fbpx
Foto: Guliver Image / Syrotkina Anastasiya

ORBAN ODLUČIO IGRATI OŠTRO: Sam stao protiv cijele EU, traži se rješenje za Ukrajinu

Autor: Dnevno.hr

Mađarska vlada u utorak je blokirala sporazum o paketu pomoći od 18 milijardi eura za Ukrajinu, prisilivši Europsku komisiju i druge zemlje EU da traže alternativno rješenje kako bi Kijev dobio prijeko potrebna sredstva u siječnju, piše Politico.

Komisija će razmotriti kako “pružiti potrebno rješenje Ukrajini već od siječnja”, rekao je povjerenik EU-a za proračun Johannes Hahn tijekom javne sjednice ministara financija Unije. To bi podrazumijevalo nešto slično takozvanoj pojačanoj suradnji, pravni put za izbjegavanje veta, rekli su dužnosnici EU-a.

No ovo bi rješenje zahtijevalo od zemalja EU-a da daju nacionalna proračunska jamstva za koja je u nekim slučajevima potrebno odobrenje parlamenta, što bi moglo potrajati.


Mađarski premijer Viktor Orbán odlučio je igrati oštro, koristeći potrebu za svojim odobrenjem za pomoć Ukrajini kao polugu da osigura svoj udio u EU i fondovima za oporavak. EU je pokušala zadržati neka sredstva namijenjena Budimpešti zbog kršenja vladavine prava.

EU želi izbjeći veto Mađarske

Mađarski veto od utorka značio je da se odluke o svim drugim dosjeima na dnevnom redu ministara financija — o minimalnoj stopi poreza na dobit, koju Budimpešta također blokira, o mađarskom planu oporavka i povezanim bespovratnim sredstvima u iznosu od 5,8 milijardi eura te o zamrzavanju 7,5 milijardi eura sredstava EU-a za Mađarsku zbog pitanja korupcije odgođena.

“Nismo mogli usvojiti paket u cjelini, ali nećemo odustati”, rekao je češki ministar financija Zbyněk Stanjura. “Naša ambicija ostaje da u siječnju počnemo s isplatama Ukrajini,”

Zadužio je Vijeće da radi na “rješenju koje podupire 26 država članica”, kojim bi se zaobišao veto Mađarske.

Češko predsjedništvo sada mora odlučiti o daljem putu: mogući novi samit ministara financija kasnije u prosincu — s 12. prosincem koji se spominje kao mogući datum — ili eskalirati pitanje do sastanka čelnika EU-a sredinom prosinca.

Vlade EU-a imaju rok do 19. prosinca da zauzmu stav o zamrzavanju EU fondova za Mađarsku. Orbán mora imati svoj plan oporavka usvojen do kraja godine ili riskira gubitak 70 posto od 5,8 milijardi eura bespovratnih sredstava.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.