Foto: Ivan Peric / CROPIX

Radić je zbog jedne stvari odbio ući u Vladu, Penava u šoku: ‘Bio sam iznenađen’

Autor: M.D.

Hrvatski sabor bi u petak trebao potvrditi novu Vladu koja je, sad je sigurno, sastavljena od HDZ-a i Domovinskog pokreta uz podršku nekolicine nezavisnih i manjinskih zastupnika. Naime, tijekom današnjeg dana dvije su stranke potpisale koalicijski sporazum, a prema najavama iz medija, svoj bi amen novoj Vladi trebao dati i predsjednik Zoran Milanović.

Predsjednik Domovinskog pokreta, Ivan Penava otkrio je za RTL kako je koalicijski sporazum potpisan iza zatvorenih vrata te dodaje da to “jednostavno nije javni dokument”. “Prvotno nisu bili predviđeni mediji, nije bilo potrebe za javnošću. Niti jedan koalicijski sporazum nije bio vidljiv javnosti, ne znamo detalje sporazuma MOST-a i HDZ-a”, rekao je Penava.

Ipak, otkrio je o čemu se radi u dokumentu kojim je formalizirano ono o čemu se posljednjih mjesec dana naveliko pričalo. “U suštini su stavljene sve točke komunicirane s jedne i druge strane tako da su prihvatljive, održive, da postoji reciprocitet osvojenih glasova”, rekao je Penava i dodao da to znači i ulazak svjetonazorskih pitanja u program Vlade.

Foto: Miroslav Slafhauzer / CROPIX

Peripetije oko gospodarstva

“Pomalo mi u uho ulazi kolega na stubištu koji priča s dozom nerazumijevanja o tome što je to. Uvodi se zabuna, pokušava se građane zbuniti da HDZ tvrdi da će sve ostati po starome, a DP tvrdi da će sve promijeniti. Ne, to nije tema. Forma od otprilike 20 posto našeg udjela u novoj Vladi reflektirat će se na sve stavke, pa i na program, uključujući i svjetonazorska pitanja”, poručio je šef DP-a te istaknuo da su prioriteti DP-a demografija, poljoprivreda i Muzej protiv totalitarnih režima.

Svojevrsno je iznenađenje bilo i to što je DP, umjesto Marija Radića predložio Antu Šušnjara za ministra gospodarstva. Šuška se kako su se Radić i Plenković posvađali oko javnih poduzeća. No, to je Penava rezolutno odbacio.

“Odakle sad ta fama? I sam sam bio iznenađen da Radić ipak nije bio u stanju doći na to mjesto”, rekao je Penava pritom ne odgovorivši je li zaiskrilo oko Pavla Vujnovca. “S Radićem pričajte o tome”, poručio je.

Radić ekskluzivno: Ovo su pravi razlozi zbog kojih nije u Vladi, otkrio što će biti njegova uloga




No, doznalo se da se brat Ante Šušnjara bavi plinskim biznisom u susjednoj Bosni i Hercegovini. “Molio bih vas da ne brkamo. Što se tiče brata Šušnjara, on već dugo prije nastanka PPD-a ima biznis punjenja boca. On puni boce i prodaje ih, one za kuhinje”, ustvrdio je čelnik Domovinskog pokreta i novoizabrani potpredsjednik Sabora.

O tome hoće li njegovi ministri imati afere u Vladi, odlučno je poručio: “Dovoljno ste me upoznali na političkoj sceni. Svi imaju zeleno svjetlo i podignutu rampu da odrade kvalitetno posao. Onaj tko se ogriješi o zakone i stavi se ispred javnog interesa, bit će bivši i nadam se da takvih neće biti.”




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.