Foto: Unsplash

Nisu vam htjeli popraviti kućanski uređaj, e pa toga više nema: EU uvodi novi zakon

Autor: Dnevno.hr/B.D.

Europski parlament u utorak (23. travnja) s 584 glasa za, 3 protiv i 14 suzdržanih je usvojio novu direktivu o “pravu na popravak”. Nova direktiva precizira na koji su način proizvođači obvezni ponuditi popravak tehnoloških uređaja. Cilj novog europskog zakona je da se smanji količina otpada i olakša potrošačima.

Prema novim pravilima proizvođači će morati nuditi brze i učinkovite usluge popravaka i morat će informirati potrošače o njihovom pravu na popravak. Uređajima koji budu popravljeni unutar razdoblja garancije, ista će biti produžena za godinu dana, čime će se potrošače dodatno potaknuti da se odluče za popravak radije nego za kupovinu novog proizvoda.

Proizvođači će od sad biti obvezani popravljati kućanske uređaje poput perilice rublja, usisavača, pa čak i pametnih telefona čak i nakon isteka garancije. Zakon predviđa i da potrošači imaju mogućnost posudbe drugog uređaja dok je njihov na popravku ili ukoliko ga se ne može popraviti da dobiju drugi popravljeni uređaj kao zamjenu.

Foto: Unsplash

Zabranit će se sporne prakse

Europski parlament lansirat će online platformu na kojoj će potrošači moći pronaći lokacije mjesta koja nude popravke, kao i prodavaonica rabljenih uređaja.

Nova direktiva trebala bi osnažiti tržište popravaka i potrošačima smanjiti troškove popravaka. Proizvođači će morati po razumnoj cijeni prodavati rezervne dijelove i od sad će im biti zabranjeno koristiti hardwareske ili softwareske metode koje bi sprječavale popravke. Posebice neće smjeti sprječavati korištenje 3D-isprintanih dijelova niti će moći odbiti popravak uređaja ako ga je prije popravio netko drugi.

Radi promocije nove direktive svaka država članica morat će implementirati barem jednu mjeru kao što su vaučeri za popravke, kampanje informiranja građana, tečajevi za popravke ili sufinanciranje društvenih radionica za popravke.

Foto: Unsplash

Građani EU svake godine gube 12 milijardi eura

Rapporteur René Repasi je rekao: “Pravo na popravke konačno će postati stvarnost. Od sad će biti lakše i jeftinije popraviti uređaj nego kupiti novi, skupi. Ovo je značajno postignuće za Parlament i našu bitku s klimatskim promjenama. Nova legislacija produžit će garanciju popravljenih predmeta za godinu dana, osigurat će bolji pristup rezervnim dijelovima i omogućit će jeftinije i brže popravke.”
Za ovim radnicima potražnja je ogromna, uvjeti su sjajni: Radi se od kuće, satnica je 200 eura

Nakon što direktivu formalno prihvati i Vijeće objavit će se u službeno glasilu Europske unije, a države članice zatim će imati 24 mjeseca da ju uvedu u nacionalni zakon.
Prema izvješću Europske komisije zbog preranog odbacivanja uređaja samo u Europskoj uniji godišnje nastaje emisije u vrijednosti 261 milijuna tona CO2, potrošeno je 30 milijuna tona resursa i stvara se 35 milijuna tona smeća. Potrošači svake godine izgube 12 milijardi eura jer kupuju nove uređaje umjesto da poprave pokvarene. Prema projekcijama Europskog parlamenta nova inicijativa bi trebala ostvariti oko 4,8 milijardi eura gospodarskog rasta i investicija u Europskoj uniji. Direktiva približava EU prema cilju zelene tranzicije.

Autor:Dnevno.hr/B.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.