Foto: Hercegovina.info

U Jadranu ulovljena zanimljiva vrsta morskog pas: U nekim slučajevima mogu biti opasni za ljude

Autor: F.F

U Neumu je ulovljen morski pas Modrulj. Lokalni ribar slučajno je uhvatio ribu koja je još poznata kao pas modrac, modri kučak ili zupka. Čitatelji portala hercegovina.info pišu kako se radi o mladuncu modrulja koji teži 12 kilograma.

Isti izvor piše kako modrulj nije rijetkost u Jadranskom moru, ali ih se ne viđa često jer su to morski psi koji žive i obitavaju u većim dubinama. Također, modrulji se rijetko približavaju obalama zbog čega ih ne viđamo često, a eventualno su u blizini kopna u zimskim mjesecima.

Prionace glauca, poznatiji kao modrulj, je vrsta morskog psa koja se nalazi u različitim vodama diljem svijeta. Oni su jedna od najrasprostranjenijih vrsta morskih pasa i često ih se može naći u svim oceanima, osim Arktičkog i Antarktičkog oceana.

Jesu li opasni?

Modrulji se obično prepoznaju po svojoj plavkastosivoj boji na gornjem dijelu tijela, dok je trbuh obično bijel. Ovi morski psi su srednje veličine, obično dosežu duljinu od oko dva do tri metra, iako mogu narasti i do četiri metra. Također, zbog svojeg oblika, modrulj je jedan od najbržih morskih pasa, a dostiže brzine od 35 do 70 kilometara na sat.

Što se tiče opasnosti po ljude, modrulji se općenito smatraju manje opasnim u usporedbi s drugim vrstama morskih pasa poput bijelih morskih pasa. Napadi modrulja na ljude su rijetki, a kada se dogode, često su rezultat zabune ili slučajnog susreta. Modrulji obično ne pripadaju agresivnim vrstama, već se radije izbjegavaju ljudsku interakciju.

Agentica za nekretnine otkrila zastrašujuću tamnicu skrivenu u kući: ‘Odmah pozovi policiju’




Iako ne bi bilo ugodno sresti morskog psa od dva, tri metra u moru, napadi modrulja na ljude iznimno su rijetki te su svi zabilježeni napadi bili isprovocirani. U Hrvatskoj se nije dogodilo da je modrulj napao čovjeka iz čista mira.

Što se tiče prehrambenih navika, modrulji su prilično prilagodljivi lovci koji se hrane raznovrsnim plijenom poput riba, lignji, manjih morskih kralježnjaka i čak manjih morskih sisavaca. Oni igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže ekosustava oceana kao vrhunski predatori u morskom lancu hrane.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.