Foto: Guliver Image/piemags

Amerikanci šalju poruku cijeloj regiji: Ovo će protutnjati nebom iznad BiH

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Tri američka borbena aviona trebala bi danas preletjeti područje Bosne i Hercegovine uoči sutrašnjeg obilježavanja 9. siječnja kao dana Republike Srpske, iako je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim.

Ovim činom Sjedinjene Američke Države nastavljaju promoviranje partnerstva s Bosnom i Hercegovinom, a preleti aviona nastavak su prošlogodišnjih aktivnosti kada su američki bombarderi također obavili niske prelete iznad Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Zasad iz SAD-a kao ni iz Američkog veleposlanstva u BiH nisu govorili o detaljima rute aviona kao ni o točnim razlozima preleta.

Foto: Guliver Image /AP Photo/Ilustracija

Poruka Dodiku i cijeloj regiji

Ono što je na neki način jasno jest da Sjedinjene Američke Države ovako žele poslati i poruku kako dužnosnicima u BiH tako i u cijeloj regiji s obzirom na to da će se letovi obaviti dan uoči neustavnog Dana RS-a koji se obilježava na prostoru ovog bh. entiteta, piše Klix.

Da Sjedinjene Američke Države neće mirno promatrati događanja u BiH poručio je nedavno i američki veleposlanik Michael Murphy.

Poručio je da su neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantirani Daytonom. Murphy je rekao da će SAD djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja BiH te da će SAD braniti Daytonski mirovni sporazum.

Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države BiH i da ne postoje izvan države BiH. Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.




ON JE U POZADINI POMIRBENOG SUSRETA! Plenković i Brnabić prisniji no ikada: Što se događa?




Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.