Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nogometni trener u Zagrebu izazvao skandal, prijetio lopatom i šipkom: ‘Izbušit ću te’

Autor: P.V.

Jedan slučaj s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu “zagrijao” je medijski prostor, a u središtu radnje je Zdenko Ferenčina, 52-godišnji pomoćni trener NK Lokomotive. U jednom trenutku, evidentno, pretjerao je u zastrašivanju muškarca I.B., pa je podignuta optužnica…

Dogodilo se to još u svibnju 2022. između 15 i 16 sati u Zagrebu. S ciljem zastrašivanja držao je u jednoj ruci lopatu, a u drugoj pocinčanu cijev, a onda je žrtvi poručio: “Izbušit ću te kao balon, znaš s kim imaš posla”.

To je kod muškarca izazvalo osjećaj straha i uznemirenosti za vlastiti život i sigurnost te život i sigurnost članova obitelji: “Ozbiljno je prijetio da će ga usmrtiti i time počinio kazneno djelo protiv osobne slobode.”

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ispričao se na sudu

Prijedlog kazne je zatvorska kazna od šest mjeseci, ali – uvjetna: “Tražim da sud izda kazneni nalog kojim se prihvaća zahtjev, te okrivljenik Ferenčina za počinjeno kazneno djelo iz članka 139. stavka 2. Kaznenog zakona proglasi krivim i izrekne mu se kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci.”

“S time da se okrivljeniku izrekne uvjetna osuda, tako što se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljenik u vremenu provjeravanja od jedne godine ne počini novo kazneno djelo. Predlažem da sud okrivljenika obveže da nadoknadi troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 100 eura”, predložila je zamjenica općinskog državnog odvjetnika.

Nadalje u optužnici stoji, ako sud smatra da podaci u optužnici priloženi uz kaznenu prijavu ne pružaju vjerodostojnu osnovu za donošenje presude kojom će se izdati kazneni nalog ili ako protiv presude bude podnesen prigovor, traži da sud okrivljenika Ferenčinu za počinjeno kazneno djelo proglasi krivim te da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od devet mjeseci.

Udaraju po Daliću: Možda nije njegov ljubimac, pa je zatresao naciju čvrstom odlukom




Uvjetna osuda

S time da se okrivljeniku izrekne uvjetna osuda, tako što se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljenik u vremenu provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Predlaže da sud okrivljenika obveže da nadoknadi troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 200 eura.

Ferenčina je u svojoj obrani, u odnosu na kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 3. u vezi stavka 2. Kaznenog zakona naveo da mu je kritičnog dana putem WhatsAppa njegovo dijete počelo slati poruke, ali izbrisane, što nikada ne radi, pa mu nije bilo jasno što je to bilo. Kada ga je nazvao, dijete je plakalo, govoreći mu da hitno dođe jer će ga ubiti i istući. Nakon toga ušao je u sukob s mlađim muškarcima, piše u optužnici. Okrivljenik je nazvao i policiju.




“Da mogu vratiti vrijeme, ili da se ponovi slična situacija, uzeo bih svoje dijete u automobil, otišao kući i nazvao policiju”, rekao je na sudu. Zbog svega mu je, kako tvrdi, žao. Na sudu su ga pitali i je li izjavio: ‘Uđi unutra, izbušit ću te kao balon’… “Moguće je da sam to rekao. U tome svemu što se reklo, vraćam film i stvarno pokušavam biti iskren. Ne tajim ni sekunde. Neki dijelovi mi fale, od tih toliko vrijeđanja, toliko ružnih riječi” – izjavio je, a priču je objavio 24sata.

Ponovio je da mu je iskreno žao zbog svega te garantira da se to s njegove strane više nikada neće ponoviti.

 

Autor:P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.