Foto. Saborska TV

Pljuštale uvrede u Saboru: ‘Pupovac je nebinarna osoba, on je ono’, ‘Ajde Bulj, objasni nam’

Autor: M.P.

Sabor je ovotjedno zasjedanje zaključio glasanjem o raspravljenim točkama. Riječ je o izvješćima koja u prošlom 10. sazivu Saboru nisu stigla na dnevni red plenarnih sjednica, a koja se uglavnom odnose na razdoblja 2021. i 2022. godine.

Glasovalo se o HNB-ovim polugodišnjim informacijama o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbe monetarne politike u drugom polugodištu 2022. te prvom polugodištu 2023., o izvješću obavljene revizije Državnog ureda za reviziju na godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, izvješću o radu HRT-a te izvješćima o radu pravobraniteljice za djecu za 2022. i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2021.

Potvrđen je izbor Sabine Glasovac i Siniše Hajdaša Dončića za potpredsjednike Sabora, a žustra rasprava se razvila oko Odbora za  izbor i imenovanja koji je s dnevnog reda povukao izbor predsjednika Odbora za nacionalne manjine jer se DP usprotivio mogućem izboru Milorada Pupovca na tu dužnost.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Buknula svađa oko Pupovca: On je nebinarna osoba, ono

Marija Selak Raspudić javila se tražeći stanku, rekavši da se oko mjesta predsjednika Odbora za nacionalne manjine odvija politička trgovina. “Postoji mogućnost da se napravi nevjerojatan manevar pa da Odbor za ljudska prava postane odbor opozicije da bi Pupovac mogao biti na čelu istog. Kakvu poruku šaljemo građanima? Mi ne možemo pristati na ovakav razgovor o ključnim mjestima političkog upravljanja u zemlji, smatramo da se ovaj razgovor mora voditi transparentno, javnost treba znati jesu li manjinci dio vladajuće većine ili oporbe, nitko ne može sjediti na dvije stolice”, rekla je.

Jandroković se ubacio s objašnjenjem toga što se jutros događalo na Odboru. “Predsjednik kluba nacionalnih manjina rekao je da predlagatelj nije definirao kandidata za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Mole vrijeme za konzultacije, zato danas ne glasamo o tome”, objavio je.

Na to se javio Mostovac Miro Bulj koji je također tražio stanku zbog imenovanja u Odbore. “Pupovac je politički nebirnarna osoba, on je ono. Bartulica, morate moliti za njegovo zdravlje, obećali ste povjerenstvo o covidu, uklanjanje istanbulske. Pupovac vam je štanga za koju se držite”, rekao je pa izazvao burnu reakciju SDSS-ove Dragane Jeckov.

“Sramotno je Pupovca nazvati nebinarnom osobom, neka nam Bulj sada definira što je to”.  Jandroković se složio, to je neprimjereno, ali spada u sferu političkih izraza. Svejedno je apelirao na kolege da se suzdrže od takvih kvalifikacija.




Novi zaplet zbog Pupovca, Domovinski pokret ne posustaje: Odgođena važna odluka

Selak Raspudić: Je li ovo uvreda?

“Zbunjena sam, je li nebinarno postalo uvreda po novome?”, pitala je Selak Raspudić. Bulj je zatim Jeckov odgovorio da je pojam ‘nebinaran’ koristio politički. “Ako hoćete da vam kažem što je to, sjedi i u Vladi i oporbi”.




Povredu poslovnika tražio je i Furio Radin, ljut zbog rasprave koja se povela. “Bulj zna reći stvari koje ne zna objasniti. Drugo, kada se govori o manjinama, govori se o trgovanju, treće, 24 godina klub zastupnika nacionalnih manjina daje prijedlog tko će biti predsjednik Odbora za manjine i ljudska prava, svi smo članovi tog kluba. Mi smo donijeli stav, ako se nije sleglo, čekat ćemo da se slegne”, zaključio je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zekanović provocirao: Vidim PTSP kod Marije Selak Raspudić

Na samom kraju došlo je do još jednog prepucavanja, nakon što su se Peđa Grbin i Marija Selak Raspudić požalili na poslovnik s obzirom na to da sabor u ovom sazivu raspravlja izvješća iz čak 2018. godine. Na to se javio Hrvoje Zekanović.

“Vidljiv je PTSP kod Marije Selak Raspudić jer će Božo Petrov u europski parlament, a ona ostaje. I gdje je Nino?”, ispalio je i dobio opomenu. Neočekivano, branio ga je SDP-ov Arsen Bauk. “Raspudić je zastupnik, legitimno je pitanje gdje je. Mene to isto zanima”, rekao je, no Jandroković mu je brzo spustio da i njega sigurno neće biti na nekoj od sjednica.

Nakon sjednice slijedi stanka u radu Sabora u trajanju od dva tjedna, kako bi zastupnici koji su kandidati na europskim izborima 9. lipnja mogli neometano sudjelovati u predizbornoj kampanji.

Ovi su ljudi ni krivi ni dužni ušli u Sabor: Dobivat će 2500 eura, a za njih nije glasao skoro nitko

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.