Foto: CROPIX

Srbija pozvala sve države da potegnu ključan potez, ministar BiH: ‘Takva Srbija zaslužuje prezir’

Autor: B. D.

Opća skupština Ujedinjenih naroda razmatrat će 23. svibnja prijedlog rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici i čije donošenje sponzorira skupina od tridesetak država među kojima je i Hrvatska. Usvajanjem Rezolucije bi se ustvrdila krivnja za počinjenje genocida u Srebrenici.

Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim narodima svim državama članicama je uputila poziv da glasaju protiv usvajanja Rezolucije. Pismo je potpisao otpravnik poslova Saša Mart, a u njemu se navodi da su pobornici Rezolucije nastavili s praksom jednosmjerne komunikacije te da nema mogućnosti pitanja i komentara koja bi uključila sve članice UN-a.

“Navedeno samo potvrđuje činjenicu na koju Republika Srbija ukazuje od samog početka – netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i suglasnosti razotkriva stvarnu namjeru koja se krije iza Rezolucije. Protivno svim procedurama i praksi GS UN, slanjem “revidiranog” teksta rezolucije dogovorenog u uskom krugu pobornika, države članice se pokušavaju dovesti u zabludu da se radi o ključnim izmjenama koje bi trebale uvjeriti države članice da podrže tekst”, stoji u pismu.

‘Takva Srbija zaslužuje prezir’

U pismu pišu i da pobornici Rezolucije pokušavaju prikriti da se Rezolucijom odgovornost za genocid nastoji pripisati cijelom narodu. U njemu su napisali da “srpski narod, koji je tijekom dvadesetog stoljeća bio na strani istine i pravde tijekom dva svjetska rata i koji je bio izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće pristati”.
Srbima masovno stižu pozivi za vojsku: Ako se ne odazovu, prijete oštre kazne

U pismu navode i izjavi bosanskohercegovačkog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji je rekao da “takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku suradnje”. BiH najavila je da će na sve načine tražiti nadoknadu ratne štete te obnovu revizije presude protiv Srbije.
“Ovakve neodgovorne i neprimjerene izjave službenika jedne države otkrivaju prave namjere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regiji, na što Srbija od početka upozorava. Države članice Ujedinjenih naroda, koje su se voljom predlagača našle u nezavidnoj situaciji, ne treba dalje dovoditi u zabludu pokušajem predstavljanja navodno revidiranog teksta. Države članice ne treba dovoditi u zabludu ni o pravovremenosti iniciranja rezolucije o Srebrenici, jer nasuprot nastojanjima da se 2024. predstavi kao najadekvatnija, godinu u kojoj se nalazimo karakteriziraju složene geopolitičke okolnosti, pa otvaranje povijesno osjetljivih tema samo produbljuje podjele i može proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu”, upozorava Mart.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.