Imago Lifestyle / Guliver Image

Najveći skandal u povijesti: Euro zamalo uništio diktator, ali Jugoslaviji baš i nije pomoglo

Autor: Andrija Kačić Karlin / K.I.

Ususret Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj prisjetili smo se vjerojatno najvećeg skandala u povijesti europskih smotri. Prva završnica europske smotre je održana 1960. godine u Francuskoj, a to prvo natjecanje koje je nazvano Kup nacija imalo je format sličan Ligi prvaka, ali se polufinale i finale igralo na neutralnom terenu.

Prvi naslov europskog prvaka osvojio je tadašnji Sovjetski savez koji je u finalu savladao Jugoslaviju 2:1 nakon produžetaka. Na cijelom turniru sudjelovao je 17 reprezentacija, a na njemu je bilo značajnih izostanaka, pa tako nisu primjerice nastupili Zapadna Njemačka, Italija, Engleska i Nizozemska koje su redom glasale protiv pokretanja turnira 1957. godine.

A nevjerojatna je priča vezana za četvrtfinalni okršaj koji se trebao igrati između tada jakih Španjolaca i Sovjetskog saveza u Moskvi. Spomenuta utakmica nikad nije odigrana. Razlog? Španjolski diktator Franco je zabranio svojoj reprezentaciji put u Moskvu. Tako se dogodilo da je Španjolska jedina reprezentacija u povijesti koja je predala utakmicu za polufinale.

Ponedelnik za naslov

Razlog zabrane je bila nesređena politička situacija između dvije zemlje. Desničari u Madridu su zamjerali angažman Sovjetske Rusije u Španjolskom građanskom ratu. Naravno, u tom ratu je pomoć Moskve bila upućena protivnicima Franca. Sve skupa, još jednom se bila dogodila tužna situacija u kojoj je politika bila ispred sporta.

Predloženo je da se spomenuti ogled između Španjolske i Sovjetskog saveza odigra na neutralnom tlu, ali isti su odbili Sovjeti, a Španjolci su diskvalificirani. Tako su tri od četiri zemlje polufinalista bile pod komunističkim režimom, USSR, Čehoslovačka i SFR Jugoslavija uz domaćina Francusku.

U polufinalu su Sovjeti lakoćom svaladali Čehoslovačku u Marseilleu 3:0, da bi Jugoslavija u drugom polufinalu pobijedila Francusku 5:4. U sudaru za treće mjesto Čehoslovačka je tada pobijedila demoraliziranu Francusku 2:0, da bi u finalu Jugoslavija povela 1:0 i potom izgubila 2:1. Nakon 90 minuta igre bilo je 1:1, a onda je sedam minuta prije kraja produžetka Viktor Ponedelnik zabio za slavlje Sovjeta i osvajanje prvog europskog nogometnog prvenstva.




Franco opet pokušao otkazati

Da se život zna čudno poigrati pokazao je već sljedeći Euro, još uvijek se zvao Kupom nacija. I to baš u Španjolskoj 1964. godine, zemlji kojoj je na prethodnom natjecanju od vlastodršca bilo naređeno da napusti četvrtfinale zbog utakmice s komunistima. Kao i u prvom izdanju, natjecanje je održano u obliku kvalifikacija na ispadanje na dvije utakmice, a nakon što su ostale četiri reprezentacjie, odabran je domaćin, Španjolska.

Ždrijeb je za polufinalne parove odredio dvoboje; Mađarska – Španjolska i Sovjetski savez – Danska. Uefa je striktno upozorila domaćina da nikakva zabrana odigravanje utakmice Sovjeta i Španjolaca, ako do nje dođe, ne dolazi u obzir. Španjolska država dala je jamstva i drugi Kup nacija mogao je početi.




U Barceloni Sovjetski savez lako se obračunao s Danskom, visokom 3-0 pobjedom izborio je finale. U drugom polufinalu bilo je kud i kamo uzbudljivje i neizvjesnije. Španjolci su uz podršku svojih navijača na Realovom stadionu poveli u 35. minuti zgoditkom Perede. Kasnije su propustili neke dobre prigode i šest minuta prije kraja Mađari su izjednačili, strijelac je bio Bene. Moralo se u produžetke. U sjajnoj utakmici pogodak odluke postigao je u 112. minuti Amancio, Španjolci su morali, htjeli-ne htjeli, igrati u finalu protiv Sovjetskog saveza.

Zamalo uništio budućnost Eura

Mislite da Franco nije imao sastanke u svom kabinetu, gledavši kako bi mogao i ovu utakmicu otkazati. No, jamstva dana Uefi i međunarodnoj zajednici bila suprezahtjevna. Do utakmice je moralo doći…Finale je bio atraktivan i uzbudljiv, napose prvih nekoliko minuta. Pereda je zabio za Španjolce već u 6. minuti. No, dok su još slavili s navijačima Španjolci nisu ispratili jednu akciju Sovjetskog saveza i već u 8. minuti bilo je 1-1, pogodio je Kujsanov.

Junaci utakmice bili su vratari, rus Jašin i Španjolac Iribar. U tom dvoboju vratara ipak je prvi posustao Jašin, u 84. minuti jednu gužvu u kaznenom prostoru izvrsno je iskoristio Marcelino, za 2-1 vodstvo Španjolske. Kasnije se doznalo, što se događalo prije finala, koje napetosti…

Sovjeti su bili uvjeravani, da nastupaju protiv životnog neprijatelja, utjelovljenja fašizma. Godinama kasnije, dolaskom demokracije u Španjolskoj, bilo je jasno da su mnogi španjolski nogometaši iz te reprezentacije iz 1964. godine bili protiv Franca. “Mnogi igrači ipak nisu bili pristalice Franca, no nitko mu se nije usudio suprotstaviti. Tko zna što bi Franco učinio”, rekao je dvadesetak godina kasnije Pereda, koji je gol u finalu postigao u šestoj minuti. Da, španjolski diktator Francisco Franco umalo je uništio budućnost Eura!

Volio je Jugoslaviju više od života, prijetio mu je ratni zločinac, a Hrvata je uzeo u zaštitu

Autor:Andrija Kačić Karlin / K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.