Screenshot/Youtube

Neočekivana zamjena za staklo: Ovaj biljni materijal je proziran i otporan na vodu i vatru

Autor: Zlatko Govedić

Staklo bi se uskoro moglo suočiti s konkurencijom iz neočekivanog izvora: bambusa. Znanstvenici u Kini transformirali su obični bambus u proziran materijal koji je otporan na vatru, vodu i dim.

Tradicionalno silikatno staklo izrađeno je od pijeska, što je preferirani materijal za prozirne, čvrste strukture poput prozora. Međutim, staklo nije baš održivo, a može biti teško i lomljivo.

Posljednjih godina prozirno drvo počelo se natjecati sa staklom. Kemijskim uklanjanjem lignina iz drvenih vlakana i tretiranjem preostalog materijala pleksiglasom ili epoksidom, znanstvenici su stvorili proziran, obnovljiv materijal koji je jak ili jači od stakla, ali je lakši i bolji je toplinski izolator. Međutim, drvo je vrlo zapaljivo i sporo se obnavlja…

Ilustracija: Research, Wan et al, 2024.

Troslojna struktura

Kako bi riješili te probleme, istraživači na Šumarsko-tehnološkom sveučilištu Srednjeg Juga (Changsha, Hunan, Kina) u Kini okrenuli su se bambusu. “Bambus, koji se često naziva ‘drugom šumom’, može se pohvaliti brzim rastom i stopom regeneracije, što mu omogućuje da dostigne zrelost i iskoristi se kao građevni materijal u roku od četiri do sedam godina”, tvrdi voditelj studije Caichao Wan.

Proizvodnja bambusa četiri je puta veća od drva po jutru, što ga čini učinkovitom alternativom.

Unutarnja struktura i kemijski sastav bambusa slični su drvu, što omogućuje timu da koristi istu metodu kako bi ga učinio prozirnim. Nakon uklanjanja lignina, bambus je prožet anorganskim tekućim natrijevim silikatom, koji mijenja lom svjetlosti vlakana kako bi postala prozirna. Materijal se zatim tretira kako bi postao hidrofoban.

Dobiveni prozirni bambus ima troslojnu strukturu: silan na vrhu, silicijev dioksid u sredini i natrijev silikat na dnu.
Najduža ravna cesta na svijetu impresivan je građevinski poduhvat: Evo gdje se nalazi

Zadivljujuća svojstva

Može se pohvaliti propusnošću svjetlosti od 71,6%, otporan je na plamen, vodoodbojan je i blokira dim te ugljični monoksid. Mehanički, ima modul savijanja od 7,6 GPa i modul rastezanja od 6,7 GPa.
Prozirni bambus mogao bi poslužiti kao novi građevni materijal. Osim toga, kada se koristi kao supstrat za perovskitne solarne ćelije, djeluje kao sloj za upravljanje svjetlom, povećavajući učinkovitost pretvorbe energije ćelija za 15,29%.

“U budućim istraživanjima usredotočit ćemo se na proizvodnju velikih razmjera i multifunkcionalizaciju ovog prozirnog bambusa”, zaključuje Wan.

Ovaj inovativni materijal predstavlja održivu, učinkovitu alternativu tradicionalnom staklu, obećavajući novu eru u građevinarstvu i solarnim tehnologijama.

 

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.