Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Dinamovac je nepotrebno zakuhao: Pokušao je opravdati svoje ponašanje i zabio autogol

Autor: Andrija Kačić Karlin

Najveća nepravda je selektivna pravda. To znaju svi koji se iskreno bave pravom, a za očekivati je da ljudi koji obnašaju odgovorne dužnosti također imaju to saznanje. U sportu, kao fenomenu, u kojem se ljudske emocije kreću od očaja do euforije, od ljutnje do do sreće, često se događa svojevrsno iskakanje iz tračnica. Naime, sportaši se nerijetko znaju pogubiti, znaju im se slomiti živci te osramotiti i sebe u druge.

I oni koji prate sport, novinari i reporteri, komentatori i navijači trebali bi imati ista mjerila za sve. I upozoravati na svako iščašeno ponašanje, bez obzira od koga došlo. Dobro se sjećamo medijske hajke nakon prošlog finala Kupa u kojem je Hajduk u Rijeci nadvisio Šibenik.

Tada je Hajdukova zvijezda Marko Livaja uistinu pretjerala, u slavlju nakon utakmice predvodio je uvredljivu pjesmu prema Šibenčanima. Bio je to ružan i neukusan potez koji je izazvao zgražanje i gnušanje. Livaja je, s pravom kažnjen, maksimalnom novčanom kaznom od 13 tisuća i tri stotine eura i jednom utakmicom neigranja. Nije se ni žalio…

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Nije prvi koji je to radio

Ali, ali… Nije Livaja ni jedini ni prvi koji je činio tako uvredljive poteze. Još davno, kada je Dinamo osvojio naslov a bivši Dinamov igrač Niko Kranjčar je bio u Hajduku, svjedočili smo iritantnim potezima nogometaša Dinama i njihovog tadašnjeg direktora Damira Vrbanovića.

“Svinjo debela, svinjo debela”, pjevalo se melodično i glasno aludirajući na Kranjčara mlađeg u Splitu. Jedan dio javnosti se bunio, spominjalo se kako je tu pjesmicu pjevao i njegov suigrač iz reprezentacije Vedran Ćorluka. Nikome nije bilo ništa, ali ostalo je nelijepo sjećanje.

Zašto sve ovo pišemo? Imamo novi slučaj istog nakaradnog ponašanja. S time da je čudno u ovoj novoj priči da je uvredljive pjesmice prema suparničkom, poraženom klubu pjevao igrao koji je ne tako davno igro u tom klubu. Skoro pa nevjerojatno. Riječ je o Stefanu Ristovskom. Nakon što su nogometaši Dinama stigli na Maksimir iz Rijeke, gdje su ih dočekali navijači nakon velike pobjede, Ristovski je izašao iz autobusa i zapjevao s navijačima pogrdnu pjesmu: “Bit će Rijeka ku*ac šampion.”

Vučić pokazuje Hrvatskoj tko je ‘gazda’, ali Srbija bi zbog ovoga mogla ‘na koljenima’ završiti




Nepotrebne izjave

I taj potez mu zaista nije trebao. Bez obzira koje i kakve uvrede je doživio u Rijeci. I trebao bi biti kažnjen. Sportaš uvijek mora biti iznad navijača koji se vole služiti takvim pogrdama. Uostalom, znamo poantu sporta, Ristovski je debelo otišao od nje. Znamo da je borben, srčan i impulzivan, ali ovo mu nije trebalo.

I nije to sve od Ristovskog. Na svojim društvenim mrežama nakon utakmice nije izdržao da se ne oglasi: “Ne mrzim vas, ali ste izgubili svaki moj respekt. Obitelj je iznad nogometa. Iznad svega”. Na izvjestan način, eto, pokušao je možda opravdati svoje ponašanje. No, rekosmo, sportaš uvijek mora biti iznad rulje.




Što je u cijeloj priči apsurdno, kada je Rijeka bila prvak 2017. godine s Ristovskim u momčadi događala se identična pojava. Ristovski je pjevao u dresu Rijeke istu pogrdnu pjesmicu, ali tada kontra Dinama. Očito nije problem u pjesmi, nego u čovjeku koji je pjeva, bez obzira za koga i protiv koga igrao. Ne sviđa nam se to.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.