Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Primijetili? Penava kod Stankovića otkrio vrlo intrigantan detalj

Autor: Iva Međugorac

Kada je prije nekoliko dana buntovni lički župan Darko Milinović pred središnjicom HDZ-a postrojio autobuse pristaša, premijer i predsjednik te stranke Andrej Plenković nije dugo dvojio te je javno osudio potez svojeg donedavnog kolege koji je potom hitro izbačen iz stranke, svim prijetnjama usprkos. Da je Milinović jači na jeziku, negoli na djelu pokazao je nakon što je ostao na poziciji župana, suprotno najavama da će aktivirati saborski mandat te time dovoditi u pitanje stabilnost Plenkovićeve vlade.

No, nakon Milinovićeva promptnog izbacivanja iz stranke, duhovi u vladajućoj stranci nisu se smirili. Štoviše, netrpeljivost je poprimila novu dimenziju, a predvodnik novih situacija koje bi se itekako neugodno mogle reflektirati na šefa HDZ-a jest vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je najavio prosvjed zbog spore istrage na Ovčari. Premda sami Penava javno tvrdi kako nema ništa protiv premijera Plenkovića, što je uostalom tvrdio i Milinović, dojam je da to baš i nije tako.  Jasno je kako Plenković nije ravnodušan prema Penavinim prozivkama, te da se s njime ne misli obračunavati na istovjetan način kao s Milinovićem jer takav obračun mogao bi mu se obiti u glavu. Ujedno, Penavin istu potvrdio je ono što se u javnosti dugo naslućuje, uslijed rasutog SDP-a, i raštrkane oporbe, Plenković u Saboru nema snažnu oporbu koja bi ga mogla ugroziti, no zato oporbu ima u svojim redovima. Koliko je čvrst i stabilan u svojim namjerama Penava je potvrdio gostujući kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u dva gdje je jasno dao do znanja da od prosvjeda koji je najavljen za 13.listopada nema namjeru odustati. Napomenuo je doduše, ne odveć uvjerljivo kako se ne radi o prosvjedu koji je usmjeren protiv HDZ-a.

”Tko su to moji ili tko su to naši? Ako razgovaramo o temeljnim ljudskim pravima davno je trebalo biti riješeno. Ako govorimo o herojima rata u kontekstu zločina koji su vršeni na braniteljima Vukovara i civilima, onda to ne može biti prosvjed protiv HDZ-a”, odgovorio je Penava na pitanje nije li to prosvjed protiv njegovih. Istaknuo je kako je svjestan zakulisnih radnji protiv njega te dodao da postoje snage koje su voljne koristiti prosvjed protiv premijera Plenkovića i Vlade.

”Što sam trebao, da li sam trebao šutjeti zbog tih snaga koji će možda iskoristiti prosvjed. Međutim, puno je veća težina iz aspekta što govorimo o najsirovijim strastima, o brutalnosti zločina koji su počinjeni, a drugi aspekt je pitanje perspektive osobito perspektive Vukovara”, naglasio je gradonačelnik ističući kako je bilo puno Vlada, ali do sada niti jedna nije riješila vukovarske probleme.

”Apelirao sam u nastojanju da sačuvam ovu temu od bilo kakve politizacije. Ovo nije napad na HDZ nego na institucije. Nije napravljeno dovoljno u odnosu na obim i broj zločina”, poručio je Penava, koji mora da je i sam svjestan kako ključeve institucija drže upravo kadrovi HDZ-ove vlade te je stoga pomalo neuvjerljivo pričati kako njegov prosvjed nije neizravan udarac na Plenkovića i njegove pulene, poglavito ministre policije i pravosuđa, u čijim se resorima malo toga poduzima za riješavanje vukovarskih problema.

”Neistraživanje i neprocesuiranje zločina – mi u gradu Vukovaru s time živimo. Ova tematika nadilazi bilo čiji ego ili bilo koju izjavu. 27 godina nakon zločina je puno teža situacija za procesuiranje. Od 1991. je ta tema bacana u stranu. Ne želim završiti svoju politički karijeru, a da ne učinim sve što mogu na ovu temu”, kazao je, naglašavajući da će prosvjedovati za svoju bolju budućnost.

Znakovita je i tvrdnja kako mu nije drago da su dvije udruge pokrenule proces pitanja koalicije HDZ-a i SDSS-a, a on osobno stava je da se tema kojom se bavi i namjerava baviti ne smije politizirati. Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića podržava li koaliciju HDZ-SDSS rekao je da ne zna sve elemente te koalicije, ali da je načelno ne može podržavati dok SDSS djeluje na način na koji djeluje. Ujedno, valja primijetiti kako Penava nije konkretizirao odgovor o potpori Istanbulskoj konvenciji, uz to, nije bio konkretan niti prilikom odgovaranja na pitanje o izbacivanju Darka Milinovića iz HDZ-a. Koliko god u HDZ-u, nojovski gurali glavu u pijesak uvjeravajući javnost da unutarstranačkih sukoba nema, niz je fakata, koji ne djeluju uvjerljivo. Nakon unutarstranačkih osipanja kojima javnost svjedoči u posrnulom SDP-u, valja se zapitati je li sada na redu preslagivanje toga tipa u Plenkovićevim redovima? Plenkovića u HDZ-u nikada nisu u potpunosti prihvatili kao lidera te stranke, on je u vladajuće redove doveden kao briselski dečko, blistave karijere, ali i umjerenih stavova, koje su po svemu sudeći bolje prihvatili koalicijski partneri s kojima trenutno surađuje, nego li njegovi u HDZ-u. Premda se usprkos svim napadima, pa i onim posljednjima iz ličkog kraj Plenković solidno drži na svojoj funkciji, jer drugog izbora u vladajućoj stranci u ovom trenutku nemaju,




Penava se već sada profilira kao nešto tvrđi orah od svih prethodnika koji su ulazili u konfliktne situacije sa stranačkim rukovodstvom. Osim toga, udarac kojega je zadao vladajućima nije nimalo jednostavan, kako sankcionirati Penavu koji se bori za kažnjavanje ratnih zločina? Teško. Bunt protiv instuticija udarac je na Vladu, te je osobito opasan za Plenkovića, i to je jasno svakome onome tko prati ovaj slučaj otkako je zaiskrio na političkoj sceni. Penava je u svojoj političkoj i gradonačelničkoj karijeri pokazao da stoji iza svojih riječi, pa se tako niti prije nije libio od kritika na račun Vlade, i to one njegove odnosno HDZ-ove. Sankcija se kako je sam kazao ne boji, a bunt u Vukovaru evidentno najavljuje niz novih problema za HDZ i Plenkovića.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.