DONOSIMO VAM VREMEPLOV KOJI SE ISPLATI VIDJETI: Cijela utakmica finala SP 1966. u Engleskoj. Je li bio gol ili nije?

Autor: Andrija Kačić Karlin

Vremeplov ne postoji, a da postoji  brojni ljubitelji nogometne igre sigurno bi se  “prebacili”  skoro 55 godina unatrag, na najkontroverzniji finale svjetskih prvenstava, onaj u Londonu 1966. godine, na dvoboj Engleske i Njemačke. Znamo, Englezi su postali svjetski prvaci, ali kako? Golom za kojeg još ni danas nije jasno je li bio ili nije. Zgodno je za nogometne fanatike pogledati cijelu snimku ove jedne od najpoznatijih utakmica u povijesti nogometa i zaključiti koliko se nogomet od tada, a prošlo je 54 godine, nogomet promijenio.

U finalu su se našli vječiti protivnici, Zapadna Njemačka i Engleska. Englezi su trijumfirali pobijedivši Uwea Seelera i družinu nakon produžetaka sa 4-2. Haller je šokirao Engleze već u 12. minuti, no šest minuta kasnije već je bilo 1-1 golom Hursta. Bližio se kraj utakmice, a onda je euforiju na Wembleyju napravio Peters u 79. minuti i kad se činilo da će ‘tri lava’ do povijesnog naslova, neumorni Nijemci pokazuju zašto ih se nikad ne smije otpisati. Izjednačili su na 2-2 preko Webera u 89. minuti te je prvi put jedno finale SP-a otišlo u produžetke. A onda se u 101. minuti dogodio jedan od najkontroverznijih trenutaka u povijesti Svjetskih prvenstava kad je Hurst opalio loptu, koja se od vratnice odbila od travnjak. Nije bilo jasno je li lopta prešla gol-liniju ili ne, ali sudac Dienst na intervenciju pomoćnog suca Bahramova je pokazao na centar što je značilo vodstvo domaćina 3-2. Nijemci su pali te su primili još jedan gol od Hursta u 120. minuti.

Vrijedi stoga pogledati cijelu snimku utakmice…

Taj trenutak postao je delikatno pitanje svih svjetskih prvenstava…I danas u Engleskoj i Njemačkoj, nakon desetke i desetke piva frajeri vole razglabati o toj temi. Kako god bilo, tog srpanjskog dana 1966. godine lopta Geoffa Hursta upućena prema golu udarila je u vratnicu i odbila se u travnjak.

Je li lopta prešla cijelim obujmom gol liniju kako je odlučio pomoćni sudac nije se tada moglo ni naslutiti, kao ni danas unatoč brojnim računalnim simulacijama.

Uglavnom, sudac, Švicarac Dienst, uvažio je sugeriranje svog pomoćnika, Bahramova iz Sovjetskog saveza i gol je priznat. Kasnije su Englezi demoraliziranim Nijemcima uvalili još jedan gol i stvar je bila riješena. Bila je to klasična priča, kao i prije i poslije, s favoriziranjem domaćih momčadi…

Na baš svakoj se snimci prilično dobro vidi da lopta nije cijelim obujmo prešla crtu. Engleska više nikad nije prvak, a izbacivani su često – na jedanaesterce nakon produžetaka. Kao i u četvrtifinalnoj utakmici protiv Argentine kad je sudac isključivao argentinske nogometaše zbog krivog pogleda, tako da je vodstvo Argentine namjeravalo čak i napustiti teren, a znajući za posljedice ipak to nije učinjeno. Naime, njemački sudac Kreitlein je najprije isključio Argentinca Rattina, pa potom priznao engleski gol iz zaleđa (baš Hurst) i onda opet isključio Rattina.




Kad je dvadeset godina kasnije Maradona slomio Engleze pogotkom rukom, argentinski mediji su taj potez čak nazvali i – osvetom za Englesku 1966. godine.

Na tom prvenstvu 1966. u Engleskoj, najgrubljem dosad, teško je ozlijeđen Pele u dvoboju Brazila i Bugarske, a veliko iznenađenja napravila je i Sjeverna Koreja koja je pobijedila čak i Italiju. Zvijezda je postao Portugalac Eusebio koji je bio i najbolji strijelac s devet golova.

Ako imate vremena i pogledate cijelu ovu utakmicu onda zaista imate argumenta za raspravu na temu – koliko se nogomet i jeli se uopće promijenio. Utakmica je bila sjajna, zaista je vrijedi vidjeti u punom obimu!




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.