Foto: Kremlin/Guliver

Ako se ovo dogodi, mogao bi krenuti rat Rusije i NATO saveza: Putin bacio oko na još jedan teritorij

Autor: N.K

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokazao je interes za švedski otok Gotland, što je izazvalo zabrinutost šefa švedskog ministarstva obrane, Micaela Bydéna. Gotland, najveći švedski otok, nalazi se u središtu Baltičkog mora, strateški smješten između Stockholma i ruske eksklave Kalinjingrad.

Planovi ruskog ministarstva obrane za proširenje teritorijalnih voda u Baltičkom moru izazvali su međunarodnu zabrinutost. Bydén, vrhovni zapovjednik švedskih oružanih snaga, izjavio je: “Siguran sam da Putin ima namjeru preuzeti kontrolu nad Gotlandom. Njegov cilj je dominirati Baltičkim morem.”

“Ako Rusija preuzme kontrolu u Baltičkom moru, to bi imalo golem utjecaj na naše živote – u Švedskoj i svim drugim zemljama koje graniče s Baltičkim morem. Ne možemo to dopustiti”, rekao je Bydén. “Baltičko more ne smije postati Putinovo igralište”, dodaje, ističući da Baltičko more ne smije postati Putinovo igralište.

Foto: Guliver Image / Rouelle Umali

To bi omogućilo Putinu da napadne s mora

Nakon što je Gotland demilitariziran 2005. godine, Švedska je 2016. ponovno uspostavila stalne trupe na otoku, reagirajući na rusku aneksiju Krimskog poluotoka. U ožujku ove godine, Švedska je postala članica NATO-a, čime je osigurana zaštita prema članku 5. saveza, koji obvezuje sve članice na međusobnu obranu u slučaju napada.

Bydén upozorava da bi napad na Gotland omogućio Putinu da prijeti NATO zemljama s mora, čime bi bila ugrožena stabilnost i mir u nordijskoj i baltičkoj regiji.

Francuska povukla potez prema Rusiji koji je izazvao bijes Saveznika: ‘Jako zabrinjavajuće’




Inače, Rusija ima velikih problema sa svojom mornaricom. Osim što je u generalno lošem materijalnom stanju, njezino djelovanje u Crnom moru značajno je ograničeno. Od početka rata u Ukrajini pretrpjeli su niz gubitaka od kojih je najznačajniji gubitak krstarice Moskve, ponosa Crnomorske flote. Da stvari budu gore, Ukrajinci su u nedjelju raketama ATACMS napali Sevastopolj i navodno pogodili dva ruska broda. Korveta Ciklon ruske mornarice u službu je ušla u srpnju 2023. godine u sklopu crnomorske flote, tri godine nakon što je porinuta u brodogradilištu Zaliv na okupiranom Krimu, piše Forbes.

Deset mjeseci kasnije, točnije ove nedjelje, Ukrajinci su ju potopili u napadu na krimsku luku Sevastopolj, 240 kilometara od linije fronta. Satelitske snimke u ponedjeljak su potvrdile da je Tsiklon završio na morskom dnu.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.