Foto: Ronald Gorsic, Ivana Nobilo, Davor Pongracic / CROPIX

Moćne hrvatske žene za koje je malo tko čuo: Posjeduju gomilu nekretnina, satova, auta i novca

Autor: Iva Međugorac

Na vodećim pozicijama u državnim tvrtkama i javnim poduzećima uglavnom prevladavaju muškarci, nije to teško zaključiti svakome onome tko se samo djelomice pozabavi njihovom upravljačkom strukturom.

No, unatoč tome i među vodećim ljudima u ovom sektoru ipak postoje žene koje su se uspjele nametnuti i dogurati do značajnih pozicija što se doduše potvrđuje na veoma skromnom broju primjera, koje baš zbog toga što predstavljaju iznimku vrijedi isticati.

Kao članica uprave Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) navedena je tako menadžerica Ivana Gudelj Tičak koja je u tu državnu agenciju stigla početkom 2018.godine nakon što je Ministarstvo državne imovine kojim je u to doba rukovodio zaboravljeni Goran Marić raspisalo natječaj za treće mjesto u Upravi Apisa prije kojega je Gudelj Tičak bila voditeljica kupaca njemačke tvrtke Lectre u Hrvatskoj.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Impresivna imovina članice Uprave APIS-a

Radilo se o međunarodnoj tvrtki loja je u našoj zemlji registrirana za proizvodnju strojeva za industriju tekstila, odjeće i kože. Danas kao nestranačka članica uprave ova magistra inženjerka elektrotehnike mjesečno zarađuje 3.541 euro.  U imovinsku karticu Gudelj TIčak upisala je i jednokratnu naknadu u iznosu od 10.727 eura stečenu od nesamostalnog rada. U Rogoznici je Gudelj Tičak suvlasnica trećine kuće s okućnicom od 490 m2 koju je procijenila na 265.445 eura, dok u Zagrebu posjeduje stan od 146 m2 kojeg je procijenila na 282.006 eura. Tu je i naslijeđena trećina stana u Splitu od 16 m2 koji je procijenjen na nešto više od 47 tisuća eura kao i nekolicina oranica, voćnjaka i livada u Krušvaru čija je suvlasnica, i nasljednica.

Mirela Habijanec diplomirana je pravnica s dugogodišnjim iskustvom rada na pravnim i imovinskim poslovima u Hrvatskoj pošti rečeno je svojedobno nakon što se saznalo da baš ona dolazi na čelo Državnih nekretnina. Tada se ujedno moglo čuti da Habijanec 14 godina radi s nekretninama trgovačkog društva u vlasništvu RH te da je shodno tome iskusna u upravljanju nekretninama, ali i da se na rukovodećoj poziciji dokazala kroz odgovornost upravljanja svim pravnim i komercijalnim poslovima vezanim uz nekretnine i aktivaciju istih.

Habijanec je u Zagrebu završila Pravni fakultet, a zatim i Poslijediplomski specijalistički studij organizacije i menadžmenta pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Ova pravnica nije članica niti jedne stranke, a imovinska kartica otkriva da kao direktorica Državnih nekretnina mjesečno zarađuje 3.227 eura. U Zagrebu je vlasnica stana od 49 m2 kojeg je procijenila na 127.000 eura.

SKANDALOZNO: Tvrtka ‘Apis’ koja broji glasove, ‘u rukama’ Bandićevih i Milanovićevih ljudi!




Mrkonjić je impresionirala Plenkovića

Među članovima Uprave Hrvatske pošte ističe se ime Ivane Mrkonjić, teorijske fizičarke i doktorice znanosti iz teorijske fizike čvrstog stanja, koja je jedno vrijeme predavala i na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, nakon čega je karijeru gradila u Ministarstvu vanjskih poslova, ali i Ministarstvu znanosti. Godinama je Mrkonjić radila i u bankarskom sektoru, a u Hrvatsku poštu stigla je u svibnju 2017.godine te je osim na poziciju članice Uprave uspjela dogurati i do pozicije predsjednice Upravnog odbora Zaklade Vaša pošta.

Svojedobno se Mrkonjić spominjala i kao nasljednica aktualnog predsjednika Uprave Ivana Čule za čiji je ostanak na čelu Pošte uspio izlobirati predsjednik Sabora Gordan Jandroković mada se spekuliralo kako je Plenković bio impresioniran biografijom kandidatkinje Mrkonjić uz koju se nisu vezale afere, a koja je ujedno poznata i kao kći pokojnog suca Ustavnog suda Ivana Mrkonjića.




Nije zgoreg spomenuti da je Mrkonjić članica HDZ-a koja mjesečno zarađuje 4.000 eura. Unatoč relativno visokim primanjima Mrkonjić je u svoju imovinsku karticu na popis nekretnina uvela tek suvlasništvu nad djelom naslijeđene šume u Rudama, no radi se o udjelu od 0,06 posto. Pored toga Mrkonjić ne posjeduje ni pokretnine, no u kartici spominje dvije ušteđevine čija ukupna vrijednost premašuje 50 tisuća eura.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Šefica lutrije

Diplomirana ekonomistica iz HDZ-a Dijana Pavićević članica je Uprave Hrvatske lutrije koja se u medijskom prostoru dosta rijetko eksponira. Prije toga u Hrvatskoj lutriji godinama je radila kao direktorica Sektora prodaje, a na postojećoj poziciji u Upravi mjesečno zarađuje 3.205 eura. Pored toga i njen je suprug još od studenog 2014.godine zaposlen u Hrvatskoj lutriji gdje zarađuje 2.919 eura mjesečno. Pavićević je u Zagrebu vlasnica stana od 65 m2 kojeg je procijenila na malo više od 130 tisuća eura, drugi stan u Zagrebu od 113 m2 vlasništvo je njenog supruga i procjenjuje se na 398.168 eura, a suprug posjeduje i još jedan stan u Zagrebu od 88 m2 koji je procijenjen na 218.992 eura.

Četvrti stan upisan u imovinsku karticu Dijane Pavićević nalazi se u Vodicama, a radi se o nekretnini od 88 m2 koja je također vlasništvo njenog supruga. Ta je nekretnina procijenjena na 106.178 eura, dok je peti stan kojega se navodi u kartici procijenjen na više od 300 tisuća eura, a radi se o nekretnini od 67 m2 koja se nalazi u Beču.

Suprug je ujedno i vlasnik Peugeota 407 iz 2004.godine koji je procijenjen na 3.318 eura, a na popisu imovine pažnju privlači i pozamašna ušteđevina pa tako Pavićević osobno posjeduje štednju od 30.000 i 10.617 eura dok se suprug može pohvaliti ušteđevinom od 15.700 američkih dolara kao i štednjama od 200 tisuća eura i 46.452 eura.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Karijerna HDZ-ovka Nikolina Klaić

Zanimljivo ime u upravi Hrvatske lutrije ono je Nikoline Klaić koju su mediji ranije opisivali kao karijernu HDZ-ovku koja je radila i kao državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja iz kojega je otišla zajedno s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac. Prije no što je preraspoređena u Hrvatsku lutriju izvještavalo se o njenom kontroverznom zapošljavaju u Fini gdje je radila kao savjetnica za EU fondove premda su u Fini, nakon čega se javila na natječaj za članicu uprave HL-a na kojem je i pobijedila. Ova Dubrovkinja članica je HDZ-a još od 2000-te godine, a lokalni mediji nazivali su je desnom rukom bivše gradonačelnice Dubravke Šuice koja je po dolasku u Zagreb karijeru otpočela u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva gdje je radila kao načelnica Odjela za kontrolu u sustavu provedbe programa EU.

Iduća postaja u njenoj karijeri bilo je Ministarstvo gospodarstva odnosno pozicija voditeljice Odjela za komunikacije i praćenje programa EU, nakon čega postaje zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Hrvatskog sabora, a zatim i šefica Kabineta u Ministarstvu regionalnog razvoja u kojem je imenovana i državnom tajnicom kao i članicom upravnog vijeća SAFU-a čiji je ravnatelj bio Tomislav Petric koji je s bivšom ministricom Žalac završio pod istragom u aferi software. U Hrvatskoj lutriji Klaić mjesečno zarađuje 3.380 eura, a od imovine i imovinskih prava mjesečno ostvaruje prihode od 497 eura no u imovinskoj kartici spominje i godišnju naknadu od 593 eura.

Klaić je u svojem rodnom Dubrovniku nasljednica stana od 70 m2 kojeg je procijenila na 245.537 eura dok u Zagrebu posjeduje svoj drugi stan od 69 m2 kojeg je procijenila na malo više od 130 tisuća eura. Uz taj stan navela je i garažu od sedam metara kvadratnih vrijednu oko 10 tisuća eura. U Dubrovniku pak Klaić posjeduje poslovni prostor od 18 m2 koji se procjenjuje na 79.633 eura. Uz suvlasništvo nad nekolicinom oranica, livada pa i građevinskog zemljišta u Popovićima Klaić je u imovinskoj kartici navela i svoj Mercedes C200 Avangarde iz 2000-te godine kojeg je procijenila na 5.972 eura kao i motocikl Hondu iz 2000-te čija je procijenjena vrijednost 1.9990 eura. Nasljednica je udjela od 0,48 posto u Dubrovačkom vjesniku kao i 34 dionice HT-a pojedinačne nominalne vrijednosti od 24 eura, a posjeduje i udio u Croatia mirovinskom fondu vrijedan 748 eura te udio u Reiffeisen mirovinskom fondu od 391 euro kao i ušteđevinu čija ukupna vrijednost premašuje 50 tisuća eura.

ŽALAC SE LOMI! Plenkoviću prijeti mega afera: ‘To je vrlo, vrlo opasno! Ona je na rubu pucanja’

Od direktorice TZ-a do Uprave Hrvatskih cesta

U šibenskom kraju Željana Šikić godinama je bila poznata kao direktorica ondašnje županijske Turističke zajednice sve dok je Vlada nije imenovala članicom Uprave Hrvatskih cesta. Šikić je ujedno i nekadašnja predsjednica murterskog HDZ-a, a u svojem Murteru suvlasnica je kuće s okućnicom od 126 m2 koja je procijenjena na 160 tisuća eura. Na Murteru se nalazi i njena druga kuća s okućnicom koju je ova tajanstvena HDZ-ovka također naslijedila, a radi se od 90 tisuća eura vrijednoj nekretnini koja se prostire na 130 m2. Treća kuća s okućnicom na Murteru koja se spominje u njenoj imovinskoj kartici prostire se na više od tisuću kvadrata, a procjenjuje se pak na 250.000 eura. Na Murteru se nalazi i građevinsko zemljište od 581 m2 koje je procijenjeno na sto tisuća eura dok je Šikić svoj voćnjak od 3072 m2 procijenila na 150 tisuća eura, a voćnjak od 1872 m2 na 300 tisuća eura. Na 16 tisuća eura bivša šefica Šibensko-kninske TZ procijenila je svoj Audi iz 2016-te godine, a iako nema ušteđevine u upravi Hrvatskih cesta mjesečno zarađuje 3.578 eura.

Jedna od rijetkih tvrtki na čijem se čelu kao predsjednica Uprave nalazi žena jest vukovarski Borovo kojim rukovodi nestranačka Gordana Odor koja medijske istupe koristi uglavnom kako bi promovirala ovu kultnu vukovarsku tvrtku. Odor kako to otkriva njena imovinska kartica zarađuje 2.800 eura. Njen je partner umirovljenik s primanjima od 756 eura na mjesec. Na 50.000 eura Odor je procijenila svoj stan od 69 m2 koji se nalazi u Vukovaru, međutim ona u kartici spominje i dvije kuće u Rovinju- prvu od 54 m2 procijenila je na 85 tisuća eura, a drugu od 36 m2 na 135.000 eura. U Vinkovcima je pak suprug nasljednik stana vrijednog 55.000 eura koji se prostire na 68 m2, a tu je i poslovni prostor od 55 m2 koji je procijenjen na 46.452 eura. Na preko tisuću kvadrata prostire se vikendica u vlasništvu partnera šefice Odor, a ta nekretnina procijenjena je na 19.908 eura, na koliko je okvirno procijenjena i kuća od 915 m2 koja se nalazi u Vukovaru baš kao i navedena vikendica. U Rovinju je pak Odor suvlasnica djela građevinskog zemljišta od stotinjak metara četvornih koje se procijenjuje na svega 8.616 eura. Uz osobnu ušteđevinu od 25.000 eura Odor je u karticu upisala i suprugom VW iz 98-e procijenjen na tisuću eura.


Foto: Vlado Kos / Cropix

U Upravi Borova i Grubišić

Iako formalno nije članica HDZ-a članica uprave Borova Marijana Grubišić navodno je bliska lokalnom, vukovarskom HDZ-u. U Gradu Vukovaru dotična je bila pročelnica za gospodarstvo, a potom je radila i u kao viša savjetnica u Upravnom odjelu za obrazovanje i sport. Danas pak u Upravi Borova zarađuje 2.203 eura. Suprug je prema podacima iz imovinske kartice zaposlen u Trgovačkom obrtu Tao gdje mjesečno zarađuje 963 eura, međutim, u kartici se spominju i njegovi godišnji prihodi od nesamostalnog rada koji iznose nešto više od tri tisuće eura kao i dvije jednokratne subvencije Grada Vukovara u iznosima od 18.000 eura te 18.453 eura. Riječ je o financiranju iz programa sufinanciranja gospodarskih projekata u Gradu Vukovaru 2022.godine. Prema podacima iz imovinske kartice Grubišić je u Vukovaru vlasnica kuće s okućnicom od 158 m2 stečene darovnim ugovorom. Ta je nekretnina procijenjena na 95.560 eura dok suprug u Vukovaru posjeduje poslovni prostor od 422 m2 koji se procjenjuje na 578.671 euro, a tu je i gospodarski objekt od preko pet tisuća metara četvornih koji se procjenjuje na 159.267 eura. Grubišić u imovinskoj kartici ne navodi ušteđevinu, ali zato navodi svoj Mitsubishi iz 2012.godine kojeg je procijenila na 6.636 eura.

I Hrvatskim centrom za razminiranje začudo rukovodi žena riječ je o nestranačkoj predsjednici uprave Katarini Markt koja je godinama radila u Agenciji za investicije i konkurentnost, karijeru je gradila i u Državnom inspektoratu kao i u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo i investicije te u Veleposlanstvu RH u Beogradu, ali i u Ministarstvu gospodarstva. Diplomirala je kako se to navodi u njenom životopisu na Visokoj školi za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinjski, ali i na Veleučilištu Velika Gorica gdje je studirala krizni menadžment. Trenutno u Centru za razminiranje zarađuje 1.990 eura. Suprug u Crvenom križu zarađuje 2.644 eura, ali i dodatnih 3.185 eura godišnje od drugog dohotka. U svoju imovinsku karticu na popis nekretnina Markt je upisala kuću u Zagrebu koja je u vlasništvu nje i supruga. Radi se o nekretnini od 385 m2 koja je procijenjena na 331.807 eura. Na 64.702 eura Markt je procijenila suprugov stan u Zagrebu od 45 m2 dok je na 50.000 eura procijenjena suprugova kuća s okućnicom koja se nalazi u glavnom gradu. U Zagrebu supružnici posjeduju i građevinsko zemljište od 712 m2 koje je procijenjeno na 25 tisuća eura. Na 16.000 eura Markt je procijenila suprugov čamac EOLO iz 2016.godine dok je na 1.500 eura procijenjen njegov Renault Twingo iz 2004-te. U imovinskoj kartici Markt je navela i suprugovu ušteđevinu od 15.000 eura.

Na konferenciji u Zagrebu obećano do pola milijarde eura za razminiranje Ukrajine

Naprasan odlazak iz Narodnih novina

Sve do unazad nekoliko tjedana na čelu Narodnih novina nalazila se Darija Prša koja je u razgovoru za Lider nedavno objasnila radi čega je iznenada napustila tu poziciju. ”Uvijek se javni sektor gleda drukčije i kriteriji definitivno nisu jednaki: u privatnom sektoru kao da se više cijene i prepoznaju poslovni uspjesi i rezultati. U uspješnim državnim tvrtkama, pogotovo onima koje djeluju na slobodnom tržištu i na njemu ostvaruju svoje prihode, treba uložiti mnogo rada i truda. Katkad čak i više nego u privatnima, jer privatne tvrtke imaju mnogo manje ograničenja, poput obveze primjene Zakona o javnoj nabavi, koji nam smanjuje fleksibilnost i konkurentnost.I taj uloženi trud, rad i znanje, koji onda donose dobre poslovne rezultate, nisu toliko vidljivi, odnosno nisu percipirani kao što bi bili u privatnim tvrtkama. Razlozi su različiti: najčešće nedovoljna stručnost ili indiferentnost onih koji bi to trebali prepoznati, a katkad samo potreba da se minorizira rad uspješnih direktora.

Nažalost, zbog takva pristupa najčešće stručni ljudi bježe iz državnog sektora u privatni”, objasnila je Prša koja se u međuvremenu zaposlila u tvrtki u vlasništvu Olega Uskokovića Media Solutions koja je preuzela Novi list. Uskoković je inače odvjetnik u čijem je timu prije ulaska u politiku surađivao aktualni ministar gospodarstva Damir Habijan, a tvrtka koja je preuzela Novi list povezivala se i sa Bojanom Divjakom, nećakom HDZ-ova doajena Vladimira Šeksa. S Narodnim novinama i upravljanjem istima danas se kao može povezati jedinu preostalu članicu Uprave Silviju Žužul diplomiranu pravnicu i članicu HDZ-a koja mjesečno zarađuje 2.900 eura. Suprug u Hrvatskom registru brodova mjesečno zaradi oko 2.077 eura. U imovinsku karticu Žužul je upisala svoj stan od 70 m2 u Zagrebu procijenjen na 132.391 euro, kao i suprugov stan u Splitu od 58 m2 kojeg je procijenila na 154.290 eura. Svoj je naslijeđeni Rolex Žužul procijenila na 6.636 eura, a na popisu imovine navela je i dionice HT_a kao i suprugovu ušteđevinu od 18 tisuća eura.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Uspješna menadžerica u Upravi Pletera

Predsjednica Uprave Pletera je pak nestranačka Martina Puljić koja je po završetku specijalističkog poslijediplomskog studija Organizacija i menadžment karijeru otpočela u austrijskom koncernu Porr nakon čega je u Pleter stigla kao voditeljica Službe za marketing da bi potom postala članica Uprave Društva, a potom i predsjednica iste. Podaci iz njene imovinske kartice otkrivaju da Puljić mjesečno zarađuje malo više od tri tisuće eura, čemu treba dodati još 850 eura mjesečnih prihoda koje ostvaruje od imovine i imovinskih prava. Njen suprug ostvaruje pak mjesečna primanja od oko 2.500 eura i to kao zaposlenik Klinike za psihijatriju Vrapče, s tim da i on povremeno dodatne prihode ostvaruje od sudskih vještačenja i stručnih predavanja.

Puljić je u imovinsku karticu navela suprugov stan od 127 m2 koji se nalazi u Zagrebu i koji je procijenjen na preko 250 tisuća eura, a uz to se u kartici spominje i drugi, odnosno njen stan u Zagrebu od 72 mw procijenjen na 143.798 eura. Suprug Puljić vlasnik je Mercedesa E klase iz 2016-te godine, a vozilo se procjenjuje na 26.544 eura. U imovinskoj kartici spominju se i dvije štednje šefice Puljić- prva od 10.000 eura te druga od 17.148 eura, a tu je i suprugova ušteđevina od 52.000 eura. Suprug posjeduje Mercedes E klase iz 2016-te procijenjen na 26.544 eura i polovicu poslovnih udjela u Vinariji EROVINO u susjednoj BiH što je stekao darovnim ugovorom. Njena štednja iznosi 10.000 eura i još 17.148 eura, dok suprug posjeduje ušteđevinu od 52.000 eura.

POZAJMICA OD 120 TISUĆA KUNA, STANOVI I IZDAŠNA PLAĆA! Plenkovićeva vlada nedavno mu je produžila mandat

Magistra znanosti međunarodnog prava Daria Krstičević članica je Uprave Plinacra, a njena plaća u ovoj državnoj tvrtki iznosi 3.663 eura. U Zagrebu je Krstičević vlasnica stana od 74 m2 procijenjenog na 150.000 eura, a u kartici spominje i suvlasništvo nad trećinom kuće s okućnicom od 900 m2 koja se nalazi u Drveniku. Tu je kuću procijenjenu na 1.990.842 eura Krstičević naslijedila, a posjeduje još i ušteđevinu od 13.272 eura. Inače je prije dolaska u Plinacro kojim rukovodi Ivica Arar Krstičević radila u Državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske u kojem je zaposlena Ararova supruga. Krstičević je ujedno bivša veleposlanica BiH u Španjolskoj, Austriji i Maroku te je bila i stalni predstavnik Svjetske turističke organizacije u Madridu kao i savjetnik predsjednika HGK.

Definitivno ne snosim odgovornost za gubitak, poruka je to koju je nedavno u intervjuu za Istarski.hr izrekla direktorica Zračne luke Pula Nina Vojnić Žagar najavljujući kako procjene kažu da će ovo društvo s 31.prosincem 2023.godine imati 694.385 eura prenesenog gubitka. Vojnić Žagar inače je u imovinsku karticu navela primanja u iznosu od 3.525 eura mjesečno uz napomenu da se na navedeni iznos obračuvana korištenje službenog vozila u privatne svrhe sukladno poreznim propisima. Njen je suprug zaposlenik Ministarstva obrane s plaćom od 1.600 eura koju upotpunjava s 331 eurom prihoda od imovine i imovinskih prava. Kuću s okućnicom u Puli od 452 m2 Vojnić Žagar procijenila je na 384.869 eura, dok suprug u Puli posjeduje i stan od 63 m2 vrijedan 80.960 eura. Pored niza nekretnina koje je suprug naslijedio u Severinu na Kupi gdje se navodi i kao suvlasnik u imovinskoj kartici Vojnić Žagar spominje njegov Audi iz 2005-te procijenjen na 3.981 euro kao i osobnu štednju od 53.000 eura.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.