Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Znanstvenici izdali alarmantno upozorenje: ‘Ova sezona bit će izvanredna na nekoliko načina’

Autor: F.F

Više od dvadeset uragana moglo bi se pojaviti ove godine zbog klimatskih promjena i pojave La Niñe, predviđaju stručnjaci. Znanstvenici Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) objavili su u svibnju prognozu za sezonu uragana u Atlantiku, očekujući između 17 i 25 imenovanih oluja. Od tih oluja, 13 će biti uragani s vjetrovima jačim od 119 km/h, a četiri do sedam će biti veliki uragani s vjetrovima većim od 179 km/h.

“Ova sezona će biti izvanredna na više načina”, rekao je Rick Spinrad, administrator NOAA-e, na konferenciji za novinare održanoj 23. svibnja. Spinrad je naglasio da je 2024. godina na putu da postane “sedma uzastopna sezona s iznadprosječnom aktivnošću”, prenosi Live Science.

Prosječna sezona uragana ima 14 imenovanih oluja, od kojih sedam postane uragani, a tri su veliki uragani, prema NOAA-i. Najaktivnija zabilježena sezona bila je 2020. godina s 30 imenovanih oluja.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Klimatske promjene čine svoje

Znanstvenici su otkrili da klimatske promjene čine iznimno aktivne sezone uragana u Atlantiku mnogo vjerojatnijima nego što su bile 1980-ih. Topliji oceani ne čine uragane češćima, ali omogućuju da brže rastu i postaju snažniji.

Uragani se formiraju iz tankog sloja tople oceanske vode koja isparava i stvara olujne oblake. Što je ocean topliji, to više energije dobiva sustav, omogućujući formiranje snažnih oluja. Od ožujka 2023. prosječne temperature površine mora diljem svijeta dosegnule su rekordne razine, što nagovještava intenzivnu sezonu oluja.

Alarmantna situacija u hrvatskom parku prirode: ‘Umire, nestaje i to ne možemo zaustaviti’




Znanstvenici također predviđaju prijelaz iz El Niña u La Niñu, hladniju fazu klimatskog ciklusa, do ljeta ili jeseni. El Niño, koji uzrokuje zagrijavanje voda u tropskom istočnom Pacifiku, obično povećava vjetrove u Atlantiku, smanjujući formiranje uragana. Suprotno tome, La Niña slabi pasate i smanjuje vertikalno smicanje vjetra, što olakšava formiranje oluja.

Ovo desetljeće već je zabilježilo pet oluja s vjetrovima većim od 309 km/h, što je navelo znanstvenike da predlože novu kategoriju “Kategorija 6” za opisivanje takvih ekstremnih uragana.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.