Foto: Screenshot/HRT

U Hrvatskoj pronađen živi primjerak nove invazivne vrste: ‘Jedna je od najgorih na svijetu’

Autor: F.F

U ekosustavu delte Neretve, prisutnost novih invazivnih vrsta predstavlja ozbiljnu prijetnju lokalnom biljnom i životinjskom svijetu. Nedavno su primijećene nove vrste, poput malog indijskog mungosa i crvenouhe kornjače, čime se otvara pitanje očuvanja prirodne ravnoteže u tom području.

Mali indijski mungos, koji se vjeruje da je stigao s otoka Mljeta, brzo se razmnožava na neretvanskim staništima. Ovaj predator predstavlja prijetnju lokalnoj fauni, posebno pticama i manjim životinjama, jer se hrani njihovim jajima i napada ih kao plijen. Njegova prisutnost može dovesti do smanjenja populacije autohtonih vrsta, što može imati dugoročne ekološke posljedice.

“Mungosi, koji su postali sveprisutni na neretvanskim staništima, predstavljaju ozbiljnu prijetnju lokalnoj fauni, posebno zavičajnim pticama. Ovi agilni predatori nemilosrdno love jaja ptica, ugrožavajući time opstanak mnogih vrsta. Njihova opasnost ne zaustavlja se samo na jajima; mungosi su sposobni svladati i zmije otrovnice te napadati manje ptice koje se gnijezde na tlu ili zimište na ovom području. Sve ove aktivnosti doprinose ozbiljnom narušavanju ekosustava i ugrožavanju biološke raznolikosti na području delte Neretve”, pojasnio je Mladen Višić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ-a.

Situacija nije dobra

Nadalje, crvenouha kornjača, koja je nekada bila popularan kućni ljubimac, sada je postala problematična invazivna vrsta. Osim što može ugroziti domaće barske kornjače, ova kornjača također prenosi parazite koji mogu negativno utjecati na lokalnu faunu i floru, prenosi HRT.

“Ljudi trebaju znati da prerasle kućne ljubimce i općenito neželjene životinje ne mogu samo tako ispuštati u prirodu. Nebitno radi li se o bari, jezeru ili pak nekakvoj lokvi u kršu”, rekao je Ivan Budinski iz udruge Biom. Inače, crvenouhe kornjače smatraju se jednim od najgorih invazivnih vrsta na svijetu.

OTAC UBIO TRENERA JER MU JE SILOVAO SINA: Tata uzeo pravdu u svoje ruke i pred policijom ga likvidirao
Zbog sve većeg broja invazivnih vrsta, lokalne zajednice i stručnjaci sada intenzivno rade na pronalaženju načina za kontrolu i uklanjanje ovih novih prijetnji iz prirode. Postavljanje fotozamki i praćenje rasprostranjenosti ovih vrsta pomaže u procjeni situacije i planiranju daljnjih koraka za zaštitu ekosustava delte Neretve.

Ova situacija naglašava potrebu za održavanjem i zaštitom prirodnih staništa kako bi se osigurala budućnost ovog jedinstvenog ekosustava.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.