djecu (Unicef) rekao je da će se prava cijena najnovije eskalacije u Gazi mjeriti životima djece. Izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell, obraćajući se danas Vijeću sigurnosti UN-a rekla je: “Više od 420 djece bude ubijeno ili ranjeno u Gazi svaki dan – brojka koja bi svakoga od nas trebala potresti u srži.”

“Tu su i teški prekršaji počinjenim nad djecom”, dodala je. Više od 3.400 palestinske djece ubijeno je u Gazi, a više od 6.300 djece ozlijeđeno od 7. listopada, prema vlastima Palestine.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem, navodno je ubijeno najmanje 37 djece, rekla je.




21.30 IDF: Spasili smo otetu izraelsku vojnikinju

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da je njihova vojnikinja koju je 7. listopada oteo Hamas spašena tijekom kopnenih operacija u Gazi.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga rekao je da su se u početku pogrešno izrazili kada su rekli da ju je pustio Hamas.




IDF je ranije danas objavio da je vojnikinja medicinski pregledana, da je dobro te da se sastala sa svojom obitelji.

20.10 Crveni križ: Skladišta su nam oštećena

Palestinski Crveni križ je priopćio da su njegova skladišta “teško oštećena” u gradu Gazi dok se izraelsko bombardiranje nastavlja. Podijelili su snimke, koje nisu provjerene, tvrdeći da pokazuju štetu koju su prouzročili izraelski udari. Tvrde kako skladišta nisu u funkciji.

19.10 Netanyahu citirao bibliju

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je hamasovce nazvao “barbarima” koji žele “uništiti sve što cijenimo i uvesti svijet straha i tame”. “Ovo je prekretnica. Prekretnica za vođe i nacije. Vrijeme je da svi odlučimo jesmo li spremni boriti se za budućnost punu nade i obećanja ili se predati tiraniji i teroru”, poručio je.

“Budite uvjereni, Izrael će se boriti”, najavio je. Kaže da treba razlikovati “ubojstva nevinih i nenamjerne žrtve koje prate svaki legitimni rat”. Istaknuo je da će Hamas koristiti ljudske štitove i skrivati se u bolničkim podrumima te kako skupina “sprečava civile da napuste” područja za koja je Izrael naredio da se evakuiraju.

“Biblija kaže da postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat. Ovo je vrijeme za rat”, rekao je Netanyahu, prenosi Sky News. Uslijedila su pitanja novinara. Pozvali su ga da prokomentira svoju sve manju popularnost u izraelskoj politici i širem društvu, na što on kaže da je njegov “jedini fokus” na ratu.

19.00 Izrael: ‘Borimo se na više frontova’

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant je tijekom obraćanja medijima poručio kako se rat vodi na “više frontova”, uključujući i Gazu, ali i na granicama s Libanonom i Sirijom. “Ne želimo rat, ali ako nas itko pokuša uvući u ovu stvarnost, platit će vrlo visoku cijenu”, upozorio je.

“Nastavit ćemo gurati sve dok ne postignemo odlučujuću i apsolutnu pobjedu na jugu”, najavio je. Komentirao je Hamasovu snimku koja prikazuje tri taokinje, istaknuvši kako je “uvjeren da Hamas djeluje samo pod pritiskom”. Zatim se osvrnuo na oslobađanje vojnikinje iz Hamasovog zarobljeništva, odbijajući predstaviti okolnosti tog oslobađanja.

18.00 ‘Raspao se javni red u Gazi’

Zbog raspada javnog reda četiri UN-ova centra za distribuciju pomoći u Gazi, kao i skladište, ne rade dok očajni ljudi traže hranu i vodu, rekao je u ponedjeljak dužnosnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA).

17. 15 Oglasila se libanonska vojska

AP poručuje da je libanonska vojska objavila kako su njene snage otkrile 21 lanser na svojoj strani plave linije u blizini sjevernog Izraela i da su ih demontirale. Dodala je kako je jedan od lansera bio opremljen raketom spremnom za ispaljivanje. Plava linija označava granicu između Izraela i Libanona otkad ju je UN povukao 2000. godine.

Priopćenje vojske uslijedilo je nakon što je militantna skupina Hezbolah priopćila da su njezini naoružani napadači danas napali dvije izraelske postaje, uključujući jednu na rubu grada Metula, uništivši “tehničku opremu”. IDF je ranije objavio da ponovo uzvraća vatru na Libanon nakon što je napadnut.

16.50 Širi se šokantna snimka, objavio ju je novinar

Novinar koji se našao u središtu Gaze u ponedjeljak snimio je video za koji navodi da prikazuje tenk kako puca u auto nasred ceste.

Yousaf al-Saifi govori da je putovao s juga prema gradu Gazi kada je primijetio tenk na cesti i počeo upozoravati druge.

“Kada sam se htio vratiti, vidio sam automobile kako brzo voze u mom smjeru. Počeo sam glasno govoriti ‘nemoj naprijed, nemoj naprijed'”, rekao je Yousaf. “Auto koji je išao naprijed nije shvatio da je tu tenk. Nastavio je brzo naprijed i shvatio da je ispred njega tenk. Pucali su na njega.

“Vozač se pokušao vratiti, s njim je bila obitelj. Vidio sam obitelj u autu. Pogodili su ga granatom i umrli su. Vidjeli smo to svojim očima.” Ministarstvo zdravstva Gaze koje kontrolira Hamas kasnije je priopćilo da su tri osobe ubijene. Sky News se obratio Izraelskim obrambenim snagama za komentar.

13.50 U Gazu poslani ‘najbolji od najboljih’

Herzi Halevi, načelnik Glavnog stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF), napisao je na društvenoj mreži X da “najbolji vojnici i zapovjednici” IDF-a sudjeluju u ofenzivi u Gazi.

Halevi je rekao da je Izrael ušao u sljedeću fazu rata gdje je postavljeni cilj “demontaža Hamasa, osiguravanje granica i napori da se taoci vrate kućama”. Insider je pobrojao osam jedinica specijalnih snaga koje bi mogle naći u akciji u Gazi.

12.50 Izraelci blokirali cestu i pucaju na automobile

Na društvenim mrežama objavljen je video izraelskog tenka koji je pucao na automobil koji je naišao na mjestu gdje je vojska blokirala cestu Salah al Din. BBC piše da je video autentičan, a  svjedoci su za francusku novinsku agenciju AFP ispričali da su tenkovi ušli u Zaytun, kvart na rubu grada Gaze.

“Blokirali su cestu i pucaju na svako vozilo koje pokuša ići njome”, ispričao je jedan stanovnik Gaze.

Rushdi Abualouf, novinar BBC-a, rekao je da se broj napada na jug Gaze smanjio i da se čini da će se Izrael fokusirati na sjeverni dio pojasa Gaze i grad Gazu, gdje dolaze tenkovi iz četiri smjera.

12.10 Palestinac izbo izraelskog policajca u Jeruzalemu

U Jeruzalemu je izboden izraelski pogranični policajac (25). Priopćila je to izraelska dobrovoljna hitna služba i dodala da su mu volonteri pružili prvu pomoć.

“Kada smo stigli na mjesto događaja, vidjeli smo ubodnu ranu u gornjem dijelu tijela, pružili smo mu prvu medicinsku pomoć na mjestu događaja, a zatim je policijskim vozilom hitne pomoći prevezen u bolnicu Hadassah Hera Tesov, gdje se utvrđuje njegovo stanje”, rekli su.

Sky News javlja da se na mjestu napada okupila “velika gomila” i da je stigao “određen broj snaga sigurnosti”. Kako javlja dopisnica Sky Newsa iz Jeruzalema, napadač je Palestinac koji je ustrijeljen i ubijen nakon napada.

11.00 Izraelska vojska najavila eskalaciju

Izraelska vojska danas je održala konferenciju za medije na kojoj je govorio glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Daniel Hagari.

Jutros smo, podsjetimo, već čuli kako IDF tvrdi da je ubio “desetke” Hamasovih militanata tijekom noći. Hagari kaže da snage “postupno napreduju” u Gazi kao dio kopnene operacije i da je došlo do “izravnog kontakta” s borcima Hamasa. Također upozorava da će aktivnosti “eskalirati”, a izraelske snage su stavljene u stanje “visoke pripravnosti” duž sjeverne granice.

“Naše aktivnosti i operacije nastavit će se i eskalirati u skladu s fazama rata”, rekao je pa dodao: “Ovo je proširena kopnena operacija u Pojasu Gaze. Kopnene snage, tenkovi, pješačke snage, snage oklopnog korpusa kreću se prema teroristima”, rekao je.

“Teroristi su se grupirali u određenim područjima kako bi pokušali gađati naše snage, a mi ih napadamo iz zraka, tako smo uspjeli napasti i ubiti 20 terorista. Postoji i izravan kontakt između kopnenih snaga i terorista. Borbe se vode unutar Pojasa Gaze”, rekao je.

10.25 Velika Britanija: Teroristički napad je vjerojatan

U Britaniji je danas sazvan sastanak vladinog odbora za hitne situacije, pod nazivom COBRA, na kojem će se raspravljati o sigurnosnim rizicima koji proizlaze iz sukoba Izraela i Hamasa.

9.40 Ruske vlasti preuzele kontrolu nad zračnom lukom

Ruska zrakoplovna uprava zatvorila je zračnu luku za letove dok ne završe sigurnosne provjere nakon nereda u zračnoj luci Mahačkala u ruskom Dagestanu gdje je uhićeno sinoć 60 osoba.

Ministarstvo unutarnjih poslova je u svom priopćenju navelo da je identificirano 150 najaktivnijih prosvjednika te da vlasti žele pronaći sve uključene. “Trenutačno je zračna luka u potpunosti pod kontrolom agencija za provođenje zakona”, priopćilo je ministarstvo.

9.15 UN: Stotine pacijenata zaglavilo u bolnicama na sjeveru Gaze

Stotine pacijenata zaglavilo je u bolnicama na sjeveru Gaze i fizički ih je nemoguće evakuirati prema jugu, rekao je čelnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice na tom području.

Tom White iz UNRWA-e ponovio je ono što su rekli liječnici i druge dobrotvorne organizacije – da je nemoguće premjestiti pacijente iz bolnica kao što je Al-Quds u sjevernoj Gazi. Palestinski Crveni polumjesec kaže da im je Izrael rekao da evakuiraju bolnicu jučer, dok u neposrednoj blizini odjekuju zračni udari.

“Mnogi ljudi na sjeveru traže utočište u školama UNRWA-e, traže utočište u bolnicama”, rekao je White, pa dodao “Bio sam u jednoj od bolnica ovaj tjedan, tamo su stotine i stotine pacijenata koji se ne mogu pomaknuti.”

Rekao je da se mnogi ljudi na sjeveru – ne samo pacijenti – također “ne mogu kretati jer fizički nemaju prijevoz, nemaju sredstava”.

Ljudi su “jako gladni, jako žedni i jako uplašeni”, a mnogi žive od komada kruha i “konzervirane hrane koju im povremeno uspijemo nabaviti”.

8.50 Izraelci: ‘Krenula je druga faza rata’

Palestinci u sjevernoj Gazi danas su javili o snažnim udarima zrakoplovstva i topništva dok izraelske trupe uz podršku tenkova pritišću tu enklavu kopnenim putem zbog čega su zaredali pozivi međunarodne zajednice za zaštitom civila.

Prema palestinskim medijima, Izrael je izveo zračne udare u blizini bolnica Shifa i Al-Quds u gradu Gazi, dok su se palestinski militanti sukobili s izraelskim vojnicima u graničnom području istočno od grada Khan Younisa, na jugu enklave.

Ni Hamas niti izraelska vojska nisu se oglasili o današnjim borbama, a Reuters nije mogao potvrditi izvješća palestinskih medija. Bombardiranje Pojasa Gaze uslijedilo je nekoliko sati nakon što je Izrael objavio snimke tenkova na zapadnoj obali palestinske enklave, ukazujući na mogući pokušaj opkoljavanja glavnog grada Gaze, dva dana nakon što je izraelska vlada naredila proširene kopnene upade preko svoje istočne granice. Neke objavljene fotografije prikazuju izraelske vojnike koji su izvjesili izraelsku zastavu duboko unutar teritorija Gaze.

Izraelska “druga faza” rata, koji je buknuo prije tri tjedna nakon prodora islamističkog Hamasa na izraelski teritorij na jugu zemlje i ubilačkog pohoda na naselja i kibuce te sudionike glazbenog festivala, uvelike se odvija daleko od očiju javnosti.

8.30 ‘Ubijeno 8000 Palestinaca’

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da se broj ubijenih Palestinaca popeo skoro na 8000 od 7. listopada. Navode da su gotovo tri četvrtine žrtava bile osobe iz ranjive populacije – djeca, žene i stariji.

Ministarstvo dodaje da je više od 20.000 ozlijeđenih osoba.

8.20  Australija poslala poruku Izraelu

Australska ministrica vanjskih poslova, Penny Wong, pozvala je Izrael da “sluša” kada njegovi prijatelji od njega traže da zaštiti nedužne živote u Gazi i upozorila da svijet “neće prihvatiti smrti civila”.

“Kada izraelski prijatelji pozivaju Izrael da zaštiti civilni život, kao što smo mi učinili, ključno je da Izrael sluša”, kazala je.

8.00 UN: Djeca u Gazi piju slanu vodu

Djeca se suočavaju s “katastrofalnom” situacijom u Gazi, a roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da im daju slanu vodu, navodi UN-ova agencija za pomoć djeci Unicef. Toby Fricker, glasnogovornik Unicefa, rekao je za BBC News da su nestašice postojale u Gazi čak i prije nego što je sadašnji sukob “podignut na novu razinu”.

“Jedna od naših članica osoblja ima četverogodišnjakinju i sedmogodišnjakinju, i samo pokušava zaštititi djevojčice, održati ih na životu svakodnevno”, rekao je.

“Govorila je o tome kako samo piju slanu vodu, a njezina kći kaže: ‘Mama, zašto ne mogu vratiti normalnu vodu koju smo imali u normalnim danima?’” dodaje.

Upitan o zalihama pomoći koje su sada mogle ući u Gazu, Fricker je rekao: “Bilo je zaliha, ali su bile vrlo male. Kada vidite goleme potrebe na terenu koje imamo, treba ih biti mnogo, mnogo, mnogo više.”

Fricker je pozvao na “trenutni humanitarni prekid vatre” i povećanje količine pomoći u Gazi “na trajnoj osnovi”.

07:20 Izraelci gađali dva vojna položaja u Siriji

Sirijska državna TV objavila je u ponedjeljak da su izraelski zračni napadi gađali dva vojna položaja u Dari, prenosi Reuters.

Napadi su dovele do “nekih materijalnih gubitaka”, prenose sirijski mediji.

Još uvijek nije jasno jesu li se izvješća odnosila na iste napade za koje su Izraelske obrambene snage rekle da su ih izvele ranije danas.

07:20 Na ruskom aerodromu uhićeno 60 ljudi

Nakon nereda u zračnoj luci Mahačkala u ruskom Dagestanu uhićeno je 60 osoba. Lokalna policija je izvijestila da je u nasilju ozlijeđeno devet policajaca, dodajući da je identificirano ukupno 150 prosvjednika.

Prosvjednici su u nedjelju navečer upali na pistu i u zgradu zračne luke u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, ruske republike s muslimanskom većinom, nakon najave dolaska zrakoplova iz Izraela.

07:10 Izraelci jučer pogodili 600 ciljeva Hamasa

Izraelske obrambene snage jutros su objavile da su jučer pogodile 600 ciljeva Hamasa, uključujući područje oko sveučilišta Al-Azhar” odakle je rečeno da će biti lansiran protutenkovski projektil. Dan ranije objavili su da su ih u subotu pogodili 450, što aludira da napadi jačaju.

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.