Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

DOSTA JE ‘ČETNIČKE PROPAGANDE’ O OLUJI! Pravnik iznio sve detalje: Sustavno se stvara stigma da je Hrvatska stvorena na zločinu

Autor: Iva Međugorac

”Sustavno se već duže vrijeme uoči obilježavanja Oluje javljaju Aleksandar Vučić, razne pročetničke srbijanske vođe, Milorad Pupovac, predstavnici SNV-a, pojedini mediji i razne udruge civilnog ‘društva sa istim ciljem: prikazati ‘Oluju’ i ‘Domovinski rat’ kao ‘udruženi zločinački pothvat’. Sustavno i koordinirano nastoje baciti ljagu i stigmu da je Hrvatska stvorena na zločinu, da su Hrvati genocidni i ustašoidni, da je Domovinski rat bio građanski rat”, upozorava na to pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević referirajući se na još jednu obljetnicu ove vojno-redarstvene akcije čije obilježavanje protječe u zategnutim odnosima ponajviše radi poruka SDSS-ova šefa Milorada Pupovca koji je otkrio da nitko iz njegove stranke, pa ni potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga ove godine neće gostovati u Kninu.

Prema Kovačeviću, loše namjere imao je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić kada je namjeravao protivno diplomatskim pravilima i uzancama posjetiti Jasenovac. ‘‘Za njih rat nije gotov. Naravno da koriste poziciju da su u koaliciji te čine većinu Plenkovićevoj Vladi i znaju da će Plenković mlako reagirati.”

Rat nije gotov i to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti koja u svojim školama moraju trpjeti stigmu zločinaca i osjećati krivnju za njegove razorne posljedice”, izjavio je prije nekoliko godina Boris Milošević. Vrijeme je da im kažemo dosta je toga, izgubili ste rat”, kaže Kovačević te podsjeća na niz značajnih činjenica. ”Oslobađajuća presude Haaškog suda generalima Gotovini, Markaču, Čermaku i svim drugim ‘znanim i neznanim’ sudionicima fantomskog ‘udruženog zločinačkog pothvata’ na čelu kojeg su prema optužnici bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjedni dr. Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Zvonimir Červenko skinula je zastrašujući teret optužbe da je naša domovina Hrvatska stvorena i oslobođena ‘udruženim zločinačkim pothvatom’.

Haška presuda skinula stigmu da su Hrvati genocidni

Skinula je ljagu i stigmu da je Hrvatska stvorena na zločinu, da su Hrvati genocidni i ustašoidni, da je Domovinski rat bio građanski rat. Nakon odbacivanja tog, za svaku zemlju, teškog povijesnog, pravnog, psihološkog i ljudskog tereta, neizdržljivog tereta otvorena je nova svijetla stranica hrvatske prošlosti i budućnosti”, podsjeća pravnik koji se dotakao činjenica o broju ubijenih u Oluji.

”Netočna i zlonamjerna hajka u hrvatskim medijima udruga civilnog društva, Aleksandra Vučića, Milorada Pupovca, SNV-a i mnogih političara koji već duže vrijeme uoči obilježavanja Oluje sugeriraju javnosti i čitateljima da je knjiga HHO ‘Vojna operacija Oluja i poslije’ relevantan izvor i dokaz o 667 počinjenih ubojstava u akciji Oluja i poslije. U cilju objektivnog izvješćivanja javnosti treba znati sljedeće: – knjiga Hrvatskog helsinškog odbora ‘Vojna operacija Oluja i poslije’ koju je uredio Žarko Puhovski Raspravno vijeće Haaškog suda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač nije prihvaćena kao dokaz i relevantan izvor o broju ubojstava počinjenih u akciji Oluja i poslije. Naime, tužiteljstvo je nastojalo uvesti ovu knjigu kao dokaz preko svog svjedoka Žarka Puhovskog što Raspravno vijeće nije prihvatilo”, kaže Kovačević i podsjeća na zaključak Raspravnog vijeća u presudi vezanoj za knjigu i svjedočenje Žarka Puhovskog u paragrafu 50:

“Dokazni predmet P2402 je izvješće pod naslovom ‘Vojna operacija Oluja i poslije”, koje je objavio Hrvatski helsinški odbor i uredio Žarko Puhovski. Izvješće sadrži izjave koje nisu potkrijepljene izvorima i dvostruke unose.

DORH: Za vrijeme i nakon Oluje evidentirano je 47 ubojstava

Nadalje, tijekom ispitivanja Puhovskog u sudnici postalo je jasno da u knjizi ima grešaka. Iz tih razloga, Raspravno vijeće je odlučilo da se ne osloni na dokazni predmet P2402 u pogledu u njemu opisanih informacija kad nisu bile potkrijepljene drugim dokazima.” Na tome se pravnik ne zaustavlja već iznosi cjelovitu analizu.
”U unakrsnom ispitivanju Žarka Puhovskog obrane su dokazale da se u popisu ubijenih navode pripadnici tzv.’RSK’, osobe koje su umrle u bolnicama, osobe koje žive itd….

Prema podacima DORH-a, za vrijeme i nakon Oluje evidentirano je 47 ubojstava, od kojih je 21 procesuirano (33 počinitelja). Obrane generala i tužiteljstvo su se usuglasile za 44 ubojstva. Hrvatska treba inzistirati na plaćanju ratne štete Hrvatskoj. Srbija je bila agresor na Hrvatsku i neće vam proći politika pretvaranja žrtve u agresora i agresora u žrtvu. Podsjećam hrvatsku javnost da su izbjegli Srbi imali pripremljene tužbe protiv Hrvatske, računajući da će Haaški sud Oluju proglasiti kao ‘udruženi zločinački pothvat’. Presuda Hrvatskoj za ‘udruženi zločinački pothvat’ koštala bi nas najmanje 9 milijardi eura. Ne zaboravite da je Europski sud presudio Sloveniji da je svakom od svojih ‘izbrisani’ građana dužna isplatiti naknadu od 20.000 eura na ime nematerijalne štete i da se s njima mora nagoditi oko iznosa materijalne štete.

Prema tome, Hrvatska je presudom izbjegla financijski bankrot jer bi svaki na bijeg natjeran i odbjegli Srbin od strane režima Slobodana Miloševića i njegovih prečanskih zločinaca koštao državu najmanje 45.000 eura. Hrvatska javnost treba biti svjesna činjenice da je Haag drukčije presudio te osudio Hrvatsku za ‘udruženi zločinački pothvat’ to bi državu koštalo najmanje 9 milijardi eura.
Takva presuda protiv Hrvatske omogućila bi svakom od 221.000 hrvatskih Srba koji su zapravo – kako je to i presudom potvrđeno – natjerani u egzodus od strane režima Slobodana Miloševića i njegovih prečanskih zločinaca da građanskom tužbom pred Europskim sudom za ljudska prava od Hrvatske traže i dobiju nadoknadu nematerijalne i materijalne štete za zločin etničkog čišćenja i prisilne deportacije. Posebno je licemjerno kad se Milorad Pupovac, SNV-e, Aleksandar Vučić i ostali gubitnici u Domovinskom ratu predstavljaju ‘antifašistima’. Naravno da se ne mogu i neće pomiriti sa činjenicom da su antifašisti u Domovinskom ratu bili hrvatski branitelji, a fašisti tzv. JNA, četničke horde i raznorazne paravojne postrojbe tzv ‘RSK-a’.

Dosta je četničke propagande o „Oluji“ i Domovinskom ratu”, zaključuje Kovačević.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.