Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Pupovac je najmoćniji političar u državi, iako nije u Vladi: Evo kako je to moguće

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Takvi kao Plenković plaćaju se suhim zlatom, još je prije osam godina, komentirajući predsjednika HDZ-a, govorio šef SDSS-a Milorad Pupovac, koji je u međuvremenu postao najlojalniji, pa i najvažniji suradnik Andreja Plenkovića, koji bi ovih dana, u jeku formiranja vladajuće većine, gotovo identičnu rečenicu mogao izgovoriti za Pupovca. Takvi suradnici poput Pupovca doista se plaćaju suhim zlatom – u tišini i bez prevelike pompe proteklih osam godina Pupovac je Plenkoviću čuvao leđa u svim krizama, a bilo ih je podosta.

Ni u jednom mu trenutku ovaj ključni manjinski partner nije stvarao probleme, a Plenković je tu lojalnost kompenzirao sredstvima iz državnog proračuna kojima je namirivao Pupovčevo Srpsko narodno vijeće i razne projekte zbog kojih Pupovac u konačnici i nije bio napadački nastrojen prema predsjedniku HDZ-a, koji se nakon parlamentarnih izbora našao pred zidom.

S jedne se strane zida našao Pupovac s još sedam manjinskih zastupnika koji su u ovom poslijeizbornom periodu odlučili da će se držati skupa, a s druge strane Domovinski pokret koji je kao preduvjet za potporu Plenkovićevoj stranci postavio odbacivanje SDSS-a.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Neformalni dogovor

Ne smetaju stranci Ivana Penave manjinski zastupnici, ali problem vide u Pupovcu, njegovoj stranci, načinu na koji se financiraju razni projekti, pa i tjednik Novosti, i baš je zato odlučno vodstvo Pokreta reklo ne tom obliku suradnje. Na prvu to Plenkoviću nije najbolje sjelo, u nekoliko uvodnih sastanaka s predstavnicima Pokreta nije želio ni govoriti o mogućnosti razlaza s Pupovcem, no kako je vrijeme odmicalo, postajalo je jasno da s Pokretom nema šale i da oni od svojih zahtjeva ni po cijenu novih izbora neće odustati.

Osvijestio je to najprije Plenković, a onda i njegov prijatelj Pupovac, čija stranka po svemu sudeći u novom sazivu Sabora neće biti dio vladajuće većine, no izgleda da će Pupovac, zahvaljujući neformalnom dogovoru s Plenkovićem, ipak podržavati Plenkovićevu vladu, održavajući se pritom na političkom životu. Svojom tihom potporom Plenkoviću, za kojega je i sada pokazao razumijevanje, Pupovac je zapravo još jednom, tko zna koji put, pokazao da je baš on najvažnija figura na domaćoj političkoj sceni, a istodobno je Plenkovića kupio na duge staze. Stoga se može očekivati da će srpski projekti koje Pupovac planira provoditi financijski i dalje biti izdašno podupirani, unatoč tomu što u Vladi više neće biti Anje Šimprage ili nekog drugog srpskog predstavnika.

No oni su zapravo ionako samo ispunjavali formu, jer svi vrlo dobro znaju da su u pozadini priče o ovoj suradnji ključni čimbenici bili i ostali Pupovac i Plenković, koji za svojeg vjernog saveznika ima utješno rješenje pa bi Vlada shodno tome trebala usvojiti Operativni plan za nacionalne manjine, što god to značilo. Manje je Pupovcu važan operativni plan, važnije mu je vjerojatno to što je Plenković i kao tehnički premijer sredinom travnja, nedugo nakon parlamentarnih izbora, osigurao sredstva iz proračuna za realizaciju njihovih projekata.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Spreman na ustupke

Nije čudno onda što Pupovac, i sada kada predstavnici Pokreta staju između njega i Plenkovića, u svojim medijskim istupima poručuje kako nije stekao dojam da se HDZ odriče manjina ili SDSS-a. Svjestan je da ga Plenković mora žrtvovati da bi sastavio svoju treću vladu, ali je isto tako svjestan da ga neće tek tako pustiti niz vodu, baš kao što Plenković vrlo dobro zna da s Pupovcem, za razliku od svih ostalih partnera, ipak može računati na suradnju na duge staze, što mu je posebno važno.
Baš zbog toga što je Pupovac spreman na ovakvu vrstu ustupka, on je u Plenkovićevim očima još porastao, a porast će dugoročno i u očima svojih kolega iz SDSS-a, ma koliko se po kuloarima pričalo da njegov utjecaj s isključivanjem SDSS-a iz vlasti kopni i da bi umjesto njega vodeću poziciju u stranci trebali i mogli preuzeti potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga ili Boris Milošević. Milošević se i prije spominjao kao Pupovčev nasljednik, sve dok iz Plenkovićeve vlade nije ispraćen pod utegom afere s namještanjem natječaja.

Srbi u Hrvatskoj vjerojatno nisu svjesni što je Pupovac zaista napravio za njih
Teško da će u ovom sazivu Sabora i Šimpraga i Milošević moći zamijeniti svojeg političkog oca, jer sve i da to požele, oni moraju znati da Pupovčev utjecaj ne završava time što se formalno više neće naći u vladajućoj većini. Plenković će očito za njega pronaći rješenje kojim će uspjeti održati stabilan odnos, a sam Pupovac je možda i prije Plenkovića bio svjestan onoga što hrvatsku državu očekuje nakon parlamentarnih izbora. Stoga je sada spreman pomoći Plenkoviću tako da se makne iz Vlade, za što će sasvim sigurno opet biti obilato financijski nagrađen, a za to vrijeme strpljivo će čekati greške Domovinskog pokreta u Plenkovićevoj vladi.

“Hrvatska opasno klizi udesno”, izjavio je tako nekoliko dana uoči izbora u razgovoru za Globus, kada je ujedno rekao kako je hrvatsko biračko tijelo još jednom ozbiljno s centra krenulo prema desnici. “Oslabile su stranke od centra nalijevo. HSLS je gotovo nestao. SDP se i sam suočava s mogućnošću da završi kao HSLS. HNS je također nestao”, ispravno je tada analizirao šef SDSS-a, čija je stranka, za razliku od svih ostalih centrističkih opcija, uspjela opstati na političkom tržištu koje se doista svelo samo na HDZ i stranke s desnim predznakom.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Iskusan potez

Pupovac to vrlo dobro razumije, baš kao što razumije da je dugoročno za njega i opstojnost njegove stranke najbolje da se samoinicijativno izmakne i iz samih dogovora o formiranju Vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta, koja se u medijima već etiketira kao desna. On je očito mudro odlučio da će Plenkoviću prepustiti da se sam bori za vlastitu političku sudbinu i poziciju u tom braku koji ni premijeru nije posve prirodan. Nije nemoguće da taj, za Plenkovića netipičan, bračni put s vremenom postane klimav baš kao što je to bilo u situaciji s Mostom, no to ipak treba uzeti s rezervom jer Pokret ipak vode mnogo iskusniji politički igrači i teškaši.

Nije, međutim, Plenkoviću problem ni Pokret, pa ni Pupovac, on probleme ima u vlastitom dvorištu jer i velik broj članova HDZ-a istinski podupire Domovinski pokret, pa i njihov stav o SDSS-u, kojemu naklonost nikada nije pokazivao ni ministar obrane Ivan Anušić koji se smatra predvodnikom desnog HDZ-ova krila za koje je aktualni predsjednik stranke ionako oduvijek bio previše liberalan.

Holjevac: ‘Pupovac odlučuje tko će biti na vlasti u Hrvatskoj? Pitajmo onda i Aleksandra Vučića’

Dobar dio HDZ-ovaca ovih će dana likovati i zahvaljivati kolegama iz Pokreta jer su se uz njihovu pomoć riješili Pupovca, ali sve dok njihovu stranku vodi Andrej Plenković, Pupovac će uvijek biti tu negdje. Plenković bez njega jednostavno ne može, ne samo zbog toga što ga smatra svojim vjernim saveznikom i velikim prijateljem nego i zbog toga što je sa SDSS-om u svojoj vladi premijer i briselskim kolegama dokazivao da se Hrvatska brine o nacionalnim manjinama.

Taj je imidž Plenkoviću bio posebno važan, a ono što trenutno dio HDZ-ovaca smatra važnim jest da premijer, bez obzira na sve, ipak zadrži utjecaj i dobre odnose s Pupovcem jer na taj način i Pupovčevu stranku drži pod kontrolom da se ne zbliži previše s Aleksandrom Vučićem i njegovom političkom propagandnom. Sve to za dobar dio desnice samo su puke floskule jer se Pupovac ni u proteklih osam godina nikada nije ogradio od Vučića, pa ni od Milorada Dodika, na čijim je derneke nerijetko išao dovodeći Plenkovića u neugodan položaj. No za Plenkovića su to, u odnosu na sve krize kroz koje je prošao, bili sitni problemi koje je lako prehodao.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nema krize

Nije se premijer zbog Pupovca libio ući u sukob s bivšim županom, aktualnim ministrom Anušićem, ali sada za predsjednika HDZ-a ipak nastupaju neka nova i složenija vremena. Ne treba se HDZ-ovo distanciranje od SDSS-a promatrati kao kriza za Pupovca, već kao kriza za Andreja Plenkovića, koji je na početku kampanje za parlamentarne izbore najavljivao da će svoju treću vladu formirati s manjinskim zastupnicima i postojećim koalicijskim partnerima.

Umjesto tog najavljivanog scenarija, morao je sjesti za pregovarački stol s bivšim stranačkim kolegom Ivanom Penavom i Marijem Radićem te prihvatiti da s njima Hrvatska uistinu skreće udesno, odnosno da se vraća baš tamo gdje je bila onda kada je on, vraćajući se iz Bruxellesa, preuzeo HDZ i najavio pomlađivanje stranke, ali i neku novu politiku centra koja među biračkim tijelom očito nije pala na plodno tlo u onoj mjeri u kojoj je Plenković očekivao.

Možda se to još ne može percipirati kao potpuni Plenkovićev poraz, ali se svakako može promatrati kao veliki pad za premijera za kojeg se do prije samo nekoliko mjeseci vjerovalo kako je nedodirljiv. Za utjehu Plenkoviću može ostati to što je usporedno s njime pao i Zoran Milanović, koliko to trenutno može ublažiti Plenkovićev položaj, teško je reći, međutim, ni s Plenkovićem ne treba biti naivan pa ga u startu otpisati umanjujući njegov utjecaj jer su za njime brojne utakmice iz kojih je izašao kao pobjednik iako su mu predviđali kraj.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.