Foto: Guliver Image, Ilustracija

PLANIRATE OTIĆI RADITI U NJEMAČKU? Sprema se velika revizija zakona o državljanstvu, saznajte kako će utjecati na vas

Autor: Dnevno.hr

Njemačko gospodarstvo se bori s nedostatkom radne snage, a koliko je situacija loša pokazuje istraživanje provedeno u siječnju koje je pokazalo da više od polovice njemačkih kompanija ima problema s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta zbog nedostatka kvalificiranih radnika.

Kako bi povećala ukupnu radnu snagu Njemačka priprema novi zakon koji će strancima olakšati dobivanje njemačkog državljanstva.

Prema novom prijedlogu zakona doseljenici će moći podnijeti zahtjev za dobivanje njemačkog državljanstvo nakon pet godina boravka u zemlji, umjesto sadašnjih osam. Oni koji iskažu želju za brzom integracijom, npr. ako nauče njemački jezik, moći će predati prijavu već nakon tri godine, piše T portal.

Ukidaju zabranu dvojnog državljanstva

Prema prijedlogu novog zakona, Njemačka bi ukinula zabrana dvojnog državljanstva za doseljenike iz zemalja koje nisu članice EU-a, što znači da se imigranti više ne bi morali odreći državljanstva matične zemlje.

Krajem prošle godine njemačka Vlada je predstavila svoju verziju ‘zelene karte’, koja kvalificiranim radnicima olakšava ulazak u zemlju čak i ako nemaju prethodnu ponudu nekog njemačkog poslodavca. Kako bi dobili zelenu kartu, radnici moraju ispunjavati najmanje tri od četiri kriterija, a to su posjedovanje fakultetske diplome ili stručne kvalifikacije, radno iskustvo od najmanje tri godine, znanje jezika ili prethodno boravište u Njemačkoj te da su mlađi od 35 godina.

Njemačka novim zakonom planira privući 400 tisuća radnika godišnje, čime bi se popunila rupa u njihovom gospodarstvu, koja unatoč prilivu velikoj broja ukrajinskih izbjeglica u prošloj godini, nije ispunjena.

 




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.