Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Plenkovićeva udarnička ekipa za izbore: Iznenadit će vas tko je sve među osam odabranih

Autor: Ivana Violić/7dnevno

Datum izbora na domaćoj političkoj sceni, pa i unutar HDZ-a, možda i jest predmet polemika, no ono oko čega u HDZ-u ni najmanje ne dvoje jest tko će biti nositelj njihove liste u prvoj izbornoj jedinici. Sasvim je jasno da će tu ulogu u nadasve personaliziranoj kampanji preuzeti predsjednik stranke, premijer Andrej Plenković, koji ipak uoči superizborne godini ima određene dvojbe.

Nije Plenković posve siguran tko će biti njegov najsnažniji adut u petoj izbornoj jedinici koja pokriva područje Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije jer će mu se tu kao snažan protukandidat pojaviti vukovarski gradonačelnik i šef DP-a Ivan Penava, koji će u svojem kraju sasvim sigurno privući velik dio desnog biračkog tijela, koje u ovoj izbornoj jedinici i jest dominantno.

Iako je Plenković planirao tu jedinicu povjeriti požeškoj županici Antoniji Jozić, izgleda da taj plan među HDZ-ovcima na terenu nije prihvaćen pa je Plenković sve bliže tomu da u vukovarsku jedinicu u još jedan boj s Penavom pošalje Tomu Medveda, ministra branitelja koji je s Penavom već imao sličan okršaj na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nezavidna situacija

Jasno je kao dan da je Plenkoviću u toj jedinici situacija nezavidna zbog toga što više ne može računati na nekadašnjeg nositelja liste Zdravka Marića i zbog toga što su u toj jedinici problematični bivši ministar Mario Banožić te župan Dekanić, ali i zbog toga što šef vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar, koji je inače stasao u gorljivog Plenkovićeva branitelja, u svojem kraju ipak nije prepoznatljiv političar.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina

Kako će u vukovarski kraj poslati Medveda, tako je Plenković sada ostao u nedoumici zbog Medvedove prošle, sedme izborne jedinice koja obuhvaća Karlovačku županiju, Liku, Banovinu i Gorski kotar te sjevernu Dalmaciju, no o tome odluku tek treba donijeti, a prvi favorit je ministrica turizma Nikolina Brnjac. Odluka o tome tko će biti udarnička osmorka za izbore zato je već donesena. Najvažniji Plenkovićev predizborni adut svakako je ministar obrane i bivši župan Ivan Anušić, od kojeg Plenković ima ogromna očekivanja i izvan njegove četvrte izborne jedinice u kojoj će biti nositelj liste.




Anušića je Plenković angažirao za privlačenje braniteljske populacije i desnog biračkog tijela i u drugim slavonskim jedinicama, ali i na razini države, na što ga je natjerao strah od Domovinskog pokreta. Da Plenković računa na Anušića i izvan slavonskih županija, ali i izvan njegova resora, bilo je vidljivo i tijekom poljoprivrednih prosvjeda koji su okončani nakon razgovora s ministrom obrane, koji je uspio izgladiti i odnose između Plenkovića i Milanovića, što premijeru uoči izbora može biti od velike koristi.

Foto: Dusko Marusic / CROPIX

Butkovićev cilj

Koristi Plenković na izborima misli imati i od Branka Bačića, ministra graditeljstva koji je ubrzao proces obnove na Banovini i u Zagrebu, pa će i on uz ministra policije Davora Božinovića Plenkoviću u kampanji biti oslonac. Božinović će, tvrde upućeni, tradicionalno predvoditi HDZ-ovu listu u šestoj izbornoj jedinici, a Plenković od njega očekuje da se operativno pobrine za kampanju i da kroz nju pokaže lojalnost kao što je to činio uvijek dosad.

Premda ga ne smatra lojalnim kadrom, Plenković u osmoj jedinici računa na ministra prometa Olega Butkovića, u čijem krugu očekuju da HDZ na nadolazećim izborima poluči najbolji rezultat u povijesti u jedinici koja obuhvaća Primorsko-goransku i Istarsku županiju, gdje su se posljednjih godina dogodile velike infrastrukturne investicije koje se u tom kraju povezuju baš s Butkovićevim utjecajem. Butković s Plenkovićem, baš poput Božinovića, surađuje gotovo osam godina, a nijedanput nije ozbiljnije kompromitiran aferama.




Premda mu Plenković nije sklon zbog toga što se Butković spominje kao njegov konkurent, ministar prometa zapravo je iznimno oprezan, izbjegava konflikte, a znanci ga opisuju kao vrlo mudrog političara kojega, doduše, u ostvarenju svih ambicija ograničava manjak karizme.

Stagnacija karijere

Političke karizme nema ni ministar Šime Erlić, no ipak je u prednosti pred ministrom Ivanom Malenicom, koji uživa sve manje Plenkovićevih simpatija. Erlić bi stoga što se uspio svidjeti Plenkoviću trebao biti adut svoje stranke u devetoj izbornoj jedinici, a upućeni tvrde da on na lokalnoj i regionalnoj razini veoma dobro kotira uglavnom zato što se u medijima pojavljuje u pozitivnom kontekstu, što Plenković cijeni.

Plenković o aferi Mreža: ‘Umrla je, Habijan ju je potopio’

Cijeni Plenković i svojeg novog ministra gospodarstva Damira Habijana, koji bi trebao biti HDZ-ov adut za sjever, odnosno za treću izbornu jedinicu, dok bi u drugoj jedinici tradicionalno trebao zasjati Gordan Jandroković iako odnosi između njega i Plenkovića u posljednje vrijeme uglavnom nisu idilični – oni su formalni i korektni, ali daleko od onog sklada i povjerenja kakvo su imali na početku Plenkovićeva premijerskog mandata.

Jandroković je nezadovoljan jer njegova karijera uz Plenkovića stagnira, a Plenković pak smatra da Jandrokoviću ne može više vjerovati pa on već dugo ne pripada krugu premijerovih osoba od posebnog povjerenja u koji spada Medved koji je svoj politički autoritet izgradio na respektabilnom ratnom putu, što Plenkoviću dobro dođe kao mamac za desno biračko tijelo koje bi na nadolazećim izborima moglo biti presudno.

 

Autor:Ivana Violić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.