Foto: Screenshot/YouTube

Alarmantna situacija u hrvatskom parku prirode: ‘Umire, nestaje i to ne možemo zaustaviti’

Autor: F.F

Tim istraživača, uključujući i hrvatske znanstvenike s Instituta Ruđer Bošković, otkrio je ključnu ulogu virusa u ciklusu metana na Zemlji, drugog najvećeg uzročnika emisija stakleničkih plinova. Dr. sc. Sandi Orlić s Instituta Ruđer Bošković pojasnio je za N1 detalje istraživanja.

“Istraživanje virusa i klimatskih promjena je relativno novo. Znali smo da arhebakterije proizvode metan, dok druge bakterije ga razgrađuju. Zaključili smo da u tim bakterijskim zajednicama postoji vjerojatno i virusa koji utječu na taj proces”, rekao je Orlić.

Virusi žive u simbiozi s bakterijama i utječu na njih, usmjeravajući ili ubijajući bakterijske zajednice koje stvaraju ili razgrađuju metan. Iako virusi ne mogu izravno upravljati razinama metana, mogu utjecati na procese stvaranja ili razgradnje, ovisno o uvjetima okoliša.

Situacija nije dobra

Orlić ističe da je osnovni problem emisije metana povezan s poljoprivredom, posebno stočarstvom. Također je upozorio na probleme starenja jezera, navodeći Vransko jezero kao primjer jezera koje umire zbog promjena u ekosustavu.

“Jezera su relativno zatvoreni sustavi. Ako ih usporedimo s morem, jezera zauzimaju jako malo površine, ali imaju veliki značaj. Osim za rekreaciju, predstavljaju izvore pitke vode i izvore za poljoprivredu. Mi ih iskorištavamo i kako to radimo, tako dolazi do velikih promjena u njima i te se promjene vide”, počeo je Orlić o Vranskom jezeru.

Stiglo alarmantno upozorenje: Razina mora mogla bi se podići za čak tri metra




“Jezero kao što je Vransko, podložnije je utjecaju ljudi. Jezera stare, a kako unosimo sve više otpadnih tvari te ih ne čistimo dovoljno, cijela se flora mijenja. Starenje može zvučati čudno, ali nije vezano za pravo starenje. Stare na način da se kompletna flora mijenja. Ako alge preuzmu glavnu ulogu u procesima koji se događaju, dogodit će se to da će jezera umrijeti”, pojašnjava.

“Velike količine alge trebat će sve više hrane, ubijat će sve ostale procese i jezera će postati sve zelenije i sve otrovnija. Vransko jezero je jezero koje umire. To ne možemo zaustaviti, jedino otvoriti pipu i sipati hektolitre vode svaki dan”, zaključio je.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.