Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Milanovićev čovjek od povjerenja prisilno preuzima SDP: Ne želi tu funkciju, ali nema izbora

Autor: Željka Babić/Ivana Violić/7dnevno

Peđa je mrtav, živio Orsat! – tako su na Pantovčaku prije nekoliko dana parafrazirali znamenitu uzrečicu “Kralj je mrtav, živio kralj!”. Osmišljen je, naime, plan za etabliranje, kandidiranje i pobjedu Milanovićeva čovjeka, Orsata Miljenića, za nasljednika Grbina kao vođe partije, nakon europskih izbora za mjesec dana ili na redovnim internim izborima do listopada.

Predsjednik Zoran Milanović želi biti siguran da će SDP ostati pod njegovom kontrolom i nakon što je “lukavi plan” o preuzimanju Banskih dvora, a time i SDP-a, propao. Milanović nije slobodan čovjek, običan građanin, koji može biti predsjednik SDP-a sve dok je na Pantovčaku i dok je predsjednik države.

Da je postao mandatar i premijer, to bi mogao biti, i to jest bio njegov plan, ali poslije se sve “usosilo” odlukama Ustavnog suda pa se sad prelazi ne na plan B, plan C i slične, jer svi su oni iscrpljeni, nego na plan OM, a on glasi: Orsata Miljenića za predsjednika. “Nema šanse da se upustim u to, pa nisam u stranci aktivan već godinama”, rekao je bivši ministar pravosuđa i šef Ureda predsjednika Orsat Miljenić kad je taj prijedlog na jednoj od “čajanki” na Pantovčaku pao na stol.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Nije sretan

“Stari, ne govori gluposti, ako mi odlučimo da ćeš biti, onda ćeš i biti. Znaš da je članstvo najmanja briga”, rekao je na to Zoran Milanović. I njegov plan nije krajnje neopravdan i neizvediv – prvo, Orsat Miljenić je ozbiljan čovjek s autoritetom do kojega javnost drži, pa tako i stranačko članstvo. Nakon infantilnog i neodlučnog Grbina, red je da na vrh stranke dođe čovjek u ozbiljnijim godinama, a i s ozbiljnijim iskustvom.

Takva figura na vrhu partije značila bi ozbiljnije razgovore sa stranim diplomatima, ali i svim akterima političke scene. Miljenić nije neki šarlatan koji daje izjave bez reda i smisla. Uz to je i vrstan pravnik, koji je stajao uz Milanovića kad je posrijedi bio “lex Perković”, kao i kasnije u svakoj epizodi na Pantovčaku. Ipak, iako je glavni predsjednikov operativac i realno je mnogo više u kontaktu s članovima SDP-a nego sam Milanović, nije potrošen kao stranački vojnik.

Susret koji se dugo čekao: Pogledajte što su Plenković i Milanović izvodili pred kamerama




Drugo, iako je lojalan član Milanovićeva bedema ljubavi, jedan drugi partijski čovjek, Siniša Hajdaš Dončić, nije po Milanovićevu mišljenju dovoljno prihvatljiv i “elektabilan” za stranačko članstvo. Prvi prijedlog i plan bio je da Hajdaš Dončić naslijedi Grbina, no na Pantovčaku znaju da ga baza baš i ne voli. Hajdaš zna biti ohol i docirati, a to stranačka baza ne voli. U odnosu na njega, Orsat Miljenić izgleda i serioznije, a i poniznije, ima imidž skromnog čovjeka koji se ne bahati i nema tereta i repova na svojim leđima.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Orsat mora pristati

Upravo je zato izabran, rukopoložen, kao kandidat koji bi bio idealan da u Milanovićevoj režiji sljedeći preuzme SDP. Iako su ga novinari srednjostrujaških medija već počeli spominjati, pa i zvati za potvrdu te informacije, Orsat Miljenić to zasad ne potvrđuje. Ali ne zato što to ne bi bio spreman ili ne bi želio, nego jednostavno zato što se najprije planira obraditi teren, porazgovarati s vodećim ljudima na terenu, a pogotovo u regijama gdje SDP stoji dobro, kao što su Rijeka i Hajdašev sjeverozapad Hrvatske.

Mora se provjeriti kako će ta ideja odjeknuti u ušima stranačkih lokalnih šerifa. Ako Hajdašev pulen Mišel Jakšić i bude protukandidat, na Pantovčaku smatraju da to neće smetati jer će svima biti jasno tko je Milanovićev čovjek u toj utrci. A iskustvo je pokazalo da stranačko članstvo SDP-a ima samo jedno pravilo: kud Milanović okom, tu oni skokom.




Još treba riješiti samo jednu sitnicu, a to je da Orsat Miljenić na ovaj aranžman pristane i bez zadrške uđe u dnevnopolitičku arenu, a što vrijeme više odmiče, to je jasnije da je uz predsjednika Zorana Milanovića koji se naprasno uključio u kampanju najveći gubitnik izbora upravo Grbin koji je takvo što dopustio bez prethodnih konzultacija s tijelima svoje stranke. Pregazili su pritom Grbin i Milanović demokraciju na dvije razine – prvi put unutar vlastite stranke, a drugi put onda kada se predsjednik Republike odlučio upustiti u rasprave sa sucima Ustavnog suda.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Konačni pad

Nakon svega što je javnost imala prilike vidjeti Milanović je utihnuo i nastavio obnašati predsjedničku dužnost kao da se ništa nije dogodilo, međutim, upućeni tvrde da je njegov nastup na parlamentarnim izborima unio nemire i u njegov tim na Pantovčaku i u sam SDP, a od tih nemira i Milanovićeva prevrtljivog karaktera strahuju i u HDZ-u te tvrde da će tek sada, nakon što je predsjednik izgubio sve što je mogao, zbog njegova bijesa biti gotovo nemoguće imenovati veleposlanike, novog ravnatelja SOA-e, pa i suce Ustavnog suda.

Rokovi za ova imenovanja, kada je riječ o diplomaciji i SOA-i, odavno su probijeni, a i za imenovanje novih sudaca Ustavnog suda vremena je sve manje. Milanović za pregovore o tome nije raspoložen, a upitno je i u kojoj će se poziciji naći Plenković nakon europskih izbora, ali i nakon formiranja vladajuće većine u kojoj više neće biti dominantan kao dosad. Sve to sluti na novi kaos, a ono što se događa u SDP-u sluti pak na Grbinov finalni pad, koji bi trebao uslijediti nakon europskih izbora.

Autor:Željka Babić/Ivana Violić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.