Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

U Dinamu predstavljen jasan plan, evo zašto je ostao igrač kojeg je htjelo pola Europe

Autor: Igor Krištafor

Novi i sportski direktor Dinama Marko Marić (41) održao je press konferenciju na kojoj je pričao o sportskoj politici kluba koja je prezentirana na sjednici posljednjoj Izvršnog odbora.

“Klub koji je na visokoj razini treba jasno komunicirati o planovima i strategiji u okolnostima u kojima možemo, moramo misliti na postojeće igrače i respektirati ih. Ne mislimo jasno komunicirati o točnim pozicijama na kojima tražimo pojačanja. Ako sagledamo klub kao Dinamo, u kojem najveći novac dolazi od prodaje igrače i Europe, posao sportskog direktora je promoviranje mladih igrača u prvu momčad, to u hrvatskom nogometu nedostaje zadnjih godina”, započeo je Marić.

“Okosnica kluba moraju biti igrači koji imaju kvalitetu, bez obzira na dob, pojedinci koji mogu igrati konstantno. Ali kad neke utakmice kontroliramo i imamo povoljan rezultat, moramo više davati šansu mladim igračima. Dinamo nikada nije napravio razliku s kupovinom igrača na inozemnom tržištu, tu nismo konkurentni drugim momčadima i to je trošenje vremena.”

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Problem u razvojnom pogonu

Istaknuo je i jedan problem koji ima Dinamo u razvojnom pogonu. “Teško profiliramo krilne igrače, to je uvijek na ovim prostorima bio problem. Ali isto tako, mi razvijamo sjajne vezne igrače, takve profile igrača ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina se u svijetu pokazalo kao loš put, djecu ne treba odgajati na takav način.”

Dotaknuo se Marić i plaća u Dinamu: “Najbolji igrači u Dinamu moraju biti plaćeni. Oni koji igraju, zaslužuju te ugovore i to nije problem. Ako pričamo o godišnjem budžetu, možda bi najbolji igrači trebali imati i veću plaću, ali ako pričamo o 17. ili 18. igraču momčadi, on mora biti iz omladinske škole, što znači i manji ugovor.”

Spomenuo je i Mislava Ćutuka, talentiranog 17-godišnjaka koji je odbio ponudu Juventusa i potpisao profesionalni ugovor s Modrima. “Imao je ponuda, ali smo mu objasnili. On je dobio ponude jer ima 17 godina, ne zbog toga što je gotov igrač. Bio je najbolji kadet Dinama, svaka momčad u Europi ga je željela, ali je dokazano kako su svi igrači koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. godine bili u puno slabijem klubu od Dinama.”

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Komentirao prijelazni rok

Upitan je Marić i kakav prijelazni rok možemo očekivati na ljeto? “U HNL-u ima igrača koji su Dinamu zanimljivi. Javno ćemo komunicirati jedino kad igrač potpiše. Nije svaki dolazak u Dinamo pojačanje. Teško je očekivati da igrač iz Gorice ili Belupa od prvog dana bude pojačanje za Dinamo, treba mu dati šanse. O imenima neću pričati iz respekta prema igračima.”




Rekao je Marić kako su od stranih tržišta Dinamu jako zanimljivo ono francusko i skandinavsko, kao i azijsko. Upitan konkretno hoće li Dinamo otkupiti ugovore Takura Kaneka i Gabriela Vidovića rekao je: “Želimo naći najbolju soluciju za klub, ali nikad vam neću sve reći sasvim otvoreno. Nijedan dogovor nije sveto pismo, kroz pregovore možemo naći financijski bolju soluciju za sve.”

Pijanke Dinamovih nogometaša šmekera ostale su u tajnosti: ‘Pilo se puno, ali alkohol nam nije škodio’




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.