Foto: Guliver images

Hamas lansirao rakete na Izrael: Sviraju sirene, novi iznenadni napad

Autor: I.G.

Oružano krilo Hamasa, Brigade al-Qassam, priopćilo je da je u nedjelju pokrenulo veliki raketni napad na Tel Aviv, a izraelska je vojska oglasila sirene u gradu upozoravajući na mogući napad.

U priopćenju na svom kanalu Telegram u nedjelju, Brigade al-Qassam rekle su da su rakete lansirane kao odgovor na ono što nazivaju “cionističkim masakrima nad civilima”.

Hamasova televizija Al-Aqsa javila je da su rakete ispaljene iz Pojasa Gaze. Sirene koje upozoravaju na napad raketama nisu se čule u Tel Avivu posljednja četiri mjeseca. Izraelska vojska nije odmah navela razlog za oglašavanje sirena.

Izraelska hitna medicinska služba priopćila je da nema izvješća o žrtvama. Napad signalizira da islamistička frakcija još uvijek može ispaljivati rakete dugog dometa unatoč više od sedam mjeseci razorne izraelske vojne ofenzive iz zraka i sa zemlje.

Uskoro opširnije…

Foto: Guliver Image/AP Photo/Hatem Ali

Naredba Haškog suda

Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud u Hagu (ICJ) odlučio je da Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu i druge akcije u Rafahu, u pojasu Gaze, zbog “neposrednog rizika” za palestinski narod. Iako je sud naložio Izraelu da se povuče iz Gaze, odluka nije obvezujuća.

ICJ je pozitivno odgovorio na zahtjev Južne Afrike da Izrael prekine ofenzivu i povuče se iz Gaze zbog optužbi za genocid. Sudac Salam je izjavio da trenutna situacija predstavlja značajan rizik za ljudska prava te da su potrebne nove hitne mjere. Sud je također zatražio da Izrael otvori granični prijelaz Rafah s Egiptom za povećanje humanitarne pomoći i da se očituje u roku od mjesec dana.




Haški sud izdao naredbu Izraelu, traže da zaustave ofenzivu: Stigao Netanyahuov odgovor

Glasnogovornik izraelske vlade David Mencer izjavio je da Izrael neće prekinuti borbe protiv Hamasa. “Nema sile na svijetu koja bi nas natjerala da počinimo javno samoubojstvo, jer to je to, da prestanemo ratovati protiv Hamasa”, rekao je Mencer.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.