Foto: Damir Krajac / CROPIX

Hrvatska u drami do trona! Barakude su svjetski prvaci, a junak je samo jedan

Autor: Ivan Lukač

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija osvojila je naslov svjetskog prvaka u Dohi, u finalu je svladala Italiju sa 15-13 (2-3, 3-2, 3-2, 3-4; 4-2) nakon peteraca.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Konstantin Harkov s četiri gola, Jerko Marinić Kragić je dodao tri, Rino Burić dva, a Josip Vrlić i Matias Biljaka po jedan, dok je za Italiju Andrea Fondelli zabio pet pogodaka, po dva su dodali Francesco Di Fulvio i Nicholas Presciutti, a po jedan Luca Marziali i Francesco Condemi.

Za Hrvatsku je ovo treći naslov svjetskog prvaka, nakon Melbournea 2007. i Budimpešte 2017. Broncu je osvojila Španjolska koja je u susretu za treće mjesto svladala Francusku sa 14-10.

Foto: Tonci Vlasic / CROPIX

Veliki uspjeh

Hrvatska je prvak svijeta u vaterpolu. Treći put u povijesti ili u posljednjih 17 godina. Od Melbournea 2007. preko Budimpešte 2017. Do Dohe 2024. U Katar su došli s jednim, primarnim ciljem. Izboriti Pariz.

Ma koliko je to trebalo biti lagano, ipak je to bio osnovni zadatak. Kada su to ostvarili, a onda lagano apetiti “rastu” pa su ciljali, željeli korak više, u zonu medalje. To su ostvarili pobjedom nad Srbima u četvrtfinalu. E, sad su “pucali” na medalju.

Otvorili smo utakmicu golom Koste Harkova. Tako je počeo i polufinale, dobro je da ga “drži” i dalje, no tek će se kasnije Kosta iskazati bravurom. U 4. minuti majstorija Konstantina Harkova na desnom krilu. U “mrtvom kutu” prima loptu, driblingom se rješava pratitelja, izvlači pred vratara Del Lunga, “drži ga na škarama”, čekao ga je da potone i trese mrežu za naše vodstvo 2:1

Foto: Tonci Vlasic/CROPIX

Drama u završnici

Talijani su do kraja prve četvrtine uspjeli preokreni (3:2 za susjede) preko Presciuttija i Fondelija. Sve iz vanjske linije. Naravno, nemaju baš jake centre. To je malo “razljutilo” našeg Kostu. Rus je ljut, a kad je Rus ljut, onda to završava novim projektilom početkom druge četvrtine. Sjajan gol za 3:3.




Idemo prvrtjeti do kraja, u zadnjoj minuti s igračem više, “zapela” je jedna lopta Marinića Kragića u bloku, s igračem više, ali Talijani samo troše vrijeme, ne idu u napad. Zadnji napad SP je hrvatski. Ide i Bijač naprijed.

Pet sekundi do kraja – 11:11. Idemo u raspucavanje peteraca. Raspucavanje koje nam je donijelo šokove, preokrete, obranu Anića, gol Žuvele i – slavlje konačno…

 





USKORO OPŠIRNIJE …

HRVATSKA – ITALIJA 14:12

ŽUVEELLLAAAAAAAAAAAA!! HRVATSKA JE PRVAK SVIJETA!

ANIIIIIĆĆĆĆ BRANI. Na korak smo do zlata, Žuvela puca.

Burić kod nas zabija, a onda Talijani ne koriste i evo nas na 13:13.

Nakon dvije serije peteraca, Italija je oba zabila kod nas je Fatović promašio.

1- BUUUURRRIIIĆĆĆ! Pet sekundi do kraja zabija za 11:11. Kakva drama. Idemo u peterce.

2- Fondelli ponovno s pet metara za plus jedan Talijana.

3- Gubimo koncentraciju u obrani. Italija ponovno poravnava rezultat.

4- MARINIĆ- KRAGIĆ!!!! Bomba, kako važan gol. Evo nas opet u prednosti.

5- Iz mrtvog kuta Fondelli poništava našu prednost.

6- Još jednom uz vratnicu smo došli do gola. Biljaka ispratio akciju, ponovno vodimo

7- Bijač brani, ali odbijenu loptu Talijani koriste.

8- Zadnjih 8 minuta je pred nama. Ulazimo s golom prednošću.

1- Burić je nekako iz kontre s dosta sreće ugurao loptu u gol. Evo nam opet vodstva. Kakva utakmica.

2- BIJAAAČ! Počele su provokacije Talijana, a Bijač im je nabolje odgovorio.

5- Vrlić se lijepo oslobodio i evo nas na 7:7.

6- Ponovno s pet metara Fondelli vraća vodstvo Italiji.

8- Odmah se vraćaju Talijani preko penala.

8- Još jednom Kharkov sjajno zabija. Već četvrti njegov gol.

8- Krenula je treća četvrtina.

1- Zabili su Talijani na isteku napada i 5:5 je rezultat nakon druge četvrtine.

3- Siguran je Marinić- Kragić s pet metara i evo Hrvatske ponovno u vodstvu.

4- Sjajna akcija nakon timeouta, Marinić- Kragić mirno pogodio za 4:4.

5- Di Fulvio bombom donio novo vodstvo Talijanima.

6- Mučimo se u napadu, Bijač nam sa svojim obranama daje prilike koje ne koristimo.

8- Khrakov još jednom preuzeo odgovornost i 3:3.

8- U drugu četvrtinu ulazimo s golom zaostatka.

1- Fondelli pogađa za prvo vodstvo Italije.

2- Presciutti sada zabija za 2:2. Igrač koji inače nije šuter sada se usudio i pogodio.

2- Ljut Bijač sada na obranu, ali on je tu na razini ako netko od naših zakaže. Lijepa obrana kapetana barakuda.

4- Strašan gol sada Harkova. Solo akcija za novo naše vodstvo.

4- Vrlo kvalitetne obrane s obje strane.

7- Nažalost ekspresan pogodak Italije.

8- Prvi napad, prvi gol. Harkov nam donosi prednost.

8- Utakmica je počela, sretno Hrvatska!

HRVATSKA: Bijač, Burić, Vukičević, Fatović, Vrlić, Harkov, Lazić. Lončar, Biljaka, Žuvela, Marinić Kragić, Anić, Kržić

ITALIJA: Del Lungo, Di Fulvio, Echenique, Di Somma, Bruni, Presciutti, Fondelli


Po četvrti put u svojoj povijesti hrvatska vaterpolo reprezentacija igrat će finale Svjetskog prvenstva.  Finala je igrala u Melbourneu 2007., Kazanju 2015. i Budimpešti 2017., a titulu svjetskog prvaka kući ponijela nakon susreta u Australiji i Mađarskoj.

Hrvatska i Italija igrale su dosad pet puta na svjetskim prvenstvima. Obje reprezentacije upisale su po dvije pobjede i dva poraza uz jedan remi.  Najveću pobjedu protiv Italije ostvarili smo u Londonu 2012. kada smo ih pobijedili u olimpijskom finalu.

Franko Lazić najavio je finale: “Želimo zlatnu medalju! Znamo da će biti teško s Talijanima. Oni uvijek čupaju, prelaze preko glave, agresivni su i pogotovo sad s novim pravilima, pa onda i VAR-om. Treba paziti i ne nasjedati na provokacije. Treba biti smiren i odigrati samo svom snagom. Vjerujem ja da će biti dobro. Umora ima, to da i ima ga puno, ali za finale… Sad se sve rezerve snage ostavljaju u bazenu. Odlučuju sitnice. Promašeni peterac, neka kontra, u trenutku se situacija promijeni. To će odlučiti, a nadam se na našu stranu.”

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Za povijest

Izbornik Tucak bio je jasan: “Presretni smo, ali ostao je taj posljednji korak. Moramo ga napraviti, ali hoćemo li uspjeti to ne znam. Jedino znam da moramo i hoćemo dati sve od sebe kako bi osvojili zlato. Na izdisaju smo, iscrpljeni smo, ali snage će ostati. Rekao sam igračima da više nema ni treninga ni video analiza. Ostaje nam samo srce i glava za finale.”

Alessandro Vellotto najavio utakmicu s talijanske strane: “Ovo je turnir na kojem mi rastemo iz utakmice u utakmicu. U Zagrebu nismo bili u optimalnim uvjetima, čak ni na tjelesnoj razini nismo bili na 100 posto. U Dohu smo stigli vrlo usredotočeni, svi na pravom putu. Igramo bolji vaterpolo nego u Zagrebu, igrali smo i u polufinalu protiv Španjolske bolje nego u Zagrebu. Španjolska je momčad vas uvijek pokušava uspavati. Bili smo pažljiviji. Nastojat ćemo to produžiti i protiv Hrvatske.”

Podsjetimo, Hrvatska je prije mjesec dana izgubila finale EP od Španjolske. Susret počinje u 15:30 uz prijenos na HRT2 i platformi HRTi. Tekstualni prijenos iz sekunde u sekundu možete pratiti na našem portalu.

Dinamo pamti ovog Srbina, po nečemu je baš jedinstven, a nije imao lagan put

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.