Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Mamićeva ‘tajnica’ dobila otkaz bez otpremnine: Zdravko je bio široke ruke

Autor: Ivan Lukač

Vlatka Peras više nije dio Dinama. U klub je došla 1998. i polako, ali sigurno se od tajnice pretvorila u najmoćniju ženu u povijesti Maksimira te ženu koja zna sve tajne kluba i žena koja je optužena za izvlačenje novaca iz tog istog kluba.

Dubravko Skender, potpredsjednik Dinama, potvrdio je otkaz Vlatki Peras. Nakon 25 godina u klubu, odlazi: “Odluka o otkazu ugovora o radu zbog teške povrede radnog odnosa, nastavak radnog odnosa nije moguć. Sukladno zakonu Vlatka Peras nema pravo na otpremninu i otkazni rok.”, poručio je i otklonio sve dvojbe.

Svoju karijeru u Maksimirskoj 128 započela je 1998. kao djelatnica odnosa s javnošću. Njeno zanimanje nema zapravo nikakve veze ni s javnošću ni s nogometom. Gospođa Peras je magistra inženjerka zračnog prometa. Nakon sedam godina promovirana je u voditeljicu ureda Uprave kluba ili narodno rečeno postala je tajnica. tj. žena od najvećeg povjerenja Zdravka Mamića. Nema sumnje da Peras zna sve tajne Zdravka Mamića. Nema ugovora ili dogovora koji ona nije vidjela ili čula. Vjernost je Mamić oduvijek znao nagraditi pa je tako i Peras dobila možda i najveću moguću.

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Mudro šutjela i prilagođavala se

Zna se da je 2010. u Bužanovoj 10/B kupila stan od 101 m2 za iznos od 200.000,00 eura, a neki su mediji pisali da je to bio samo “jedan oblik na koji se Mamić zahvaljivao”. Vjernost “velikom vođi” nekoliko je puta iskazala i na sudu. Tako je 2017. godine u Osijeku pričala o pozajmici koju je primila od Dinama:

“I ja sam uzela pozajmicu, koja mi je isplaćena u gotovini. Prvo 500.000 kuna krajem 2008., a od 2010. do 2011. podigla sam 1,6 milijuna kuna. Potpisali smo i ugovore. Nije bilo sredstava osiguranja, a rok za vraćanje bio je godinu dana, uz četiri posto kamate. Nisam vraćala u rokovima, ali sam na kraju sve vratila iz istih izvora iz kojih sam ih i posudila jer ih nisam ni potrošila.”

S obzirom da je ona kao tajnica vrlo dobro poznavala ugovore na istom tom suđenju je komentirala detalje vezane uz Modrića i Lovrena. Izrecitirala je to savršeno pa je Mamić na sudu ponosno rekao: “Ti si trebala biti predsjednica kluba, a ne Vrbanović ili ja.”

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Nije to bilo jedini put da je svjedočila. Peras je i u USKOK-u posvjedočila da je osobno više kuverti u kojima je Mamić slao mito osječkim sucima predavala tajkunu Dragi Tadiću. “Znao mi je reći da je sve to posao, a jednom me je i pitao: ‘Misliš li ti da bih ja njima toliko bio na dispoziciji, vodio ih na putovanja i davao im novac, a da oni meni nisu nešto obećali?’ Izričito mi je spominjao da je sve to dogovorio sa sucem Vekićem. Osim toga, osobno sam predala više kuverti Dragi Tadiću. U njima je bio novac, a te su mi kuverte davali Zdravko i Zoran Mamić.” Kako je poslije tog svjedočenja ostala bez optužnice sve ove godine najbolje govori kakvo je sudstvo u Hrvatskoj.




Peras je 2016. postala članica uprave, a 2019. uz Mamićev blagoslov postala predsjednica iste. Zanimljivo je bilo pratiti i njene izjave tijekom prosinca 2022. kada je postalo jasno da Antolić okreće leđa Zdravku Mamiću i poriče bilo kakva saznanja o tome što je Mamić radio sve te godine. Peras, u tom trenutku je i dalje dobra sa Zdravkom te je poručila ljudima da glasaju po svojoj savjesti, a da ona garantira da im se ništa neće desiti. Unatoč tom njenom obećanju ipak je dio ljudi dobilo otkaz ili su degradirani. U kutu je u potpunoj tišini gledala kako na sjednici napadaju Antolića, a ona je par tjedana nakon dobila ugovor života.

Puno je tu još afera i priča oko nje jer ipak 20 godina radila s Mamićem s toga to i ne treba čuditi. Je li mu ona ikada okrenula poput Antolića još neko vrijeme nećemo saznati, ali njen odnos s Mamićem više nije ni bitan. Ono što je najvažnije za svakog navijača Dinama je to da je napustila klub.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Osoba koja je ponosno surađivala s Mamićem, godinama je šutjela i poput kameleona prilagođavala se uvjetima potrebnim da opstane… Doduše, Barišić i Mamić bili su tu njeni moćni “sveci zaštitnici”. Njenom ostavkom Dinamo je napravio najvažniji korak ka čišćenju kluba od onih koji ga gledaju kao privatni bankomat.




Sada je i službeno: Dinamo smijenio Vlatku Peras

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.