Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ovako Mamića baš nitko nije uspio prevariti, uzeo je Zdravku novac i utekao

Autor: Ivan Lukač

Često znamo čuti pojam “prevara od igrača”. Odnosi se to na igrače koji su došli za veliki novac, a igraju na razini amaterske lige.  U Dinamo je takvih bilo i previše i stvarno smo se svašta nagledali, a brojnima smo već i pisali, a sada je došao red na najveću prevaru. Riječ je o čovjeku koji je prevario i najvećeg prevaranta Zdravka Mamića.

Njegovo ime je Alieu Darbo. Ako vam ne zvoni nemojte se previše čuditi jer ovaj Gambijac sa švedskom putovnicom za Dinamo je odigrao ravno nula utakmica. Predstavljen je naravno “mamićevski” što znači sa svim mogućim epitetima kakvim bi se posramio je Petraca u svom Kanconijeru.

Tada hvaleći ga ni sam Mamić nije znao što je napravio. No, idemo redom. Tko je zapravo Alieu Darbo? Ofenzivac je koji može igrati u vezi i na krilu, visok 183 cm, a karijeru je započeo u švedskom Örgryteu, gdje su ga primijetili skauti francuskog Le Mansa i doveli ga kao 17-godišnjaka. Bio je u selekcijama mladih ekipa Gambije, a čak jednom i na klupi A vrste.

Jedino koga je predriblao bio je Mamić

Uskoro je počelo veliko interesiranje švedskog novinara Patrika Brenninga. On se počeo malo više raspitivati o karijeri ovog “talentiranog” Gambijaca, a onda je uskoro došao do bizarnog otkrića. Nakon 2012. njegova je karijera bazirana na lažima i muljažama, na koje su prva pala braća Mamić, iako je u Švedskoj tada već bilo jasno da se radi o prevarantu.

Zapravo, bizarno je kako su hrvatska braća Dalton uopće i nasjela na ovaj trik Gambijca koji je bio na razini Delboy Torttera. Naime, Dinamo ga je predstavio kao bivšeg igrača engleskog Wigana, odnosno njegove rezervne momčadi.  Samo da su si dali truda ili nekome platili da istraži malo o njemu u švedskim medijima vidjeli bi o čemu se zapravo radi.

Naš junak ove priče nikad nije bio igrač Wigana. Samo se slikao s dresom tog engleskog kluba fintirajući predstavljanje, a fotografiju je poslao gambijskom novinaru tvrdeći mu da je potpisao, što su prenijeli i neki švedski mediji. U Švedskoj su ubrzo otkrili o čemu se radi i prenijeli istinu što Mamići nisu očito pročitali.




snimka zaslona Facebook/ Fotografija s kojom se predstavljao kao igrač Wigana

Švedski skaut koji surađuje s engleskim klubovima, Daniel Kindberg, tada je skupa s Wiganom sastavio službeno priopćenje za švedsku javnost kako je Darbo prevara, ali očito do Zagreba nije došla ta vijest pa su ga Mamići na temelju slike potpisali. Da stvar bude smješnija na isti dan doveli su i jednog od najboljih stranca modre povijesti Alžirca Soudanija.

Iako je u Zagreb stigao još neoporavljena koljena, Darbu je Dinamo odmah dao trogodišnji ugovor. Kad se konačno oporavio, na treninzima su shvatili da je “mačak u vreći” i tražili načine da raskinu ugovor, ali nije bilo jednostavno.

U Zagrebu je proveo četiri mjeseca, ali nije baš da će ih pamtiti po ugodnom jer mu je uskoro nakon dolaska puklo slijepo crijevo. Dogodilo se to u trenutku kada je Dinamo svim silama pokušao raskinuti ugovor s njim, ali zbog te bolesti nisu mogli. Ugovor je raskinut kada je ozdravio, a koliku je odštetu dobio nikad nećemo znati.




Alieu Darbo,  Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Njegova karijera poslije je bila šarolika. Igrao je u Norveškoj, Malti, Alžiru, Egiptu i Bahreinu kako navodi Transfermarket. Ostvario je zapravo san svakog navijača Dinama jer je na par mjeseci bio dio prve ekipe, trenirao s igračima kao što su Brozović Halilović, Šimunić, Ademi i brojni drugi. Dobio je opremu, kopačke i otpremninu i ušao u povijest kao čovjek koji je prevario braću Mamić. Treba i to znati.

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.