Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

‘OTVORILI SMO PANDORINU KUTIJU, SVI ĆEMO BITI UVUČENI U SUKOB!’ Krvave oči u veleposlanstvu digle Hrvatsku na noge: Pošiljka u posjedu policije

Autor: Dnevno.hr

Brojnim ukrajinskim veleposlanstvima poslani su “krvavi paketi” koji sadrže životinjske oči. Paketi, natopljeni tekućinom “karakteristične boje”, poslani su kijevskim veleposlanstvima u Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Hrvatskoj i Italiji, objavio je Sky News.

Primili su ih i generalni konzulati u Napulju i Krakovu. Nekoliko pisama-bombi otkriveno je u Španjolskoj ovaj tjedan, uključujući ured španjolskog premijera, u ukrajinskom veleposlanstvu i tvrtki za proizvodnju oružja koja opskrbljuje Ukrajinu.

Nejasno je jesu li incidenti povezani, ali čini se da su dva pisma poslana u Španjolsku došla od istog pošiljatelja – jer je na pakiranju pronađena identična adresa e-pošte.

Događaje pratimo iz minute u minutu

20:22 Stručnjak za sigurnost objasnio koje će tragove tražiti policija

”Postoje određeni tragovi koje će se tražiti na tim omotnicama. To mogu biti biološki tragovi, neki drugi tragovi, poseban rukopis, posebni načini izvršenja – modus operandi posebnih skupina ili grupa koje to rade na takav način. Sigurno je da će slijediti suradnja policija s obzirom na to da se ovo dogodilo u više zemalja”, objasnio je stručnjak za sigurnost Tonći Prodan.

Pošiljke poslane s iste adrese stigle su i u ukrajinska veleposlanstva u Španjolskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj, kao i nekim generalnim konzulatima.

”Nekakve oči ili organ bilo koje životinje na neki način sugerira prijetnju. Ne moraju to nužno biti nekakve skupine koje bi bile upravljane ili dirigirane iz Rusije, to mogu biti mentalno poremećene osobe ili neke treće skupine koje imaju određene druge interese”, kazao je Prodan.




17:30 Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova

U poslijepodnevnim satima oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Snažno osuđujemo današnji čin slanja sumnjivog pisma namijenjenog ukrajinskom veleposlanstvu. Ministar Grlić Radman je u razgovoru s ukrajinskim veleposlanikom Kiriličem iskazao solidarnost te potvrdio pomoć svih institucija, koje sudjeluju u istraživanju ovog čina zastrašivanja”, napisali su u priopćenju.




15.37 Sačić: Otvorili smo pandorinu kutiju

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista rekao je da smo “nažalost, otvorili tu Pandorinu kutiju i sada osim vojnog, agresivnog ratno-zločinačkog velikoruskog napada na teritorij Ukrajine sve države Europe bit će uvučene u taj sukob na obavještajnoj i paraobavještajnoj i ovakvoj specijalno-ratovskoj poziciji”.

15:00 Ukrajinska ambasada oglasit će se priopćenjem

Ukrajinska ambasada u Zagrebu nije potvrdila vijest niti iznijela pojedinosti, dodajući da će naknadno objaviti priopćenje na svojim mrežnim stranicama.

14:55 Oglasio se MUP

MUP se oglasio priopćenjem o pošiljci ukrajinskom veleposlanstvu:

“Možemo potvrditi da je odgovorna osoba Veleposlanstva Ukrajine u Zagrebu obavijestila policiju kako su današnjeg jutra od djelatnika pošte trebali preuzeti pošiljku/pismo. Međutim, pošiljku/pismo su odbili zaprimiti i to zbog upozorenja ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova da su i druga ukrajinska veleposlanstva diljem Europe s adrese tog pošiljatelja zaprimila sumnjive pošiljke. Odmah po saznanju policija je poduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a u koordinaciji s drugim sigurnosnim službama i u kontaktu s ukrajinskim Veleposlanstvom. Diplomatska i konzularna predstavništva stranih država u RH pa tako i Veleposlanstvo Ukrajine su objekti čija zaštita se provodi temeljem važeće Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, a o čemu se, iz razumljivih razloga, detalji ne iznose u javnost. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a pošiljka/pismo je u posjedu policije te će se prema njemu postupati s ciljem utvrđivanja porijekla i sastava”, pišu u priopćenju.

14:45 Policijsko osiguranje pred zgradom ukrajinskog veleposlanstva

 

13:50 Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu bez komentara

Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu zasad nema komentara na vijest o ‘krvavom paketu’ koji sadrži životinjske oči, no na svom Facebook profilu podijelili su objavu glasnogovornika ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Olega Nikolenka.

Dnevno.hr poslao je upit ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu i zagrebačkoj policiji, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

13:45 Hajduković: Neće nas zastrašiti

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković komentirao je paket kojeg je dobilo ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu.

“Imam poruku za one koji su to učinili. Nećete nas zastrašiti, nećete nas pokolebati u namjeri da pomognemo ukrajinskom narodu u borbi protiv agresora, a sigurno nećete obeshrabriti ukrajinski narod u njihovoj namjeri da oslobode svoju zemlju”, kaže Hajduković za N1.

Dodaje kako ne zna tko to radi, ali da ima svoje sumnje. “Dok su to sumnje ne bi o tome javno govorio”, kaže Hajduković koji je pozvao hrvatske institucije da pokušaju ući u trag ovim teroristima i provokatorima.

“Neke su se zemlje poput Poljske i Hrvatske istakle u potpori Ukrajini, pa možda je s te strane logika zastrašivanje nas samih”, kaže Hajduković koji nije znao objasniti zašto su veleposlanstava u nekim drugim zemljama primila krvavi paket.

13:40  Kuleba: U tijeku je dobro osmišljena kampanja terora i zastrašivanja

“Imamo razloga vjerovati da je u tijeku dobro planirana kampanja terora i zastrašivanja ukrajinskih veleposlanstava i konzulata”, rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, prenosi poljski tvn24.pl njegovu izjavu.

“Ne mogu zaustaviti Ukrajinu na diplomatskom frontu, pa nas pokušavaju zastrašiti. Međutim, mogu odmah reći da su ti pokušaji uzaludni. Nastavit ćemo učinkovito raditi za pobjedu Ukrajine”, dodao je. “U skladu s nalogom ministra pojačavaju se mjere sigurnosti u svim ukrajinskim veleposlanstvima i konzulatima”, prenosi portal.

13:30 Vijest objavio Oleg Nikolenko

Ovu vijest je na Facebooku objavio i glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.