Zrakoplov Pathfinder, Ilustracija: JetZero

Stiže ultraefikasni zrakoplov sa spojenim krilima: ‘Ovo mijenja cijelu avioindustriju’

Autor: Zlatko Govedić

Američka tvrtka JetZero objavila je da je njezin impresivni demonstrator sa spojenim krilima dobio odobrenje Savezne uprave za zračni promet (FAA) za početak testnih letova. Taj napredni tip zrakoplova, koji spaja trup i krila u jedan elegantni oblik, mogao bi značajno utjecati na budućnost zrakoplovne industrije.

S dizajnom koji se razlikuje od tradicionalnog zrakoplova s ​​trupom i krilima, “​​blended wing body” (BWB) stapa tijelo zrakoplova s ​​njegovim krilom visokog omjera, smanjujući aerodinamički otpor za najmanje 30% i pružajući dodatni uzgon. Ta povećana učinkovitost omogućit će proširen domet, dulje vrijeme krstarenja i povećanu učinkovitost isporuke korisnog tereta.

Tvrtka tvrdi da bi BWB zrakoplov mogao koristiti čak 50% manje goriva u usporedbi s tradicionalnim mlaznim zrakoplovima. Taj veliki napredak u učinkovitosti goriva otvara mogućnosti za značajno smanjenje operativnih troškova te otvara vrata za duže transkontinentalne letove, što bi moglo revolucionirati način putovanja i transporta robe.

Nevjerojatne performanse

No, prednosti ovog zrakoplova ne zaustavljaju se samo na ekonomskoj razini. Dizajn sa spojenim krilima omogućuje znatno više prostora za teret i putnike u unutrašnjosti zrakoplova, što će zasigurno biti dobrodošlo svima koji su ikada putovali na dugim letovima.

Osim toga, takav napredan dizajn otvara vrata za razvoj čistih pogonskih sustava u zrakoplovstvu, poput baterijskih električnih, vodikom ili amonijakom pokretanih pogonskih sustava, čime se nastoji riješiti problem raspona leta koji je i dalje ključna prepreka za široku primjenu ovih tehnologija.

Lani je JetZero najavio suradnju s američkim ratnim zrakoplovstvom, NASA-om i FAA-om s ciljem da njihov zrakoplov sa spojenim krilima bude spreman za komercijalnu upotrebu do 2030. godine.
Sada, s dobivenim odobrenjem FAA-a za testiranje manjeg modela demonstratora nazvanog Pathfinder, tvrtka je korak bliže ostvarenju svojih ambicioznih ciljeva.

Sada je već pitanje dana kada ćemo taj impresivni zrakoplov vidjeti u akciji. Nadamo se da će vremenski uvjeti biti povoljni za daljnji napredak u ovoj revolucionarnoj tehnologiji.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
Jak napredak avioindustrije

Podsjetimo, nekidan smo objavili sličnu vijest. Američka energetska tvrtka Radia iz Kolorada razvija najveći zrakoplov u povijesti zrakoplovstva, a sve u sklopu borbe s energetskom krizom. Misija zrakoplova WindRunner bit će dostava gigantskih lopatica dugih oko 100 m izravno na vjetroturbine.

Kada je riječ o dimenzijama, WindRunner uistinu oduzima dah. Imat će teretni prostor 7700 m³, što je dovoljno da ispuni gotovo tri olimpijska bazena. Drugim riječima, to je 12 puta veći volumen od Boeinga 747-400.

WindRunner bit će dug 108 m, što znači da će od Boeinga 747-400 biti duži za čak 39 m. Raspon krila pak bit će nevjerojatnih 80 m. To je kao da postavite četiri staze za kuglanje jednu do druge.

Cilj je započeti s brzom i dobro izgrađenom flotom koja zadovoljava standarde zrakoplovne industrije. Neki izvještaji online medija spominju komercijalne operacije već 2027., ali na internetskoj stranici tvrtke Radia još nije potvrđen vremenski okvir.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.