Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Sjećate li se tko je ukinuo vojni rok? Kao mali čuvao ovce, mijenjao je stranke i na kraju nestao

Autor: Iva Međugorac

Kao ministra koji je ukinuo služenje vojnog roka o čijem se povratku posljednjih dana uvelike polemizira u javnom prostoru hrvatska javnost pamti nekadašnjeg ministra obrane Jozu Radoša kojemu je političku karijeru obilježilo članstvo u HSLS-u, a kasnije i Hrvatskoj narodnoj stranci-liberalnih demokrata.

Pola mandata Radoš je obnašao dužnost ministra obrane i u tom periodu ukinuo služenje vojnog roka za čiji se povratak zalaže aktualni HDZ-ov ministar obrane Ivan Anušić. Posljednjih se godina pak za Radoša poprilično rijetko čuje, iako je i iza njega poprilično interesantna biografija.

U rodnoj Seonici Radoš je završio prva tri razreda osnovne škole, nakon čega se s obitelji preselio u Đakovo gdje je priveo kraju osnovnoškolsko obrazovanje. Iduća postaja u njegovom životu bio je Zagreb u kojem je upisao vojnu gimnaziju da bi potom nakon druge godine Tehničke vojne akademije u tajnosti upisao studij na Filozofskom fakultetu jer mu se vojska više nije opadala. U istom je periodu počeo pohađati i Elektrotehnički fakultet na kojem je prije i diplomirao na smjeru radiokomunikacije i profesionalne elektronike.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Radoš nadomak Zagreba uživa u planinarenju i boćanju

Diplomirao je Radoš par godina kasnije i na Filozofskom fakultetu, a onda je upisao i završio poslijediplomski studij na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti iz područja međunarodnih odnosa. Mora da nitko u Jozinom djetinjstvu nije ni predviđao gdje će ga život i karijera odvesti jer je odrastajući u selu nadomak Tomislavgrada čuvao janjce i krave. Iako odgajan u katoličkom duhu Radoš je kasnije u politici zagovarao liberalnu politiku.

Ovaj otac dvoje djece danas s obitelji živi u okolici Zagreba, a oni koji ga poznaju svjedoče da u slobodno vrijeme voli planinariti i boćati.  Inače je Radoš po završetku studija jedno vrijeme u Drenju nadomak Đakova predavao matematiku, potom je bio profesor povijesti u đakovačkoj srednjoj školi, a u tom gradu jedno je vrijeme predavao i elektrotehničke predmete u srednjoj školi.

Kada napušta prosvjetu Radoš se u Zagrebu zapošljava kao razvojni projektant sustava elektrotehnike u Končaru, a 90-tih posao pronalazi u Tvornici električnih žarulja gdje je radio kao tehnolog za elektroniku. Nešto prije toga otpočeo je svoju političku karijeru učlanivši se u HSLS kojega je percipirao kao stranku s liberalnim intelektualcima prožetu socijalnom notom. Tijekom rata bio je pripadnik pričuvnog sustava MUP-a i član Republičkog štaba Narodne zaštite, a već 1992.godine postaje potpredsjednik HSLS-a nakon čega postaje i saborski zastupnik svoje stranke. Bio je Radoš i predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, član Odbora za pravosuđe i vanjsku politiku, ali i izaslanik Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini OESS-a i Zapadnoeuropske unije.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Tuđman ga nije želio potvrditi

Tijekom Zagrebačke krize do koje je došlo zbog toga što političke stranke nisu postavile svojeg kandidata za gradonačelnika, a radi protesta protiv tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i njegova HDZ-a Radoš u to doba biva izabran za gradonačelnika, ali ga Tuđman nije želio potvrditi na tu funkciju s koje je shodno tome morao odstupiti. Radoš je član HSLS-a bio i 2000-te godine kada je ta stranka ušla u savez sa Račanovim SDP-om u čijoj vladi i jest na kratko vodio resor obrane u sklopu čega je ukidajući vojni rok objašnjavao kako je to neobavezan teret za državu.
Kada je tadašnji šef HSLS-a Dražen Budiša odlučio napustiti Račanovu Vladu ta se stranka osipa na dvije strane. Na jednoj strani našao se Radoš koji se zadržava u provladinom dijelu i osnova novu stranku Libra. No, unatoč tome nije opstao dugo na čelu Ministarstva obrane gdje ga nakon podnošenja ostavke nasljeđuje Željka Antunović. Libra se pak kasnije vođena Radošem ujedinila sa Hrvatskom narodnom strankom, a te 2005.godine Radoš postaje zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

HNS-ovci Radoša poslali po glasove u Bosnu i Hercegovinu: Zaslužuje li ih čovjek ovakve biografije?
Dužnost zastupnika obnašao je do izbora 2007.godine, a u hrvatski parlament ponovno je ušao nakon izbora održanih 2011.godine. Poznato je da je ovaj bivši ministar bio i hrvatski promatrač u Europskom parlamentu godinu dana, nakon čega se kandidirao na izborima za Europski parlament u kojega je ušao tek na izborima održanima 2014.godine. U lipnju 2017.godine Radoš je s pozicije europarlamentarca objavio da napušta HNS. “Upravo podnio zahtjev za brisanje moga imena iz evidencije članstva HNS-a”, napisao je Radoš na svom Facebooku. Objavio je i fotografiju maila kojim traži da ga se ispiše iz članstva.

“Poštovani, molim Vas da moje ima s današnjim danom brišete iz evidencije članstva HNS-a”, stoji u kratkom mailu bivšeg ministra koji se u medijskom prostoru posljednji puta pojavio kada je komentirao situaciju oko letjelice koja je pala u Zagrebu nadomak Studentskog doma Stjepan Radić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.