FOTO: Guliver Image

HRVATSKA JE REKLA PUTINU ‘NE’: Država najoštrije osudila referendume i aneksiju ukrajinskih pokrajina, Rusi spremni za pripojenje

Autor: Dnevno.hr

Vladimir Putin trebao bi danas biti domaćin ceremonije kojom će se službeno objaviti pripajanje četiri regije Ukrajine.

O tome se oglasilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Republika Hrvatska najoštrije osuđuje ilegalne i lažne referendume provedene između 23. i 27. rujna 2022. u četiri ukrajinske oblasti, kao i današnju odluku o ulasku tih područja u sastav Ruske Federacije.

Republika Hrvatska osuđuje odluku Ruske Federacije o integraciji ukrajinskih oblasti Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporižja u njezin sastav, smatrajući je grubim kršenjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine te međunarodnog prava i Povelje UN-a.

Hrvatska jasno odabrala stranu

Republika Hrvatska smatra navedenu odluku nelegitimnom, nezakonitom i kao takvu pravno ništavnom te ne priznaje njezine političke i pravne posljedice.

Zajedno s ostalim EU i savezničkim državama, Republika Hrvatska nastavit će davati svu potrebnu podršku Ukrajini u reintegraciji trenutačno okupiranih područja i obnovi ustavno-pravnog poretka u okviru međunarodno priznatih granica”. priopćili su.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.