Foto: Wikimedia Commons

Profesor geografije otkrio krivca za jak potres u Crnog Gori: ‘To je glavni uzročnik’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru je pogodio potres magnitude 5,4 prema Richteru, a osjetio se diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. O potresu je svoje mišljenje na Facebooku iznio i profesor geografije iz Sarajeva, Vedran Zubić, koji je u svojoj analizi otkrio više detalja.

“Jutros u 04:07 sati dogodio se jak potres blizu granične zone BiH i Crne Gore. Najviša planina BiH, Maglić, nalazi se upravo na granici država. Treba napomenuti da je najviša točka Maglića s crnogorske strane (Veliki Vitao 2397 metara). Upravo u toj zoni je registriran potres. Prema informacijama potres je jačine 5.4 Rihtera i na dubini je od 7.6 kilometara. To znači da je plitak. Njegov epicentar je 20 km sjeverozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije vanjskih Dinarida (Maglić). Glavni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj dio Europe. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti”, napisao je profesor.

Objašnjava da su vanjski Dinaridi, regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč- Zelengora i nastavlja dalje na istok, zona navlake planinskih masiva. Nadalje kaže da su Plužine, mjesto epicentra, smještene u rasjednoj zoni. “Ovo mjesto je vrlo seizmički aktivno pa je 2013. ovdje zabilježen potres od 4.2”.

Profesor: Crna Gora je tektonski aktivna

Tvrdi da se na planeti otprilike dogode otprilike dva potresa dnevno jačine između 5 i 5,9 po Richteru. “Može se reći da je iznimno jak za osjećaj, ali ne tako jak u razmjerima ‘svjetskih jačina’. Bar, grad u CG je prije pola stoljeća doživio seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze s potresima”.

Zubić objašnjava da se potres dogodio u području karakterističnom po kraškom i poroznom terenu. On naglašava da ovakvi potresi mogu uzrokovati nestabilnost površinskog sloja krečnjaka, što dovodi do opasnosti od odrona i drugih oblika padinsko-gravitacijskih pokreta. Ovi fenomeni, prema njegovim riječima, mogu uzrokovati veću štetu od samog potresa.

Na kraju je poručio i da je najvažnije da nema žrtava te da se nada da će tako i ostati, ali da tih desetak sekundi nikako nije bilo ugodno.




Zagreb pogodila dva slabija potresa, ali osjetili su ih mnogi: ‘Sve je počelo podrhtavati, horor’




 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.