Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Milanović: ‘Habijan je gay, kaj ne?’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je danas u Splitu na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM). Milanović je dao izjavu za medije nakon dugo vremena te komentirao aktualna politička zbivanja.

“Ne sastaje se Vijeće za Nacionalnu sigurnost je Plenković neće, pa nismo donijeli dugoročni plan razvoja oružanih snaga, ali Hrvatskoj treba malo veći brod i ove brodove koji se pacaju, upisani na brodogradilišta, a ne na Hrvatsku ratnu mornaricu, treba ih završiti i predati. Skoro 10 godina je prošlo, mislim da ministar ozbiljno radi na tom”, rekao je uvodno.

O vojnom roku: To je legitimna tema

Zatim je komentirao prijedloge za uvođenjem vojnog roka.

“O tome treba razgovarati, to nije jednostavna odluka, ni politički ni organizacijski. To je cijela infrastruktura koju smo napustili. Moguće je ali komplicirano vratiti. I je li to vojni rok od dva mjeseca? Tko predlaže, mora dati detalje. To je legitimna tema”, rekao je predsjednik.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

O kandidatima za šefa DORH-a

Zatim je tema krenula na kandidate za glavnog državnog odvjetnika. Milanović je rekao da će Plenković napraviti što je naumio i da je cijeli proces farsa.

“Odabir državnog odvjetnika od više kandidata za mene u sustavu kakav imamo nije ispravan. Plenkovićeva izjava u kojoj kaže da je propust osobe koja je zadnje četiri godine vodila, na što sam upozoravao, da mu ne valja jer nije dobro komunicirala s javnošću. Netko tko je maturirao na temelju komunikacije u samoupravnom sustavu ne može drugo ni smisliti. Otkad državni odvjetnici komuniciraju? Osim što mogu optužiti, uhititi i držati predmet u ladici još moraju i objašnjavati?

Plenković bi hapsio one koji učine dostupnima podatke iz istrage. Je li ikada itko bio optužen za iznošenje tajnih podataka iz istrage? Nikad nitko. Onda je tajnost nestala, ukinuli smo ju mi, kaže se da istraga nije javna. Nije šija nego vrat. Ta fascinacija tajnosti koja ne postoji je maknuta. Evo Plenkovića, ulazi Plenković. Zašto je za represiju nad onima koji omoguće da javnost sazna stvari koje neće ugroziti istragu ali će otkriti manipulaciju?




Sve što znamo o njegovim Milićima, Frkama, znamo jer su podaci iz istrage curili. Tko dođe pod udar tog zakona, ja ću ga pomolovati. Ta javnost podataka iz istrage čija objava paše svima osim Plenkoviću, to treba štititi. Novinari nisu primarni. Vidimo da ide nacrt zakona u kojem novinari ne mogu pogriješiti. Hoću da odgovaramo svi ili nitko, on se prijeti ljudima iz sustava jer zna da to curi iz DORH-a. To je opasna muljaža, dovest će tipa koji bi to provodio dva tjedna prije izbora. Novinar ne može odgovarati? No što će mu se dogoditi? Neće se ljude proganjati jer je braco šapnuo vijest, nego jer je objavljeno u medijima. Nazadovali smo od vremena Sanadera”, rekao je.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

O izborima

Zatim se osvrnuo na ovu superizbornu godinu.

“Izbori za Sabor su najvažniji ove godine, predsjednički bi mogli biti i iduće godine. Dolaze nakon svega. Jedan čovjek izvodi tako bezobraznu privatizaciju izbornog procesa, superizbori mu presudno utječu na planove u Bruxellesu. Jasno je nakon manevra Michela, on je u stvarnosti šef sale. To se sada dijeli. Izbori u hrvatskoj se prilagođavaju Plenkovićevom privatnom tajmingu”, rekao je Milanović te optužio Plenkovića da cilja na Michelovo mjesto.




Podsjetimo, Charles Michel, trenutni šef Europskog vijeća, kandidirati će se na europskim izborima u lipnju. Time bi prestao biti predsjednik skupine čelnika vlada 27 članica EU-a prije nego što mu istekne mandat krajem studenoga.

Ponaša se kao Tomaševićev psić, Holjevac u čudu: ‘Oni nisu sposobni upravljati ničim složenijim od bicikla’

O preletu američkih aviona nad BiH

Osvrnuo se i na prelet američkih aviona nad BiH 9. siječnja.

“Amerikanci i Englezi lete preko Hrvatske i imaju otvoren koridor. Prolaze preko BiH. Par zrakoplova je letjelo preko Hrvatske, to je naše, rutinski, jer su to dog s Sarajevom, preko nas se prešlo kao preko prljavog tepiha. Bila je neka vježba u BiH… Misija Althea osigurava sigurnost u BiH. Lete preko Hrvatske jer im je to komotno. Mogu preko Crne Gore, ali komotnije preko Hrvatske. Mi smo nekolkiko puta zahtijevali da se uključimo u Altheu, ali kad je misija počinjala nismo bili članica ni NATO-a ni EU-a pa nismo mogli biti. U međuvremnu su nas primili u NATO i EU, ali ne u Althea jer smo sumnjivi.”

“Imam tamo pravo biti isto koliko tamo pravo biti ima i – nagradno pitanje – Senegal, Burma ili Turska. Turska je tamo. Po kojoj osnovi. I Austrija, koja uopće nije u NATO-u”, rekao je Milanović.

Treba nas zabrinuti da to što Dodik priča misli svaki Srbin, to je stvarnost, ako nastavimo zatvarati oči, probudit ćemo se u noćnoj mori, dodao je.

Foro: Ured predsjednika

Milanović outao Habijana: On je gay, kaj ne?

Novinari su zatim pitali Milanovića kako komentira fotografiju koju je Darko Milinović objavio te u kojoj je usporedio svoje mišiće s mišićima ministra Damira Habijana.

“To su pitanja intime, jel netko gay, Habijan je gay, kaj ne? Pa nije u ormaru, pa živi normalan život, novi francuski premijer je gay. Ako želiš da se to zna, prihvaćam. Ako je to napravio Milinović, previše je, ljudima se ne rugaš. Znam ja što je Ličanin mislio. Moja supruga je išla na gay pride, ja nisam jer mi je to bilo malo previše naglašavanje samo tog dijela identiteta”, zaključio je predsjednik.

HRANA KOJA IZAZIVA RAK!? Alarmantna studija ukazuje na visoke rizike od oboljenja i smrtnosti

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.