Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Kći bivše predsjednice Kolinde ovim je potezom oduševila slavnu mamu

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Povod ove priče je  55. izdanje “Zlatne piruete.” Nekad natjecanje svjetskog kalibara koje je punilo veliku dvoranu Doma sportova danas se pak održava na zagrebačkom Velesajmu, a tema ove priče je jedna od zvijezda hrvatskog klizanja, kći bivše predsjednice…

Ulaz je bio besplatan za sve ove dane, pa su građani imali prilike uživati u najboljim umjetnicima na ledu. “Zlatna pirueta” nije samo povijesno važna za Zagreb nego i za sport općenito.

Ona je najstarije natjecanje u umjetničkom klizanju i tako se nakon nekoliko godina posudbe u Sisak vratilo se u Zagreb. Kroz nju su prošli brojni uspješni sportaši, a uspjesi na istoj omogućili su Sandi Dubravčić da upali olimpijski plamen u Sarajevu. Ona je danas doktorica na istom natjecanju.

Poznato prezime kao sudionik

Uoči ovogodišnjeg natjecanja rekla je: “Danas klizanje od natjecatelja zahtjeva da budu brzi, agilniji, kreativniji i da zapravo uspiju izvesti te svoje programe u što boljoj interpretaciji. Nedavno sam gledala Oksanu Baiul i vidjela da je u jednoj pirueti okrenula samo 5 okreta te s time bila olimpijska pobjednica. To danas nema šanse. Ne bez ne znam koliko položaja unutar jedne piruete, da ne kažem dizanja noge iznad glave što zahtjeva stvaranje određenog nivoa kojeg mi suci ocjenjujemo. Već tu se u samo na onim bazičnim ocjenama vidi koliko je klizanje otišlo naprijed.”

Prošle godine u muškoj konkurenciji slavio je Amerikanac Pulkien. U ženskoj zlato je doma odnijela njegova sunarodnjakinja Thorngen. Dok je u konkurenciji parova također SAD uzelo zlato.  Gledajući povijest SAD ima najviše zlata na ovom natjecanju, a prate je Kanada i Rusija.

Među najpoznatijim hrvatskim predstavnicima zadnjih godina sigurno je bila kći bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Katarina Kitarović.




Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ona je bila državna prvakinja u klizanju i odlična učenica u svim školama koje je pohađala, dok joj je majka obavljala veleposlaničke dužnosti, od SAD-a do Bruxellesa. Školuje se na Havardu. Zanimljivo, prije nego što se odlučila za Harvard primljena je na čak četiri najprestižnija svjetska sveučilišta, među njima i na Stanford te Columbia University.

Pohađala je zagrebački MIOC, a za vrijeme pohađanja srednje škole napisala je i zbirku kratkih priča kojom je željela pomoći ljudima koji se bore sa suicidalnim mislima, a nastala je na temelju istinitih iskustava njezinih kolega. Jedan od mentora prilikom priprema za Harvard bio joj je i glasoviti dramaturg Miro Gavran.

Kada je napuštala Lijepu našu bivša predsjednica je svojoj kćeri posvetila objavu na Facebooku: “Mama, Hrvatska nije nikakva potkova ni perec! Hrvatska je sokol raširenih krila!’ (Washington, travanj 2008., 7-godišnja Katarina u razgovoru u Bijeloj kući). Leti visoko i budi uvijek svoja, Sokolice moja, Anđele moj! I vrati se gnijezdu svom. Hrvatska te čeka raširenih krila! Beskrajno te vole tvoji nadasve ponosni Mama i Tata.”




Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Najbolji uspjeh na Pirueti ostvarila je 2017. kada je završila deveta. Tada su je ujedno s tribina gledali roditelji koji nisu tražili nikakav poseban protokol. Katarina je odlaskom na fakultet prekinula sportsku karijeru i posvetila se akademskim obavezama.

Hrvatski James Bond izveo je tajnu operaciju u Beogradu: Podvalio je Srbima nemoguću priču

Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.